Aralıklı oruç, son yıllarda sıklıkla duyduğumuz beslenme düzenlerinden biridir. Kilo verme konusunda etkili olduğu ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için faydaları olduğu söylenir. Peki, aralıklı oruç diyet listesi ile neler yenir? Aralıklı oruç diyetini kimler yapamaz? Aralıklı oruç nedir, nasıl yapılır gelin hep birlikte göz atalım.
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Aralıklı oruç, belirli zaman aralıklarında oruç tutulması anlamına gelir. Genel olarak, 16:8, 20:4 ve 5:2 yöntemleri ile uygulanır. 16:8 yöntemi gün içerisinde 16 saat oruç tutulması ve kalan 8 saatlik zaman diliminde besin tüketilmesi anlamına gelir. 20:4 yöntemi, 20 saat aç kalıp, kalan 4 saatlik zaman diliminde besin tüketimi yapılmasıdır. 5:2 yöntemi ise haftanın 5 günü normal şekilde beslenip, kalan 2 günde oruç tutulmasıdır.
Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?
Aralıklı oruç diyetinde gün içerisinde belirli saatler açlık şartıyla besin tüketilir. Örnek verecek olursak, 16:8 yönteminde 16 saat aç kalıp, kalan 8 saatlik zaman diliminde besin tüketilir. Yine bu yöntemde sabah 10 ile akşam 6 arasında besin tüketimi yapılır.
Aralıklı Oruç Diyet Listesi Nasıldır?
Aralıklı oruç, kilo vermek isteyen bireyler tarafından sıkça tercih edilir. Besinlerin vücutta yakılması ve sindirilmesi için belirli bir süre aç kalınması gerekir. Bu süreçte özellikle bol su tüketilmesi önerilir. Aralıklı oruç diyeti listesinde genel olarak şu besinler bulunur:
- Sebze yemekleri
- Meyve türleri
- Mercimek veya fasulye çorbası
- Kuru baklagiller
- Pirinç pilavı
Aralıklı oruç diyet listesi ile birlikte besinler arasında yeterli süre geçmediği takdirde verilen kilolar geri alınabilir. Bu sebeple aralıklı oruç yapılan günlerde uzun süre aç kalınmalıdır.
Aralıklı Oruç Diyet Listesi Örneği
Aralıklı oruç diyeti örnek listesi, her bireye uygun olmayabilir. Bu sebeple aralıklı oruç diyeti listesinin kişiye özel hazırlanması gerekir.
- Pazartesi: 2 haşlanmış yumurta, 1 dilim tam buğday ekmeği ve mevsim meyvesi; sebze yemeği ve yoğurt, ara öğün olarak çiğ kuruyemişler.
- Salı: Yulaf ezmesi veya tam buğday ekmeği, sebze yemeği ve yoğurt; meyve türleri ve çiğ kuruyemişler.
- Çarşamba: Menemen (domates, biber ve yumurta), sebze yemeği ve yoğurt; meyve türleri ve çiğ kuruyemişler.
- Perşembe: Yulaf ezmesi veya tam buğday ekmeği; sebze yemeği ve yoğurt; meyve türleri ve çiğ kuruyemişler.
- Cuma: Haşlanmış yumurta, tam buğday ekmeği; sebze yemeği ve yoğurt; meyve türleri ve çiğ kuruyemişler.
- Cumartesi: Menemen (domates, biber ve yumurta), sebze yemeği ve yoğurt; meyve türleri ve çiğ kuruyemişler.
- Pazar: Yulaf ezmesi veya tam buğday ekmeği; sebze yemeği ve yoğurt; meyve türleri ve çiğ kuruyemişler.
Aralıklı Oruç Diyetini Kimler Yapamaz?
Bazı kişiler aralıklı oruç diyetini sağlıkları açısından yapamaz. Aralıklı orucu şu kişiler yapamaz:
- Bebekler ve küçük çocuklar
- Hamileler ve emziren anneler
- Kronik hastalığı olan bireyler
Aralıklı Oruç Diyetinin Zararları Nelerdir?
Aralıklı oruç, gün içerisinde uzun süre aç kalınmasını gerektirir. Bu nedenle uzun süre aç kalmanın getirdiği bazı zararları olabilir. Aralıklı oruç diyetinin zararları şunlardır:
- Düşük tansiyon
- Mide ekşimesi
- Sindirim sorunları
Kilo Vermek İçin Aralıklı Oruç Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kilo vermek amacıyla aralıklı oruç diyetini tercih eden bireylerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Açlık süresinin yanında yeterli su tüketimi de önemlidir. Aynı zamanda bu süreçte tüketilen besinlerin sağlıklı olması gerekir.