Candida Diyeti Nedir? Candida Diyeti Ne Yenir, Ne İçilmez?

Kişinin kanında veya dokularında Candida türü mantarının aşırı büyümesi sonucu meydana gelen kandida rahatsızlığının tedavisinde uygulanan diyet programına kandida diyeti denir. Bu diyet ile vücuttaki Candida seviyesinin azaltılması ve sindirim sisteminin yeniden onarılması hedeflenir. Candida diyetinde en önemli detay kişinin tüketmemesi gereken yiyecekleri bilmesidir. Peki, kandida diyetinde ne yenir? İşte, adaylar için diyet listesi…

Kandida diyeti, kandida adı verilen bir mantarın vücuttaki aşırı büyümesini kontrol altına almak için kullanılan bir beslenme planıdır. Candida, genellikle ağızda, bağırsaklarda ve ciltte bulunan tehlikesiz bir mantardır. Ancak bu mantarın aşırı büyümesi enfeksiyonlara yol açabilir. Candida diyetinin temel amacı, bu mantarın büyümesini tetikleyen şeker, işlenmiş gıda ve bazı tahıllar gibi yiyecekleri sınırlayarak vücudun daha sağlıklı bir şekilde sindirim yapmasına destek vermektir.

Kandida Diyeti Nedir?

Vücutta sindirim sistemi bozuklukları, reflü, şişkinlik, cilt döküntüleri, yorgunluk ve tekrarlayan enfeksiyonlar gibi belirtilere yol açan kandida rahatsızlığının tedavisinde uygulanan beslenme programına kandida diyeti denir. Bu diyet ile birlikte vücuttaki kandida seviyesinin kontrol altına alınması ve sindirim sisteminin onarılması hedeflenir.

Kandida Diyeti Nasıl Yapılır?

Kandida diyetinde temel amaç vücudun daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak ve kandida seviyesini düşürmektir. Bunun için de kişi, kandida seviyesini tetikleyen şeker ve bazı karbonhidratlar gibi gıdaları beslenmesinden çıkarır. Buna ek olarak kişiye sebze bazlı ve probiyotik içeriği yüksek besinler tüketmesi önerilir. Probiyotikler sayesinde sindirim sistemi onarılır ve bağışıklık sistemi güçlendirilir. Dietin süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir fakat genellikle 2-8 hafta arasında uygulanır.

Kandida Diyetinde Neler Yenmez?

Kandida diyetinde kişi tüketmemesi gereken yiyecekleri iyi bilmelidir. Bu besinlerin tüketimi vücuttaki kandida seviyesinin daha da artmasına neden olur. Kişi her ne kadar sağlıklı besleniyor olsa da bu besinler sayesinde zayıf ihtimalle sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.

  • Şeker: Beyaz şeker, bal, pekmez, esmer şeker ve şurup gibi doğal ve yapay tüm şekerler diyet süresince tüketilmemelidir. Şekerin yerine tatlandırıcı olarak stevia tercih edilebilir.
  • Tahıllar: Kandida diyetinde kişi pirinç, makarna, ekmek ve bulgur gibi tahılları tüketmemelidir. Bunun yanında mısır da kandida seviyesini tetiklediği için mısır ürünleri de diyet listesinde yer almamalıdır.
  • Süt ürünleri: Peynir, yoğurt ve süt gibi fermente olmamış süt ürünleri de kandida seviyesini artırdığı için tüketilmemelidir.
  • Meyve: Şeker oranı yüksek olan meyveler de kandida diyeti için uygun değildir. Bu yüzden muz, üzüm, incir ve hurma gibi meyveler diyet listesinden çıkarılmalıdır.
  • Alkol: Alkol de şeker içeriği yüksek olan besinlerden biridir. Bu yüzden alkol tüketimi de kandida diyeti sırasında yasaklanır.
  • Fındık ve tohumlar: Fındık ve tohumlar da kandida seviyesini tetiklediği için fındık ezmesi gibi ürünler de diyet programına dahil edilmez.
  • Patates: Şeker içeriği yüksek olan sebzelerden biri de patatestir. Bu yüzden patates de kandida diyeti süresince yasaklı besinler arasında yer alır.
  • Baharatlar: Hardal, ketçap ve soya sosu gibi hazır soslar da şeker içeriği yüksek olan besinlerden biridir. Bu soslar da diyet programında yer almamalıdır.

Kandida Diyeti Neler İçerir?

Kandida diyetinde kişi tüketmesi gereken besinleri iyi bilmelidir. Tüketilen her besin vücutta farklı bir etkiye neden olur. Kişi tükettiği besinlerin içeriklerini iyi bilmeli ve ona göre seçim yapmalıdır.

  • Sebzeler: Sebze bazlı bir diyet programı uygulanır. Kişi özellikle yeşil yapraklı sebzeler tüketmelidir. Bunun yanında brokoli, karnabahar ve lahana da diyet listesinde yer alabilir.
  • Meyveler: Şeker oranı düşük olan meyveler tüketilebilir. Özellikle limon, avokado ve böğürtlen gibi meyveler kandida diyetine uygundur.
  • Kahvaltılık gevrekler: Tahıllar yerine kahvaltılık gevrekler tercih edilebilir fakat bu gevreklerin şeker ilavesi olmamalıdır.
  • Protein kaynakları: Tavuk, hindi ve balık gibi protein kaynakları tüketilebilir fakat işlenmiş olanları tercih edilmemelidir.
  • Yağlar: Zeytinyağı ve hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar tercih edilebilir.
  • Baharatlar: Soğan, sarımsak, kimyon ve kekik gibi baharatlar doğal antibiyotik özellik gösterdiği için kandida diyetinde yer alabilir.
  • Süt ürünleri: Sadece fermente olmuş süt ürünleri tüketilebilir. Yoğurt ve kefir probiyotik içeriği sayesinde sindirim sistemine fayda sağlar.

Kandida Diyeti Listesi: Örnek Günlük Menü

Kandida diyeti ilk başta kişinin alıştığı beslenme düzeninden farklı olduğu için zorlayıcı olabilir fakat zamanla kişi bu listeye alışır.

  • SABAH: 1 kâse şekersiz yulaf ezmesi + 1 adet haşlanmış yumurta + 1 bardak şekersiz bitki çayı
  • ARA ÖĞÜN: 1 adet yeşil elma
  • ÖĞLE: 1 kâse mercimek çorbası + zeytinyağlı sebze yemeği + 1 dilim tahıllı ekmek + 1 bardak ayran
  • ARA ÖĞÜN: 1 kâse probiyotikli yoğurt + 1 tatlı kaşığı keten tohum
  • AKŞAM: Izgara tavuk göğsü + mevsim salata
  • ARA ÖĞÜN: 1 adet armut

Diyet süresince kişi bol su içmeli ve şekersiz bitki çayları tüketmelidir. Bunlara ek olarak doğal maden suyu da tercih edilebilir.

Kandida Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kandida diyetinin yan etkileri sınırlı olmakla beraber diyete başlandığı ilk günlerde görülebilir. Vücut yeni bir beslenme düzenine geçtiği için bazı yan etkiler meydana gelebilir. Bu etkiler genellikle hafif seyreder fakat kişinin bağışıklık sistemi zayıf ise yan etkiler daha belirgin olabilir.

  • Zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde mide bulantısı görülebilir.
  • Diyet süresince vücutta oluşan toksinlerden dolayı baş ağrısı meydana gelebilir.
  • Diyete yeterince uyum sağlanmadığı taktirde vücutta yorgunluk hissi oluşabilir.
  • Diyetle birlikte vücuttaki kandida seviyesinin azalmasından dolayı ciltte iyileşmeler gözlemlenebilir.

Kandida Diyetinde Kaçıncı Günden İtibaren Et Tüketilebilir?

Kandida diyetine ilk başlandığında kişi et türevlerini hemen diyete dahil edebilir. Diyetin ilk gününden itibaren kişi kırmızı et ya da beyaz et türlerinden dilediğini tüketebilir. Fakat işlenmiş et ürünleri (salam, sosis vb.) tüketilmemelidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top