“Candida diyeti nedir?” sorusunun cevabı ve diyette neler yenildiği merak ediliyordu. Candida mantarının sebep olduğu enfeksiyonların beslenme ile tedavisine yönelik olan candida diyetinin detaylarını derledik.
HASTA VEYA SAĞLIKLI BİREYLERDE CANDİDA DİYETİ
Candida dendiğinde akla genelde ağız, genital bölge veya ciltte oluşan mantar enfeksiyonları gelir. Ancak candida mantarının insan vücudunda yararlı işlevleri de vardır. İnsan vücudundaki enzimleri sindirmek için candida mantarına ihtiyaç vardır. Ayrıca sindirim sisteminde diğer zararlı bakterilerle savaşır ve bağışıklığı destekler. Sağlıklı bir vücutta candida mantarı dengeli bir şekilde bulunur. Ancak çeşitli nedenlerle bu denge bozulduğunda candida mantarı çoğalmaya başlar ve enfeksiyona sebep olur. Bu durumda hem tıbbi tedavi hem de beslenme tedavisi önem kazanır.
TIBBİ CANDIDA TEDAVİSİNE BESLENME TEDAVİSİNİN EKLENMESİNİN ÖNEMİ
Antibiyotikler, doğum kontrol hapları, steroidler, HIV ilaçları, mide asidini azaltan ilaçlar ve kemoterapi gibi tıbbi tedaviler candida mantarının çoğalmasına sebep olabilir. Ayrıca şekerli ve işlenmiş gıdalar tüketilmesi, sık tekrarlayan enfeksiyonlar, stres, hamilelik ve diabetes mellitus (şeker hastalığı) gibi kronik hastalıkları da vücuttaki candida dengesini bozarak candida enfeksiyonuna zemin hazırlar. Candida diyeti, bu tıbbi nedenlerin yanı sıra yaşam tarzı faktörlerinin de yarattığı vücut dengesizliğine karşı destek olarak kullanılabilir.
Antifungal etkiye sahip besinlerin tüketilmesi ve vücudun ph dengesinin ayarlanmasına yardımcı olacak besinlerin tercih edilmesi ile vücuttaki candida dengesizliğinin giderilmesine katkı sağlanabilir. Candida diyetinin temel amacı, vücudun mantara karşı duyarlılığını artırarak candida miktarını sınırlamaktır.
CANDİDA DİYETİNDEN BEKLENEN FAYDALAR
- Dengeli kan şekeri
- Daha az şeker isteği
- Daha az alerji belirtisi
- Daha iyi sindirim
- Daha fazla enerji
CANDİDA DİYETİNDEN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
- Diyete başlamadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve gerekli testler yaptırılmalı
- Diyet öncesi vücudun hangi besinlere duyarlı olduğunun anlaşılması için kan testleri yaptırılmalı
- Vücudun hangi besinlere alerjisi olduğu öğrenilmeli
- Gut hastalığı veya böbrek taşı olan bireylere diyet önerilmez
- Diyabet sorunu olan bireylerde diyet kontrollü uygulanmalı
CANDİDA DİYETİ NASIL YAPILIR?
Candida diyetinin ilk aşamasında mantarın en çok beslendiği kaynaklardan uzak durarak bu besinlerin tüketimini azaltmak gereklidir. Yani diyete başlanmadan önceki dönemde aşırı tüketilen şekerler, işlenmiş gıdalar, alkol, ekmek gibi tahıl ürünleri ve meyve gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden kaçınılmalıdır. Bu süreçte sebzeler ve protein içeren besinler tüketilebilir.
Aşama 1: Diyetin ilk aşamasında şeker, işlenmiş gıdalar, alkol ve gluten içeren gıdalarla birlikte süt ve süt ürünleri tüketimi de kısıtlanmalıdır. Bu süreçte yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karnabahar, avokado, badem ve fındık gibi yağlı tohumlar, zeytinyağı ve hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar ile mercimek ve nohut gibi baklagiller tüketilebilir. Ayrıca tavuk eti, balık ve yumurta gibi protein kaynaklarına da diyet sürecinde yer verilebilir.
Aşama 2: Diyetin ikinci aşamasında ise vücutta candida seviyesini dengelemek için daha geniş bir yiyecek yelpazesi bulunur. Daha önceki aşamada yasaklı olan bazı besinler kontrollü bir şekilde diyete eklenebilir. Bunlar arasında yoğurt gibi probiyotik içeren besinler veya peynir ile fermente sebzeler de yer alır.
Aşama 3: Candida seviyeleri normale döndüğünde üçüncü aşama başlar. Bu aşamada amaç vücudu candida ile dost bakterilerle dengeye oturtmaktır. Beslenme planına eklenen gıdalar arasında meyveler ve tam tahılların yanı sıra hafif nişastalı sebzeler de bulunur.
CANDİDA DİYETİ YAPARKEN TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER
- Şeker (beyaz şeker, esmer şeker, bal vb.)
- Meyve (kurutulmuş meyveler dahil)
- Unlu mamuller (ekmek, makarna vb.)
- Alkol (şarap dahil)
- Süt ve süt ürünleri (peynir dahil)
- Kahve
- Gazlı içecekler
- Hazır gıdalar (konserve çorba veya soslar gibi)
- Et ürünleri (sosis, salam vb.)
CANDİDA DİYETİNDE YENİLEBİLECEK BESİNLER
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul vb.)
- Brokoli ve karnabahar
- Avokado
- Zeytinyağı ve hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar
- Kinoa ve karabuğday gibi glutensiz tahıllar
- Kuru baklagiller (mercimek, nohut vb.)
- Tavuk eti, balık ve deniz ürünleri
- Yumurta
- Mantar
- Fındık ve badem gibi yağlı tohumlar
CANDİDA DİYETİ NE KADAR SÜRE UYGULANMALI?
Candida diyetinin ne kadar süreyle yapılacağı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genel olarak bu diyetin en az iki hafta boyunca sürdürülmesi önerilir ancak bazı durumlarda daha uzun süre devam ettirilmesi de gerekebilir.