Candida diyeti, vücutta aşırı miktarda bulunan mantar türlerinden biri olan candida‘nın neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde uygulanan bir beslenme programıdır. Özellikle candida albicans adı verilen türe bağlı oluşan enfeksiyonlarda önerilir.
Bu beslenme programında mantarların çoğalmasına zemin hazırlayan şeker, gluten ve işlenmiş gıdaların tüketilmesi önerilmez. Bunun yerine sebze ve meyve gibi sağlıklı besinler tüketilir. Yoğurt gibi probiyotik içeriği yüksek besinler de sindirim sisteminin dengelenmesi için önerilir. Candida diyetinin amacı mantarların çoğalmasını önlemek ve vücuttaki enfeksiyonu kontrol altına almaktır.
Candida Diyeti Nedir?
candida diyetinde mantar enfeksiyonlarına yol açan bakterilerin çoğalmasını engelleyen besinler tüketilir. Bunun için şeker, gluten ve işlenmiş gıdalar diyet listesinden çıkarılır. Sindirim sistemi dengesi bozulmuş olan hastalarda, bu dengenin yeniden kurulabilmesi için probiyotik içeriği yüksek olan yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi besinler de diyet listesine eklenir.
Candida diyetinin amacı vücutta aşırı miktarda bulunan ve mantar enfeksiyonlarına yol açan bakterilerin çoğalmasını engellemektir. Vücutta aşırı miktarda candida bulunması candida hastalığına neden olur ve vücuttaki tüm organların etkilenmesine yol açabilir.
Candida Diyeti Neden Yapılır?
Vücutta aşırı miktarda candida bulunması organları olumsuz etkileyebilir. Kan şekerinin düşmesine yol açan mantar, hemoroid, idrar yolu enfeksiyonu ve sinüzit gibi hastalıklara da neden olabilir. Bu nedenle vücutta bulunan candida‘nın kontrol altına alınması gerekir. Candida diyetinin amacı da vücutta aşırı miktarda bulunan mantarın neden olduğu enfeksiyonları kontrol altına alarak organları korumaktır.
Candida Diyeti Nasıl Yapılır?
Candida diyetinde vücuttaki mantarların çoğalmasına neden olan şeker, gluten ve işlenmiş gıdalar tüketilmez. Bunun yerine besleyici ve antiinflamatuar etkiye sahip sebze ve meyveler tüketilir. Sindirim sisteminin dengelenmesi için de probiyotik içeriği yüksek olan besinler diyet listesine eklenir.
Diyetisyen eşliğinde yapılan candida diyetinde mantar enfeksiyonuna neden olan maddeler diyet listesinden çıkarılırken, sindirim sisteminin dengelenmesi için gerekli olan probiyotik içeriği yüksek olan besinler de diyet listesine eklenir.
Candida Diyetinde Neler Yenmez?
Candida diyeti yapılırken mantarların çoğalmasına neden olan şeker, gluten ve işlenmiş gıdaların tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle şu besinlerin tüketilmesi önerilmez:
- Pirinç, makarna ve ekmek gibi gluten içeren besinler
- Meyve suyu
- Sahlep
- Pirinç unu
- Kahve
- Alkol
- Paketli gıdalar
- Süt
- Şeker içeren meyveler
- Bütün tahıllar
- Şeker, bal, pekmez, reçel ve çikolata gibi şeker içeren besinler
- Havuç, bezelye ve mısır gibi nişastalı sebzeler
Bu besinlerin yerine ise candida diyetine uygun olan şu besinler tüketilmesi önerilir:
- Sebze
- Meyve
- Kuruyemiş
- Balık
- Tavuk
Candida Diyetinde Neler Yenir?
Candida diyetinde mantarların çoğalmasına neden olmayan şu besinler tüketilebilir:
- Sebze
- Meyve
- Kuruyemiş
- Balık
- Tavuk
Candida Diyetinde Yasaklı Besinler Nelerdir?
Candida diyetinde aşağıdaki besinlerin tüketilmesi yasaktır:
- Pirinç, makarna ve ekmek gibi gluten içeren besinler
- Meyve suyu
- Sahlep
- Pirinç unu
- Kahve
- Alkol
- Paketli gıdalar
- Süt
- Şeker içeren meyveler
- Bütün tahıllar
- Şeker, bal, pekmez, reçel ve çikolata gibi şeker içeren besinler
- Havuç, bezelye ve mısır gibi nişastalı sebzeler
Candida Diyetinde Ne Yenir?
Candida diyeti yapılırken vücuttaki mantarların çoğalmasına neden olmayan şu besinlerin tüketilmesi önerilir:
- Sebze
- Meyve
- Kuruyemiş
- Balık
- Tavuk
Candida Diyet Listesi Örneği
Diyetisyen önerisi olmadan yapılan candida diyetlerinde yanlış kombinasyonlar nedeniyle vücuttaki mantarların çoğalması engellenemez. Bu nedenle candida diyeti listesinde yer alan besinlerin tüketilmeden önce diyetisyen önerisiyle birlikte tüketilmesi gerekir.