Diyabet, kandaki şeker seviyesinin normalden yüksek olduğu ve bu durumu kontrol altına alacak insülin miktarının vücutta yeterli olmamasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.
Diyabet beslenme listesinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey; kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmeyen besinler tüketmektir. Bu sayede insülin direnci oluşmaz ve kan şekeri dengelenir.
Diyabetli Bireyler için Beslenme Prensipleri
- Diyabet diyetinde amaç; kan şekerini çok fazla yükseltmemek ve kilo kontrolüdür.
- İnsülin direnci mevcutsa, kan şekerinin çok fazla yükselmesini engellemek için karbonhidrat alımının dikkatli bir şekilde planlanması gerekir.
- Kilo kontrolü için porsiyonların iyi ayarlanması, yemeklerin düzenli olarak yenmesi gerekir.
- Glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.
- Beslenme düzeninde her besin grubuna yer verilmelidir.
- Diyabet diyetinde sağlıklı yağlar tüketilmelidir.
- Sadece öğün aralarında değil ana öğünlerde de sıvı alımı yapılmalıdır.
- Şeker hastalığı nedeniyle böbreklerde sıkıntı varsa tuz tüketimi azaltılmalıdır.
Diyabet (Şeker) Hastaları İçin Örnek Beslenme Listesi
Kahvaltı
- 1 dilim tam tahıllı ekmek (30-40 gram)
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 1 yemek kaşığı az tuzlu lor peyniri
- 1 adet küçük domates
- 1 yemek kaşığı zeytin ezmesi veya 5 adet zeytin
- Sınırsız çay
Ara Öğün
- 1 adet küçük elma
- 2-3 adet ceviz içi
Öğle Yemeği
- 1 adet küçük haşlanmış patates
- 2 dilim tam tahıllı ekmek (60 gram)
- 4-5 köfte büyüklüğünde yoğurtlu et yemeği (yağsız kıyma)
- Sınırsız salata
Ara Öğün
- 200 ml ayran
- 2 yemek kaşığı çiğ badem
Akşam Yemeği
- 7 yemek kaşığı bulgur pilavı
- 1 kase yoğurt
- Sınırsız salata
Ara Öğün
- 1 dilim tam tahıllı ekmek (30-40 gram)
- 100 gram az yağlı beyaz peynir
- 1 adet küçük havuç
Sıvı Tüketimi: Günlük en az 2,5-3 litre sıvı tüketimi yapılmalıdır. Sıvı tüketimi su, maden suyu, şekersiz kompostolar, şekersiz çaylar veya şekersiz kahve ile karşılanabilir.