Diyet kabak tarifleri son yıllarda hem lezzetleriyle hem de içeriklerindeki besleyici bileşenlerle popüler hale geldi. Aynı zamanda diyetisyenlerin de tavsiye ettiği sebzelerden biri olan kabak, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlığımız için oldukça faydalıdır.
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan bu besin, özellikle diyet yaparken de sıkça tercih edilen sebzelerden biridir. Düşük kalorisi ve yüksek su içeriği sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur. Besleyici değeri yüksek, lif ve su içeriği yüksek olduğundan kabak, tokluk hissi sağlar ve sindirim sistemini destekler. Bu da kilo kontrolüne yardımcı olur. Aynı zamanda düşük kalorili bir sebze olduğu için diyet tariflerinde sıkça kullanılır.
Besin değerleri açısından zengin olan kabak, vücutta çeşitli yararlar sağlayan vitamin ve mineraller içerir. Özellikle A, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu vitaminler cilt sağlığına katkıda bulunur, bağışıklığı güçlendirir ve kemik sağlığını destekler. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruma sağlar.
Kabak tariflerinin farklı çeşitleriyle sofralarınıza lezzet katabilir ve sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz. Eğer siz de diyet kabak tarifleri arıyorsanız bu tariflerle zengin bir sofra hazırlayabilirsiniz. İşte kabakla hazırlayabileceğiniz 7 farklı tarif:
1. Kabak Mücver Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet orta boy kabak
- 1 adet havuç
- 1 çay bardağı yoğurt
- 3 yemek kaşığı tam buğday unu
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- Taze soğan, dereotu, maydanoz (isteğe bağlı)
- Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:
- Kabakları rendeleyin ve havucu da rendeleyin.
- Tuz ekleyip suyunu salmasını bekleyin.
- Suyunu sıkıp derin bir kaba alın.
- Üzerine yoğurt, un, karbonat ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Kızgın tavaya çok az yağ ekleyip mücver harcını kaşıkla alarak tavaya dökün.
- İki tarafı da pişene kadar kızartın.
- Sıcak servis edin.
2. Zeytinyağlı Kabak Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet kabak
- 1 adet soğan
- 2 adet domates
- Taze nane
- Zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
- Kabakları halka halka doğrayın.
- Soğanları da yemeklik doğrayın ve zeytinyağında kavurun.
- Kabakları ekleyip soteleyin.
- Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp küp doğrayıp ekleyin.
- Ağır ateşte domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
- Taze naneyi ince ince doğrayıp ekleyin ve karıştırın.
- Sıcak servis edin.
3. Fırında Kabak Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet kabak
- 2 adet domates
- 1 adet soğan
- Taze nane
- Zeytinyağı, tuz, baharatlar
Yapılışı:
- Kabakları halka halka doğrayın.
- Domatesleri de halka halka doğrayın ve soğanı yemeklik doğrayın.
- Zeytinyağında kavrulan soğanlara kabak ve domatesleri ekleyip soteleyin.
- Taze naneyi ince ince doğrayıp ekleyin ve karıştırın.
- Tüm malzemeleri fırın kabına alın ve üzerine zeytinyağı gezdirin.
- Tuz ve baharatları ekleyip önceden ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
4. Kabak Salatası Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet kabak
- 1/2 adet limon suyu
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- Taze nane, tuz
Yapılışı:
- Kabakları rendenin ince tarafıyla rendeleyin ve süzgece alın.
- Limon suyu, tuz ve yağ ile harmanlayıp üzerine yoğurdu ekleyin.
- Süzülen kabakları da üzerine ilave edip karıştırın ve nanelerle süsleyip servis edin.
5. Yoğurtlu Kabak Salatası Tarifi
Malzemeler:
- 2 adet kabak (orta boy)
- 1/2 limon suyu (sıkılmış)
- 4 yemek kaşığı yoğurt (süzme)
- Taze nane (kuru nane de olur) – isteğe bağlı
- Zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
- Kabakları kabuklarını soymadan rendeliyoruz, ardından süzgece alıp üzerine tuz atıyoruz. Tuzun etkisiyle kabakların suyunu salmasını bekleyip sıkıyoruz.
- Büyük bir kaseye kabakları alıp üzerine yoğurt, limon suyu ve zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz.
- Sarmısaklı yoğurt sevenler dilediği kadar sarmısak da ilave edebilir. Taze naneyi ince ince kıyıp karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra servis tabağına alıyoruz.
6. Kabak Mücver Salatası Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet kabak (orta boy)
- 1/2 adet limon suyu (sıkılmış)
- Sarmısak (isteğe bağlı) – dilerseniz koymayabilirsiniz
- Taze nane (veya kuru nane) – isteğe bağlı
- Zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
- Kabakları rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz ve süzgece alıp üzerine tuz atıyoruz. Tuzun etkisiyle kabakların suyunu salmasını bekleyip sıkıyoruz. İsteğe bağlı olarak sarmısakları eziyoruz ve derin bir kaba alıyoruz. Üzerine rendelenen kabakları ekleyip karıştırıyoruz.
- Kabağın sululuğuna göre un miktarını ayarlıyoruz, üzerine limon suyu ve tuzu da ekledikten sonra karıştırıyoruz. Dilediğimiz kadar taze nane veya kuru nane ekleyip karıştırıyoruz.
- Kızgın tavaya çok az yağ ekleyip mücver harcını kaşıkla alarak tavaya döküyoruz.
- Mücverlerin iki tarafını da pişirip ocaktan alıyoruz.
- Sıcak servis edebiliriz.
7. Zeytinyağlı Kabak Mücver Tarifi
Malzemeler:
- Kabak (orta boy) – isteğe bağlı olarak patlıcan da kullanabilirsiniz; yarım yarım koyabilirsiniz.
- Taze soğan, dereotu, maydanoz (isteğe bağlı) – ben koymadım, arzu edenler koyabilir; baharatlar da isteğe bağlıdır (ben koymadım) – damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Limon suyu – isteğe bağlı (ben koymadım) – dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.
- Zeytinyağı (yarım çay bardağı), un (4-5 yemek kaşığı), tuz, karbonat (1 tatlı kaşığı)
Yapılışı:
- Kabakları rendeleyip suyunu sıktıktan sonra derin bir kaba alıyoruz. Üzerine çok az un, karbonat ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
- Sebzelerin sululuğuna göre un miktarını ayarlayabiliriz.
- Zeytinyağını tavaya alıp mücver harcından büyükçe bir kaşık alarak tavaya döküyoruz.
- Mücverlerin iki tarafını da pişirip ocaktan alıyoruz.
- Sıcak servis edebiliriz.