Diyet Listesinde Yer Alan 17 Pratik Tarif

Diyet yapmak, birçok insan için zorlu bir süreç olabilir. Bu süreçte en çok karşılaşılan zorluklardan biri, lezzetli ve doyurucu yemek tarifleri bulmaktır. Diyetisyen önerisi ile hazırlanan sağlıklı ve pratik tarifler, hem diyetinizi desteklemenize yardımcı olur hem de yemek yapma sürecini daha keyifli hale getirir. Bu yazıda, diyet yaparken tüketebileceğiniz 17 lezzetli ve sağlıklı tarifi sizlerle paylaşacağım. Bu tarifler sayesinde hem sağlıklı beslenebilir hem de damak zevkinizden ödün vermeden kilo verme hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

1. Nohut Salatası

Malzemeler:

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı nar ekşisi
  • 1/2 limon suyu
  • Taze soğan
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber, pul biber

Hazırlık:

  1. Nohutları bir süzgeçte süzdürüp bir kaba alın.
  2. Zeytinyağı, nar ekşisi ve limon suyunu ekleyin.
  3. İnce doğranmış soğan, maydanoz ve baharatları ekleyin.
  4. Tüm malzemeleri güzelce karıştırın ve servise hazır hale getirin.

2. Sebzeli Omlet

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates
  • Taze soğan
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber, pul biber

Hazırlık:

  1. Havucu, kabağı ve patatesi rendeleyin.
  2. Taze soğanı ve maydanozu ince ince doğrayın.
  3. Yumurtaları çırpın ve sebzeleri ekleyin.
  4. Tavaya yağ koyup karışımı dökün, kapağını kapatıp altını kısın ve pişirin.

3. Kısır

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1/2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet domates
  • 1 adet salatalık
  • Taze soğan
  • Biber (kırmızı, yeşil)
  • Nane
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber, pul biber

Hazırlık:

  1. Bulguru bir kaba alıp üzerine sıcak suyu dökün ve şişmesini bekleyin.
  2. Domates, salatalık, soğan ve biberleri küçük küpler halinde doğrayın.
  3. Bulgura sebzeleri ekleyin, baharatları ve nar ekşisini de ekleyip karıştırın.

4. Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler:

  • 4 adet enginar kalbi
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Taze soğan
  • Maydanoz
  • Limon suyu, tuz

Hazırlık:

  1. Patatesleri ve havuçları halka halka doğrayın.
  2. Zeytinyağında sebzeleri soteleyin.
  3. Enginarları ekleyip sotelemeye devam edin.
  4. Sebzelerin üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin.

5. Yoğurtlu Kabak Salatası

Malzemeler:

  • 3 adet kabak (orta boy)
  • 3-4 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, pul biber

Hazırlık:

  1. Kabakları rendeleyin, sarımsakları ezin.
  2. Kabakları az tuzla ovun ve suyunu salmasını bekleyin.
  3. Tavada sıvı yağda kavurun.
  4. Sarımsakları yoğurdun içine katıp tuz ve baharatlarla tatlandırın.
  5. Süzülen kabakları yoğurtlu karışıma ilave edin.

6. Karnabahar Salatası

Malzemeler:

  • 1 adet karnabahar (orta boy)
  • 3-4 dal maydanoz veya dereotu (isteğe bağlı)
  • Sıvı yağ veya yoğurt (üzerine)
  • Limon, tuz, nar ekşisi (isteğe bağlı)

Hazırlık:

  1. Karnabaharları çiçeklerine ayırıp haşlayın veya buharda pişirin.
  2. Karnabaharları derin bir kaba alın, ince doğranmış maydanoz veya dereotunu ekleyin.
  3. Zeytinyağını, limonu ve baharatları ilave edip karıştırın.

7. Kinoa Salatası

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kinoa (pişirilmiş)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Kırmızı lahana (isteğe bağlı)
  • Kırmızı biber (isteğe bağlı)
  • Sarımsak (isteğe bağlı)
  • Limon suyu, nar ekşisi, tuz, kimyon, pul biber

Hazırlık:

  1. Pişirilmiş kinoayı bir kaba alın.
  2. Kırmızı lahana ve kırmızı biberi ince ince doğrayın.
  3. Sarımsakları ezin ve tüm malzemeleri kinoaya ekleyin. Baharatları da ekleyip karıştırın.

h2>8. Fırında Kumpir Patates

h3>Malzemeler:

  • 4 adet patates (orta boy)
    h3>– Üzeri için:
    • Zeytinyağı, tuz (isterseniz) – İç harcı için: – Mısır – Zeytin – Sucuk – Beyaz peynir – Ton balığı – Kaşar peyniri (rendelenmiş)

Hazırlık:

  1. Patatesleri haşlayın veya fırında pişirin. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin. Tavada sucukleri kavurun, mısırları ilave edin. Baharatlarını da ekleyin.

Kumpir patatesi isterseniz ton balığı veya beyaz peynirle de hazırlayabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top