Diyet nedir? sorusunun yanıtı tıp ve sağlık terminolojisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Diyet, doğru beslenme alışkanlıklarıyla sağlıklı ve ideal kilonuzu korumanıza yardımcı olur. Öte yandan, genel anlamda diyet; özel hastalıklar, yaş, fiziksel aktivite durumu ve kilo verme amacıyla yapılan beslenme programı ve alışkanlıklarını tanımlar.
Diyet kelimesi, beslenme programı dışında kilo vermek için uygulanan düşük kalorili diyetler için de kullanılır. Örneğin; ”Uzun bir tatil dönemi geçirdim, 5 kilo aldım. Hızlıca diyet yapmam lazım” şeklinde kullanılan diyet kelimesi, genel olarak tıbbi olarak bir hastalığın tedavisi veya önlenmesine yardımcı olan beslenme düzeni anlamında kullanılır.
Diyet Nedir?
Diyet, ”Beslenme şekli, yemek yeme tarzı” anlamına gelir. Beslenme alışkanlığında önemli olan öğün sıklığı, besin çeşitliliği ve tabak miktarlarıdır. Beslenme alışkanlığı oluşturulurken kullanılan bu kriterler sayesinde vücut dengede kalır.
Beslenme alışkanlığı oluşturulurken kullanılan bu kriterler sayesinde vücut dengede kalır. Ayrıca bu kriterlerle oluşan diyet listeleri; hastalıkların tedavisinde, kilo verme programlarında ve sağlık durumlarının iyileştirilmesinde de fayda sağlar.
Diyet Nasıl Yapılır?
Diyet yaparken öğünlerdeki porsiyonların küçülmesi ve kilo vermeye yönelik özel besinlerin tüketilmesi gerekir. Diyet listesi hazırlanırken mutlaka uzman diyetisyenden yardım alınmalıdır. Uzman kontrolü dışında oluşturulan diyet listeleri sağlığa zararlı olabilir.
Diyetisyen nasıl bulurum diye merak ediyorsanız Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin web sitesinden diyetisyen bulabilirsiniz. Diyetisyen seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar ise şunlardır:
- Diyetisyenlerin diploma ve sertifikalarının sorgulanması gerekir.
- Diyetisyenlerin yıllık mesleki gelişim faaliyetlerini tamamlaması önemlidir.
- Diyetisyenlerin iş yerlerinin Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı olması önemlidir.
Diyetisyen kontrolünde oluşturulacak olan liste ile sağlıklı kilo verme süreci başlatılır.
Diyette Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diyette dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
- Gün içerisinde yeterli miktarda su içilmelidir.
- Diyette kullanılan yağ çeşitlerine dikkat edilmelidir.
- Tüketilen gıdaların tuz oranı kontrol edilmelidir.
- Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için lif oranı yüksek gıdalar tüketilmelidir.
- Öğünlerde tabak miktarları kontrol edilmelidir.
Diyet Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Diyabet, hipertansiyon, gut, kalp hastalıkları, mide rahatsızlıkları ve obezite gibi hastalıklarda diyet uygulanır.
Obezite Diyeti Nedir?
Obezite diyeti; kişiye özel hazırlanmış bir beslenme planıdır. Obezite tedavisinde önemli rol oynayan obezite diyeti; kişinin yaşına, cinsiyetine, boyuna ve günlük aktivite seviyesine göre hazırlanmaktadır. Obezite diyetinin amacı; sağlık sorunlarının önlenmesi ve kilo kontrolünü sağlamaktır.
Gut Hastalığı Diyeti Nasıl Olmalıdır?
Gut hastalığı diyeti; porsiyon kontrolü ile hazırlanan özel beslenme planıdır. Gut hastalığında tedavi edici beslenme planı kişinin yaşına, cinsiyetine ve böbrek fonksiyonlarına göre hazırlanır. Yüksek urik asit seviyelerinin önlenmesine yardımcı olan gut hastalığı diyeti; ilaç tedavisine ek olarak uygulanır.
Diyabet Diyeti Nedir?
Diyabet diyeti nedir? sorusunun yanıtı kişiye özel hazırlanmış beslenme programı şeklindedir. Diyabetin kontrol altında tutulmasına yardımcı olan diyabet diyeti; tip 1 ve tip 2 diyabet hastaları için farklılık gösterir.
Hipertansiyon Diyeti Nasıldır?
Hipertansiyon diyeti, yüksek tansiyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olan özel beslenme programıdır. Hipertansiyon diyeti; tansiyonu yükselten tuz ve şeker oranı yüksek gıdaların kısıtlanmasıyla hazırlanır.
Diyette Hangi Besinler Tüketilmez?
Diyette tüketilmemesi gereken besinler; şeker oranı yüksek meyve suları, işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler, beyaz ekmek, fast food ürünleri, abur cubur atıştırmalıklar ve dondurmadır.
Diyet Sürecinde Neler Tüketilmeli?
Diyet sürecinde yağsız et ürünleri, taze sebze meyve ve tam tahıllı besinler tüketilmelidir.
Nasıl Başarılı Bir Diyet Listesi Oluşturabilirim?
Başarılı bir diyet listesi oluşturmak için şu adımları izlemelisiniz:
- Öğün saatleri ayarlanmalıdır.
- Tüketilen gıdalar porsiyon kontrolüne uygun olmalıdır.
- Açlık hissedildiğinde sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.
- Kilo verme süreci takip edilmelidir.
Kilo Verirken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kilo verme sürecinde şu hususlara dikkat edilmelidir:
- Dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Açlık hissedildiğinde sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.
- Kilo verme sürecinde öğün atlanmamalıdır.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.