Diyet öğle yemeği tarifleri: Kolay ve sağlıklı 10 tarif

Yazın gelmesiyle birlikte diyet yapmaya karar verenlerin sayısı da arttı. Bu süreçte, diyet yaparken nefis öğle yemekleri tarifleri arayanlar için 10 leziz tarifi bir araya getirdik. İşte hem sağlıklı hem de pratik diyet öğle yemeği tarifleri!

1. Taco Salatası

Baharatlı kıyma, taze sebzeler ve avokado ile hazırlanan bu salata, öğle yemekleri için mükemmel bir seçenektir.

Malzemeler:

  • 400 gr kıyma
  • 1 tatlı kaşığı taco baharatı
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 adet kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 1/2 adet avokado
  • 4 yaprak marul
  • 4 dal taze soğan
  • 4 dal maydanoz
  • 4 dal nane
  • 4 dal roka
  • Zeytinyağı, tuz, pul biber, limon suyu

Yapılışı:

  1. Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın.
  2. Kırmızı biberi de küp küp doğrayın.
  3. Zeytinyağını tavaya alın, soğan ve sarımsakları ekleyip kavurun.
  4. Kıyma ve kırmızı biberi de ekleyip kavurmaya devam edin.
  5. Tuz ve taco baharatını da ekleyip kıymalar pişene kadar kavurun.
  6. Marulları ince ince doğrayıp servise hazırlayın.
  7. Marulun üzerine kıymalı harcı dökün.
  8. Sebzeleri de doğrayın, mısırı ve mısırı de ekleyip karıştırın.
  9. Avokadoyu dilimleyip salatanın üzerine yerleştirin.

2. Fırında Patates Dilimleri

Diyet yaparken kızartmalardan uzak durmak zorundayız ama fırında patates dilimleriyle bu lezzetten vazgeçmek zorunda değiliz. Bu tarif hem sağlıklı hem de doyurucudur.

Malzemeler:

  • 4 adet orta boy patates
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 diş sarımsak
  • Tuz, pul biber, kekik, karabiber

Yapılışı:

  1. Patoateslerin kabuklarını soyun, dilimleyin.
  2. Zeytinyağını derin bir kabın içine alın.
  3. Sarımsağı rendeleyin, tuz, baharat ve kekik de ekleyip karıştırın.
  4. Dilimlenmiş patatesleri de ekleyip iyice harmanlayın.
  5. Patterson yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

3. Karnabahar Kısırı

Karnabahar kısırı, hem sağlıklı hem de pratik bir öğle yemeği seçeneğidir. Besleyici içeriği sayesinde tok tutar ve düşük kalorisi ile diyet programlarına uyum sağlar.

Malzemeler:

  • 1/2 kg karnabahar
  • 1/2 su bardağı ince bulgur
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1/2 adet limon suyu
  • 2 dal taze soğan
  • 4 dal maydanoz
  • Sıcak su

Yapılışı:

  1. Karnabaharın sap kısımlarını ayıklayıp çiçeklerini ayırın.
  2. Buhar sepetinde haşlayın ya da haşlanmış karnabahar kullanın.
  3. Karnabaharları çiğken minik parçalara ayırın.
  4. Bulguru bir kaba alın, üzerine haşlanmış karnabaharları ekleyin.
  5. Tuz ve nar ekşisini de ekleyip bulgurlar şişene kadar bekletin.
  6. Taze soğanı ince ince doğrayıp bulgurlu harca ekleyin.
  7. Sıcak suyu da bulgura ekleyip iyice harmanlayın.
  8. Taze soğanı ince ince doğrayın, soğanı da kavurun.

Karnabahar kısırı tarifi için püf noktaları:
-Karnabaharların üzerine çıkacak kadar sıcak su koymaya dikkat edin.

4. Tavuklu Salata

Tavuk eti yüksek protein içeriği ile diyet yaparken vazgeçilmez bir besindir. Salata ile birleştirerek hafif ama doyurucu bir öğle yemeği hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 4 yaprak marul
  • 4 dal maydanoz
  • Sıvı yağ, limon suyu, tuz

Yapılışı:

  1. Tavuğu haşlayıp didikleyin.
  2. Marulları ince ince doğrayıp servise hazırlayın.
  3. Maydanozu da doğrayıp marulların üzerine ilave edin.
  4. Tavukları de marul ve maydanozların üzerine yerleştirin.

5. Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı enginar, hafif lezzeti ve sağlıklı içeriği sayesinde mükemmel bir diyet öğle yemeği seçeneğidir. İçindeki zeytinyağı kalp sağlığını korurken, enginar sindirim sistemine faydalıdır.

Malzemeler:

  • 6 adet enginar kalbi (konserve)
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • Taze bezelye (ya da dondurulmuş) kadar ihtiyacınıza göre
  • Zeytinyağı, limon suyu, tuz

Yapılışı:

  1. Zeytinyağını tencereye alın, soğanları ekleyip kavurun.
  2. Bezelyeleri de ekleyip biraz daha kavurun.
  3. Küp küp doğradığınız havuç ve patatesleri de ekleyip kavurun.

-Son olarak enginarları da ekleyin, tuzunu ve limonunu da ekleyip enginarlar yumuşayana kadar pişirin.

Zeytinyağlı enginar tarifi için püf noktaları:
-Enginarlarınız kararmasın diye pişirme sırasında kararmaması için limon suyu ilave etmeyi unutmayın.

6. Fırında Kırmızı Biber Dolması

Kırmızı biber dolması fırında pişirildiği için oldukça hafif bir lezzettir. Aynı zamanda yüksek vitamin içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve sindirim sistemine faydalıdır.

Malzemeler:

  • (8-10 adet) kırmızı biber
    -1 su bardağı pirinç
    -4 yemek kaşığı zeytinyağı
    -1 tatlı kaşığı domates salçası
    -1 adet soğan
    -1/2 yemek kaşığı biber salçası
    -1 adet domates
    -1/4 demet maydanoz
    -1/4 demet taze nane
    -Yarım çay bardağı sıcak su kadar ihtiyacınıza göre
    -Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:

  1. Biberlerin üst kısmını kapak gibi kesin, içini temizleyin.
    -Pirinci yıkayıp süzdürün.
    -Soğanı yemeklik doğrayıp pembeleşene kadar kavurun.
    -Domates salçası ve biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
    -Doğranmış domatesi de ekleyip sulu suyunu çekene kadar kavurun.
    -İçine pirinci ekleyip biraz daha kavurun.
    -Baharatları ve yeşillikleri de ekleyip karıştırdıktan sonra sıcak suyu da ekleyip harcı dinlendirin.
    -Hazırladığınız harcı biberlerin içine doldurun.
    -Fırın tepsisine yerleştirilen dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirin.

-Önlceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

7. Nohut Salatası

Nohut salatası, dengeli beslenmek isteyenler için harika bir seçenek! Protein kaynağı olan nohut, lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler ve uzun süre tok tutar.

Malzemeler:

  • (2 yemek kaşığı) konserve nohut
    -4 yaprak marul
    -1/2 adet limon suyu
    -Zeytinyağı kadar ihtiyacınıza göre
    -Tuz, pul biber, kimyon

Yapılışı:

  1. Nohutları süzüp yıkayın.
    -Marulları ince ince doğrayıp servise hazırlayın.
    -Marulların üzerine nohutları ilave edin.
    -Yağını, baharatlarını ve limonunu da ekleyip karıştırın.

8. Karnabahar Mücveri

Karnabahar mücveri, düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği sayesinde mükemmel bir diyet yemekleridir. Aynı zamanda pratikliği sayesinde diyet yapanlar için ideal bir seçenektir!

Malzemeler:

  • (1/2 kg) karnabahar (haşlanmış)
    -2 adet yumurta
    -1 su bardağı un
    -1 su bardağı rendelenmiş peynir (az yağlı)
    -1/2 demet dereotu (isteğe bağlı)
    -Tuz, karabiber, pul biber, muskat rendesi (isteğe bağlı) kadar ihtiyacınıza göre
    -Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:

  1. Karnabaharları çiçeklerine ayırıp haşlayın.
    -Suyunu süzdükten sonra çatal yardımıyla ezip derin bir kabın içine alın.
    -Yumurtayı kırıp çırpın, yumurtanın üzerine un ve peyniri de ekleyip karıştırın.
    -Karnabaharları da harca ilave edip karıştırdıktan sonra baharatları da ekleyip tekrar karıştırın.
    -Yağsız tavaya karışımdan kepçeyle dökün, mücverin iki yüzünü de kızartıp servis tabağına alın.

9. Tavuklu Kinoa Salatası

Tavuklu kinoa salatası hem protein açısından zengin tavuk eti hem de lif içeriği sayesinde sindirim sistemine faydalı olan kinoadan oluşur. Aynı zamanda düşük kalorisi sayesinde diyet yapanlar için mükemmeldir!

Malzemeler:

  • (1 su bardağı) kinoa
    -400 gr tavuk göğsü
    -4 yaprak marul
    -4 dal maydanoz
    -8 dal roka
    -Sıvı yağ, tuz, baharatlar (kimyon-pul biber)

Yapılışı:

  1. Kinoayı haşlayıp süzdürün.
    -Tavuğu haşlayıp didikleyin.
    -Marulları ve maydanozu doğrayıp servise hazırlayın.
    -Rokayı da doğrayıp marul ve maydanozların üzerine ilave edin.
    -Didiklenmiş tavukleri de marul ve maydanozların üzerine yerleştirin.

10. Tavuklu Şehriye Salatası

Tavuklu şehriye salatası hem pratikliği hem de dengeli beslenme açısından mükemmel bir seçenektir! Tavuk eti yüksek protein içeriği ile kas gelişimine yardımcı olurken, şehriye karbonhidrat sağlar.

Malzemeler:

  • (300 gr) tavuk göğsü
    -(1 su bardağı) şehriye (haşlanmış)
    -(4 yaprak) marul (doğranmış)
    -(4 dal) maydanoz (doğranmış)
    -(8 dal) roka (doğranmış)
    -(8 dal) taze soğan (doğranmış)
    -(8 dal) dereotu (doğranmış)
    -Zeytinyağı kadar ihtiyacınıza göre
    -(1 adet) limon suyu kadar ihtiyacınıza göre

Yapılışı:

  1. Tavuğu haşlayıp didikleyin.
    -Şehriyeleri de haşlayıp süzdürün.
    -Rokayı ve marulu doğrayıp salata kasenize alın.
    -Doğranmış dereotunu da kasenin içine alın.
    -Didiklenmiş tavukleri de kasenin içine alın.
    -Doğranmış maydanozu ve taze soğanları da kasenin içine alıp karıştırdıktan sonra baharatlarını ve zeytinyağını ilave edip servis edin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top