Çoğumuzun en çok sevdiği şeylerden bir tanesi de tatlılar! Ancak diyet yaparken tatlı tüketmek pek mümkün gibi görünmüyor. Oysa ki şeker yerine sağlıklı tatlandırıcılar ve besleyici malzemelerle hazırlanmış diyabet dostu tariflerle tatlı isteğimizi bastırabiliriz. Aynı zamanda bu tarifler, diyet listemize de uyum sağlar.
Diyet Dostu 8 Tatlı Tarifi
Şeker kullanmadan, bol lif ve protein içeren besleyici malzemelerle hazırlayabileceğiniz tatlı tariflerini sizler için derledik. Diyet listelerinde sık sık bulamayacağınız lezzetleri evdeki malzemelerle pratik bir şekilde yapabilirsiniz. İşte hem sağlıklı hem de lezzetli tatlı tarifleri:
1. Şekersiz Muzlu Muffin Tarifi
Fırında muffin kalıbında pişirebileceğiniz bu nefis tarif, şekersiz ve sağlıklı beslenmenizi destekleyecek ideal bir atıştırmalık olacak.
Malzemeler:
- 4 adet orta boy olgun muz
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1,5 su bardağı yulaf unu
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
- Bütün malzemeleri mutfak robotunda karıştırın.
- Karışımı yağlı kağıt serdiğiniz muffin kalıbına dökün.
- Önceden ısıttığınız 175 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
2. Yulaf Unlu Şekersiz Elmalı Tarçınlı Tart
Tart hamurunu şekersiz ve gluten içermeyen yulaf unundan hazırlayabilirsiniz. Üzerine elma dilimleri ekleyerek hem hafif hem de lezzetli bir tatlı elde edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı yulaf unu
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 2-3 adet iri elma
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
- Tart hamurunu hazırlamak için un, yumurta, süt ve yağı derin bir kaba alıp karıştırın.
- Kabartma tozu ve tarçını ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Tart hamurunu yağlı kağıt serili tart kalıbına dökün.
- Elmaları kabuklarını soymadan ince dilimler halinde kesin ve tart hamurunun üzerine dizin.
- Tartın üzerini de tarçınla süsleyin ve önceden ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin.
3. Şekersiz Muz ve Kakao Puding Tarifi
Muzun doyurucu ve kakaonun besleyici faydalarından yararlanabileceğiniz bu tarif, aynı zamanda oldukça pratik!
Malzemeler:
- 2 adet orta boy muz
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı:
- Muzu, kakao, süt ve nişastayı bir tencereye alın.
- Pürüzsüz hale gelene kadar blenderdan geçirin.
- Tencereyi ocağa alıp karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
- Puding koyulaşınca ocaktan alıp kaselere dökün ve soğumaya bırakın.
4. Şekersiz Çikolatalı Muz Tarifi
Muzun üzerine bitter çikolata ekleyerek hafif ama doyurucu bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 adet orta boy muz
- 1/2 paket bitter çikolata
Yapılışı:
- Muzu dilimleyin ve bir kaseye alın.
- Bitter çikolatayı benmari usulü eritin.
- Erittiğiniz çikolatayı muz dilimlerinin üzerine döküp servis tabağına alın.
5. Şekersiz Kakaolu Enerji Topları Tarifi
Kakao ve kuru meyvelerin besleyici özelliklerinden faydalanarak hazırlayabileceğiniz enerji topları, gün içerisinde tatlı krizlerinizi bastıracak.
Malzemeler:
- 2 su bardağı yulaf ezmesi
- 1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 1/2 su bardağı kuru meyve (kuru üzüm, kayısı, erik)
- 3 yemek kaşığı kakao tozu
- 4 yemek kaşığı fıstık ezmesi veya tahin
- 1/2 paket bitter çikolata (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Tüm malzemeleri derin bir kaba alıp yoğurun.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
- Dilerseniz üzerlerine eritilmiş bitter çikolatayı dökerek servis edebilirsiniz.
6. Şekersiz Fırın Cheesecake Tarifi
Klasik cheesecake tarifinin çok daha sağlıklı olan versiyonu fırın cheesecake, misafirlerinizi etkileyecek lezzette bir tatlı!
Malzemeler:
- 250 gram labne peyniri (yarım paket)
- 3 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 paket vanilin (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı kakao tozu (isteğe bağlı)
- Xylitol veya stevia (isteğe bağlı)
Sos İçin:
- 300 gram vişne (veya frambuaz) veya şeker ilavesiz reçel (isteğe bağlı)
- Xylitol veya stevia (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Sos için vişne veya frambuazı tencereye alıp üzerine tatlandırıcıyı ekleyip kaynatın. Soğumaya bırakın.
- Krema için labne peyniri, yumurta, limon suyu ve vanilini derin bir kaba alın, pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Dilerseniz kakaolu olarak hazırlamak için az miktar kakao ekleyip karıştırabilirsiniz.
- Kalıbı yağlayıp harcı dökün, önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık yarım saat pişirin.
7. Şekersiz Pişmeyen İrmik Helvası Tarifi
Pişmeyen irmik helvası tarifi hem pratik hem de oldukça lezzetlidir. Dilerseniz kahvaltılık olarak da tüketebilirsiniz!
Malzemeler:
- 1 su bardağı irmik (isteğe bağlı) veya yulaf ezmesi (isteğe bağlı)
Dilerseniz içine fındık veya kuru meyve de ekleyebilirsiniz.
Sos İçin:
- Xylitol veya stevia (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Tüm malzemeleri derin bir kabın içine alıp güzelce yoğurun. Dilerseniz kahvaltılık olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
Börek tavası büyüklüğünde bir kek çıkıyor.
Sos İçin:
Süslemek İçin: