Diyetteyken Hangi Ekmek Yenir? Ekmeğin Diyetteki Önemi

Diyet yaparken birçok besin tüketiminde dikkat etmek gerekiyor. Bunlardan biri de ekmek. Ekmeğin diyetlerdeki yeri tartışılırken pek çok kişi ekmeksiz bir diyetin düşünülemeyeceğini belirtir. Diyetisyenler ise diyetin kişiye özel olması gerektiğinin altını çizer.

Diyet yapılırken besinlerin kalori değerlerinin yanı sıra içerdikleri besin değerlerine ve glisemik indekslerine de dikkat edilmesi gerekir. Diyetisyenler ekmeğin doğru seçimlerle tüketilmesi gerektiğini vurgularken “Ekmek asla kesilmemeli” diyor.

Diyetisyenler, ekmek tüketiminin zayıflama sürecinde oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Ekmek tüketimi yanlış değil ama dikkatli olunmalı.

Beslenme alışkanlıklarımızın büyük bir bölümünü ekmek oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre bir Türk günde ortalama 200-250 gram ekmek tüketiyor. Bu da günde yaklaşık 400-500 kalori demek.

Diyetisyen Zeynep Aydın, bu yüzden diyet yaparken ekmeğin doğru seçimlerle tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Örneğin; siyez unundan yapılan ekmek tercih edilebilir. Çünkü siyez buğdayı, glütensiz bir tahıl türü değil ama diğer buğday çeşitlerine göre daha az gluten içeriyor ve vücutta glüten intoleransı (buğday alerjisi) olan bireylerde az da olsa sorun çıkarmayabiliyor.

Siyez unundan yapılan ekmek aynı zamanda sindirimi kolay, magnezyum ve lif bakımından da oldukça zengin.

Yağsız, tam tahıllı ekmekler ya da lavaş da tercih edilebilir.

Pide, börek ve poğaça gibi hamur işlerinden uzak durmak gerekiyor.

Diyet yaparken ekmeği “tüketelim” derken yanında mutlaka sebze tüketilmesini öneren diyetisyenler, salata gibi çiğ besinlerin de yemeklerde mutlaka yer alması gerektiğini vurguluyor.

Diyetisyen Zeynep Aydın, diyet yapılırken ekmeğin önemini şöyle açıklıyor:

“Ekmek kesinlikle kesilmemesi gereken bir besin grubudur. Ekmek tüketimi yanlış değil ama dikkatli olunmalı. Diyetteyken hangi ekmek yenir sorusunu sıklıkla alıyorum. Her ekmek aynı değildir ve her ekmek aynı fiyatta değildir. Ekmek türleri ve fiyatları farklılık gösterir.”

Baklagiller, tahıllar ve meyvelerin karıştırılarak elde edilen unlardan yapılan ekmeklerin buğday unundan yapılan ekmeklere oranla daha fazla besin değeri içerdiğine dikkat çeken Aydın, “Bu nedenle diyet yaparken buğday unundan yapılan beyaz ekmekler yerine tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli” diyor.

Ekmek hem kalorisi yüksek hem de kilo alımına neden olabiliyor.

Aydın, “Ekmek hem kalorisi yüksek hem de kilo alımına neden olabiliyor. Bu nedenle en az tükettiğimiz zaman dilimi akşam saatleridir. Eğer akşam ekmek yiyeceksek bu yenen ekmek siyez unundan yapılmış ya da tam tahıllı olmalı. Ayrıca yanında mutlaka salata gibi çiğ sebzeler tüketilmelidir” diye konuştu.

Kahvaltıda Yulaflı Ekmeğe Yer Verin

Diyet yaparken sabah kahvaltısında yulaf ezmeli ya da tam tahıllı ekmek yenilebilir. Ayrıca beyaz peynir, zeytin, domates ve salatalık gibi çiğ besinler de kahvaltının vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Diyetisyen Zeynep Aydın, “Çavdar ekmeği ya da tam tahıllı ekmek, zeytin peynir ve bol yeşillikli salata ile güzel bir kahvaltı olabilir” diye konuştu.

Gluten Hassasiyeti Olanlar Dikkat Etmeli

Ekmek tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer durum da gluten hassasiyetidir. Gluten, birçok tahılda bulunan ve hamurun kabarmasını sağlayan proteindir. Gluten hassasiyeti olan kişiler gluten içeren gıdaları tükettiklerinde karın ağrısı, şişlik ve diğer sindirim problemleri gibi semptomlar yaşayabilir. Ayrıca baş ağrısı, yorgunluk ve kas ağrısı gibi semptomlar da görülebilir.

Diyetisyen Zeynep Aydın, gluten hassasiyeti olan bireylerin siyez unlu ürünlerden uzak durması gerektiğine dikkat çekti.

Ekmeği Doğru Tüketmenin Yolu

Aydın, “Ekmek yenildikten 3 saat sonra birey tok hissediyorsa doğru ekmek tüketiyor demektir. 3 saat geçmeden açlık hissediliyorsa o ekmek türü yeterli lif ve protein içermiyor demektir. Bu durumda birey diyetisyenine danışarak başka bir ekmek türüne geçmelidir” diye konuştu.

Kahvaltıda Domatesli Ekmek

Aydın, kahvaltıda domatesli siyez unundan yapılan ekmeğin de tercih edilebileceğini söyledi. Diyetisyenler kahvaltıda domatesli siyez unundan yapılan ekmek yendiğinde tereyağı ya da peynir tüketiminin de önüne geçileceğini ifade etti.

Sana Nefes Alacak Ekmekleri Tercih Edin

Son dönemde popüler hale gelen nefes alan (sana nefes alacak) simitlerin de diyet yapan bireyler tarafından tercih edilebileceğini belirten Aydın, “Nefes alan simitler marketlerde satılan diğer simitlerden daha sağlıklı çünkü bu simitler keten tohumu unu ve tam buğday unuyla hazırlanıyor. Ayrıca içerisinde lif oranını artırmak için karnabahar püresi de kullanılıyor” diye konuştu.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top