Emziren Anne Diyeti: Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi

İlk 6 ay, bebeğinizin beslenmesinde tek gıda maddesi anne sütüdür. Bebeğinizin 6. ayından sonra ek gıdalara geçilmektedir. Ek gıda ile birlikte anne sütü de bebeğe verilmeye devam edilir. Eğer doktorunuz başka bir öneride bulunmadıysa 1 yaşına kadar bebeğinize anne sütü vermeye devam etmelisiniz. Bu süreçte sağlıklı bir şekilde beslenmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Emziren Anne Diyeti Nedir?

Emziren anne diyeti, emziren annelerin bebeklerin ihtiyaçlarına yönelik beslenmesini sağlayan bir diyet programıdır. Bu diyet programı, annenin sağlığını koruyarak bebeğin de ihtiyaç duyduğu besin maddelerini almasını sağlamaktadır.

Neden Emziren Anne Diyetine İhtiyacım Var?

Bebeğinizi emzirmeyi tercih ettiyseniz, emziren anne diyetini uygulamanız gerekir. Bebeğinizi sadece emzirerek beslediğinizde, bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılamak için anne sütünün yeterli miktarda ve içerikte olması gerekir. Bu durum ise annenin yeterli ve dengeli beslenmesine bağlıdır. Eğer siz, yeterli ve dengeli beslenmezseniz hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını riske atmış olursunuz. Dolayısıyla emziren anne diyetine ihtiyacınız vardır.

Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalı?

Emziren anne diyetinin nasıl olması gerektiğine yönelik detaylı bilgiler verilmeden önce, bu diyetin amacının açıklanması gerekir. Emziren anne diyetinin amacı, emzirme döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumaktır. Bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineral değerlerinin annenin tükettiği besinler ile alınıyor olması gerekir. Bu nedenle emziren annelerin yeterli ve dengeli beslenmesi önemlidir.

Emziren anne diyetinin temelini; süt, yoğurt, peynir, et, kuru baklagiller, yumurta gibi protein kaynağı besinler oluşturur. Aynı zamanda meyve ve sebzeler, tahıllar ve sıvı yağlar da bu diyetin içerisinde yer alır. Bu sayede annenin günlük kalori ihtiyacının karşılanması sağlanır. Aynı zamanda bebek de ihtiyacı olan vitamin ve mineral değerlerine ulaşır.

Emziren Anneler Ne Yemeli?

Bebeğiniz 6 aylık olana kadar sadece anne sütü ile beslenir. Bu dönemde anne sütünün yeterli miktarda ve içerikte olması gerekir. Aynı zamanda bu süre zarfında emziren annelerin de yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Yani sizin yediğiniz her şey bebeğin de aldığı besin olacaktır. Dolayısıyla emziren anneler; süt, yoğurt, peynir, et, kuru baklagiller, yumurta gibi protein kaynağı besinler tüketmelidir. Aynı zamanda meyve ve sebzeler, tahıllar ve sıvı yağlar da bu diyette yer alır.

Emzirirken Zayıflanır Mı?

Emzirirken kilo vermek mümkündür. Ancak bu sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi gerekir. Emzirirken kilo vermek için öncelikle emzirme döneminde yediklerinize dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda emzirdiğiniz dönemde uzun süre aç kalmamalısınız. Emzirdiğiniz dönemde aç kalırsanız metabolizmanız yavaşlayacağı için kilo vermek zorlaşabilir.

Bu süreçte su tüketiminizi de ihmal etmemelisiniz. Emzirirken vücudunuz su kaybedeceği için bu kaybı telafi etmek için bol miktarda su içmelisiniz. Aynı zamanda düzenli egzersiz yaparak da zayıflayabilirsiniz.

Emzirirken Nasıl Zayıflanır?

Emzirirken zayıflamak için öncelikle sağlıklı bir şekilde beslenmeniz gerekir. Yani kilonuzun sabit kalması veya kilo vermek istiyorsanız yediklerinize dikkat etmelisiniz. Bunun için de küçük porsiyonlar ile sık sık beslenmelisiniz. Aynı zamanda şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durmalısınız.

Örneğin; hazır meyve suları içmek yerine kendiniz meyve püresi hazırlayıp içebilirsiniz. Yine abur cubur yerine çiğ kuruyemişler veya tam tahıllı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Bu süreçte su içmeyi de ihmal etmemeniz gerekir.

Düzenli egzersiz yapmak da emzirirken zayıflamanıza yardımcı olur. Özellikle yürüyüşe çıkmak size kilo verme konusunda fayda sağlar. Aynı zamanda doğum sonrasında pilates yaparak da kilo verebilirsiniz.

Emziren Anneler İçin Zayıflama Çayı

Zayıflama çayları kilo verme konusunda etkili olsa da bu çayların kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekir. Bazı zayıflama çayları hem bebeğe hem de anneye zarar verebilir. Dolayısıyla emziriyorsanız zayıflama çaylarını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Aynı zamanda zayıflama çaylarının sadece kilo verme konusunda etkili olduğunu düşünmeyin. Bu çaylar aynı zamanda vücudun toksinlerden arınmasını da sağlar. Ancak emziriyorsanız bu çayların içerisinde kafein veya papatya olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde bebeğiniz kafeine karşı duyarlılık gösterebilir.

Kahvaltıda Ne Yemeli?

Kahvaltınızda haşlanmış yumurta, az tuzlu beyaz peynir, yoğurt, tam tahıllı ekmek veya kuru baklagiller tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kahvaltınızda mevsim meyvelerinden de tüketmeniz fayda sağlar. Beyaz peynir veya yoğurdunuz yoksa lor peyniri de tüketebilirsiniz.

Kahvaltınızda çavdar ekmeği tüketiyorsanız yanında az tuzlu beyaz peynir veya lor peyniri tercih edebilirsiniz. Eğer çavdar ekmeği yoksa diğer tam tahıllı ekmeklerden de tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kahvaltınızda mevsim meyveleri tüketmeyi de ihmal etmeyin.

Emzirirken Sigara İçmenin Zararları

Emzirdiğiniz dönemde sigara içiyorsanız derhal bırakmalısınız. Sigara içtiğinizde sigaranın içerisindeki toksik maddeler vücudunuzdan kana geçiş yapar ve dolayısıyla anne sütüne de geçer. Dolayısıyla sigara içtiğinizde bebeğin vücudu toksik maddelere maruz kalır ve bu maddeler vücudun tüm organlarına zarar verebilir.

Sigaraya bağlı olarak bebeğinizde gelişim geriliği, solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, astım ya da sığ nefes alma gibi sorunlar yaşanabilir. Aynı zamanda sigara içtiğinizde vücudunuzdan süte geçen nikotin oranı bebeğe oranla 15 kat daha fazla olabilir.

Bebeğin Gelişimini Etkileyebilecek Besinler

Bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek bazı yiyecekler şunlardır:

  • Kahve
  • Soda
  • Kola
  • Sarımsak
  • Soya sosu
  • Kakao
  • Paketli atıştırmalıklar

Bebekler genellikle doğumdan sonraki ilk ay boyunca uykuya dalma veya uykudan uyanma saatlerinde 30-40 dakikadan fazla süreyle uyuyamazlar. Eğer siz bu sürelerin uzadığını gözlemlerseniz bebek sütünüzdeki bazı maddelere karşı duyarlılık geliştirmiş olabilir. Bu durumda hemen doktora başvurmalısınız.

Bebeğin Emme Alışkanlığını Etkileyen Besinler

Süt verimliliğini etkileyen bazı besinler şunlardır:

  • Tütün
  • Papatya
  • Nane
  • Sarımsak
  • Kekik

Emzirirken Hangi Besinler Tüketilmemeli?

Bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek yiyeceklerden bahsettik. Bunlarla birlikte emzirdiğiniz dönemde mantar, karides veya yengeç gibi deniz ürünleri tüketmemelisiniz. Aynı zamanda dövme biberonların da kullanmamalısınız.

Yatmadan Önce Ne Yemeli?

Gece açlığınızı bastıracak hafif yiyecekler tüketmelisiniz. Yani yatmadan önce yoğurt ya da mevsim meyvelerinden birini tüketebilirsiniz.

Emzirmeyen Anne Diyeti

Bebeğinizi emzirmiyorsanız diyet listenizde süt ve süt ürünleri yer almaz. Bunun dışında diğer tüm besinler diyet listenizde yer alabilir.

Bebeğime Yeterince Sütüm Var Mı?

Bebeğiniz ilk hafta içinde doğum kilosunun %10’unu kaybetmediyse yeterince sütünüz vardır. Eğer bebek sütünüz yeterli değilse bir haftadan kısa bir süre içinde alt bezini 6-7 kez değiştirmelidir. Aynı zamanda doğumdan sonraki ilk ay içinde günde en az 6 kez alt bezini değiştirmelidir.

Ayrıca bebeğiniz ilk altı ay boyunca doğum kilosunun %10’nu geri kazanmalıdır ve her ay en az 500 gram almalıdır.

Diyet Listesi

Emziren anneler için diyet listesi şu şekilde hazırlanabilir:

  • Sabah: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim az tuzlu beyaz peynir veya lor peyniri, tam tahıllı ekmek (çavdar ekmeği veya diğer tam tahıllı ekmeklerden biri) veya kuru baklagiller (mercimek köftesi) veya simit (susamsız), domates-salatalık-biber (sınırsız) ve şekersiz çay (sınırsız)
  • Ara Öğün: 1 adet mevsim meyvesi (şeftali-üzüm-armut-erik) veya kuru meyveler (yer fıstığı-badem-kuru üzüm)
  • Öğle: Tavuk eti (derisiz), yoğurt (sade), pilav (esmer), salata (sınırsız) ve ayran (sade)
  • Ara Öğün: İki dilim tam tahıllı ekmek (yağsız beyaz peynir-meyve), iki adet kepek kraker (beyaz peynir-domates) veya çiğ kuruyemişler (yer fıstığı-badem-hindistan cevizi)
  • Akşam: Izgara köfte ya da balık (derisi alınmış), bulgur pilavı, mevsim salata ve ayran (sade)

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top