Gluten, buğday gibi tahıllarda bulunan ve hamurun mayalanmasını sağlayan bir proteindir. Glutenin vücutta belirli bir reaksiyona yol açması ve sindirim sistemine zarar vermesiyle birlikte gluten içerikli besinlerden uzak durulması gerekir. Glutensiz diyetler bu noktada devreye girer. Gluten içermeyen besinlerin tüketilmesiyle glutenin vücutta yarattığı olumsuz etkiler ortadan kalkabilir.
Gluten İçermeyen Besinler Nelerdir?
Gluten içermeyen besinler ile diyet listeleri oluşturmak mümkündür. Böylece vücutta glutenin yarattığı olumsuz etkilerden de korunmak mümkün olur. Gluten içermeyen besinler şunlardır:
- Pirinç
- Mısır
- Kinoa
- Kuru baklagiller
- Patates
- Sebzeler
- Meyveler
- Süt ve süt ürünleri
- Et, tavuk, balık
- Yumurta
- Kuru yemişler
- Yağlar
- Baharatlar
- Şeker
Gluten içermeyen besinlerle hazırlanan sağlıklı tarifler sayesinde kişiler hem sağlıklı bir şekilde beslenebilir hem de glutenin vücutta yarattığı olumsuz etkilerden korunabilir.
Gluten İçermeyen Besinler Nasıl Tüketilmeli?
Gluten içermeyen besinlerin nasıl tüketileceği son derece önemlidir. Gluten içermeyen besinler doğru şekilde tüketilmediği takdirde istenilen fayda sağlanamaz. Aynı zamanda glutensiz ürünlerin de dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Örneğin glütenize ürünlerin buzdolabında ayrı bir yerde saklanması gerekir. Aksi halde gluten içermeyen gıdalar glutenize gıdalarla temas edebilir ve gluten bulaşma riski oluşabilir. Gluten bulaşan gıdalar da kişilerde gluten alerjisi belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.
Bunun yanı sıra glutensiz gıdalar da gluten içerikli ürünler ile aynı ortamda pişirilmemelidir. Örneğin gluten içerikli makarna pişirilen su ile glutensiz makarna pişirildiği takdirde gluten bulaşır ve bu durum vücuttaki glüten alerjisinin belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.
Gluten İçermeyen Besinler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gluten içermeyen besinlerin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için bazı önemli bilgilere dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle gluten alerjisi olan kişiler kullandıkları ürünlerin etiketlerini dikkatlice incelemelidir. Gluten içermeyen gıdalar ambalajlı olarak satıldığı takdirde gıda etiketinin kontrol edilmesi gerekir. Gluten içermeyen gıda etiketinde gluten içeren tahılların bulunmaması gerekir.
Aynı zamanda gluten içermeyen gıda etiketinde çapraz bulaşma ibaresinin olmaması gerekir. Aksi halde gluten içermeyen gıda etiketinde gluten içeren tahılların bulunup bulunmadığına bakılmaksızın o gıda tüketilmemelidir. Yine glütenize gıda etiketinde “Gluten içermez” ifadesinin yer alması da önemlidir. Bu ifade yer alıyorsa ürünün gluten içerme riski yoktur.
Aynı zamanda glutensiz gıda etiketinde “glutensiz” ifadesi yer alıyorsa da o ürün gluten içermez demektir. Gluten içermeyen gıdalar aynı zamanda “Gluten içermez” ibaresine de sahiptir. Ancak yalnızca “glutensiz” ifadesi ürünün gluten içerdiği anlamına gelmez. Bu nedenle glutensiz gıda etiketinde de “gluten içermez” ifadesinin yer alması gerekir. Ayrıca glutensiz unlar da gluten içermeyen unlardır.
Aksi halde gluten içeren unların kullanıldığı ürünlerde gluten içerir. Glutensiz unlar içinde genellikle nohut unu, pirinç unu, mısır unu, soya unu, amarant unu, kinoa unu, teff unu, badem unu, hindistan cevizi unu ve patates nişastası gibi unlar yer alır.
Gluten İçermeyen Besinler İle Neler Yapılır?
Gluten içermeyen besinlerle yapılan tarifler sayesinde kişiler hem sağlıklı hem de lezzetli bir şekilde beslenebilir.
- Pirinç
- Makarna
- Patates püresi
- Sebzeli kısır
- Kinoalı pilav
- Meyveli yoğurt
- Peynirli omlet
Gluten İçermeyen Besinler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Gluten alerjisi bulunan kişiler özellikle ev dışındayken ne yiyeceklerini bilemez. Bu nedenle gluten içerip içermediği konusunda endişe taşır. Aynı zamanda alışveriş yaparken de bu endişe ile hareket eder. Gluten alerjisi olan kişiler için dışarıda yemek yemek oldukça zor olabilir. Ancak birçok restoran gluten içermez olarak pişirilmiş yemekleri menüsünde bulundurur.
Aynı zamanda özellikle glutensiz pizza markaları da günümüzde oldukça fazla tercih edilmektedir. Gluten içermez ibaresi yer alan pizzalar glutensiz unlardan yapılmaktadır. Ayrıca glutensiz pizza hamurları da kolayca hazırlanabilir. Gluten alerjisi olan kişiler evde kendileri de glutensiz pizza hamuru yaparak pizza yiyebilir.
Pizza dışında gluten içermeyen atıştırmalıklar da mevcuttur. Bu atıştırmalıklardan bazıları şunlardır:
- Meyve
- Kuru yemiş
- Sebzeler
- Peynir dilimleri
- Soslu patates cipsleri
Ayrıca tahıllı krakerlerden de tüketilebilir. Gluten alerjisi bulunan kişiler peynirsiz çubuk krakerleri tüketebilir. Bunun dışında patates cipsleri de tercih edilebilir. Bu cipsler genellikle mısırdan yapılmaktadır ve glutensizdir. Ancak yine de ambalajın kontrol edilmesi gerekir.
Sonuç Olarak
Kilo verme hedefi olan kişiler için diyetlistesi oluşturulurken öncelikle mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Doktordan onay alınmadan diyet yapılması tavsiye edilmez. Kişilerin bünyelerine en uygun diyet listesi mutlaka doktor kontrolünde oluşturulmalıdır.
Ayrıca diyet listeleri yalnızca bir kaç haftalık değil kişilerin vücut yapılarına uygun ve uzun süreli olacak şekilde hazırlanmalıdır. Bu sayede diyet listenin kalıcı sonuçlar verebilir ve kişiler kilo verme hedefini rahatlıkla gerçekleştirebilir.