Karatay Diyeti, 7 gün boyunca şeker, işlenmiş gıda, ekmek, un ve makarna gibi karbonhidrat içeren besinlerden uzak durarak, protein ağırlıklı beslenmeyi esas alan bir diyet programıdır.
İlk olarak 2004 yılında yayınlanan “Karatay Diyeti” adlı kitabında diyete dair temel ilkeleri ve besin önerilerini paylaşan Prof. Dr. Canan Karatay, Türkiye’deki en popüler diyetisyenlerden biridir. Bu yazıda, Karatay Diyeti’nin nasıl uygulanacağını, yasaklı ve serbest gıdalarını ve bir haftalık örnek menüsünü paylaşacağız.
Karatay Diyeti Nedir?
Karatay Diyeti; un, şeker, mısır ve pirinç gibi yüksek oranda karbonhidrat içeren besinlerin kesilerek protein ağırlıklı beslenmeyi esas alan bir diyet programıdır.
Bu diyetin yaratıcısı olan Prof. Dr. Canan Karatay, Türk iç hastalıkları uzmanı ve kardiyologdur. 2004 yılında yayımladığı “Karatay Diyeti” adlı kitabında bu diyetin temel ilkelerini ve besin önerilerini paylaşarak Türkiye’de popülerlik kazanmıştır.
Karatay Diyeti Kaç Gün Yapılır?
Karatay Diyeti, 21 gün boyunca uygulandığı gibi, daha uzun süreli veya tek seferlik uygulamalar şeklinde de yapılabilir. Ancak, uzun süreli kullanımda doktor tavsiyesi almak önemlidir.
Karatay Diyet Listesi Nasıl?
Karatay Diyeti, düşük karbonhidrat içeren ve yüksek yağ içeren bir diyet türüdür. Bu diyetin bir haftalık örnek listesi şu şekildedir:
Karatay Diyet Listesi: Kahvaltı Önerileri
- Kahvaltılık lor peyniri
- Çırpılmış yumurta
- Salam ya da sosis
- Zeytin
- Yeşil biber
- Domates
- Salatalık
- Sıvı yağda peynir ya da kıymalı omlet
Karatay Diyet Listesi: Ara Öğün Önerileri
- Ceviz
- Fındık
- Yumurta
Karatay Diyet Listesi: Öğle ve Akşam Yemeği Önerileri
- Sebze çorbası
- Zeytinyağlı sebze yemeği
- Kırmızı et
- Tavuk eti
- Balık
Karatay Diyet Listesi: Salata Önerileri
- Marul, roka ve tere
- Turp ve havuçlu salata
- Beyaz lahana salatası
- Yoğurtlu semizotu salatası
Karatay Diyet Listesi: Tatlı Önerileri
- Yoğurt (şekersiz)
- Peynir (şekersiz)
- Meyve (şeker oranı düşük olanlar)
Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?
Karatay Diyeti uygularken, gün içinde bol su içmeli ve sınırsız şekilde yeşil çay tüketmelisiniz. Öğle ve akşam yemeklerinde zeytinyağlı sebze yemekleri ve bol protein tüketilmeli, meyve sınırlı miktarda yenmelidir.