Kolonoskopi Diyeti Nedir?

Kolonoskopi sindirim sisteminin son kısmı olan kalın bağırsağın (kolon) ve makatta yer alan rektumun incelendiği, endoskopik bir tetkik olarak tanımlanabilir. Bu tetkik sırasında bu organlarda var olabilecek hastalıklar, kanamalar, iltihaplar, polipler ve tümörler gibi anormallikler tespit edilebilir. Kolonoskopi işlemi öncesinde belirli bir hazırlık süreci ve diyet süreci uygulanır. Kolonoskopi diyetinde sıklıkla çorbalar tercih edilir. Kolonoskopi diyetinde çorba tarifleri araştırmaları oldukça sık yapılır.

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, sindirim sisteminin son bölümü olan kalın bağırsak ile makatta bulunan rektumun, bir tür video kamera özelliği taşıyan esnek bir hortumun bağırsağın içine yerleştirilmesi ile incelendiği bir işlemdir. Kolonoskopi sayesinde kalın bağırsak ve rektumda bulunan hastalık, kanama ve iltihap gibi anormallikler tespit edilebilir. Kolonoskopide tespit edilen anormallikler biopsi alınarak laboratuvar ortamında incelenebilir.

İnsanın sindirim sistemi oldukça karmaşık ve özeldir. Sindirim sistemi ağzımızdan başlayıp, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve en son olarak kalın bağırsağın son kısmı olan rektuma kadar devam eder. Son organlar olan kalın bağırsak ve rektum sindirim sisteminin son organlarıdır. Bu organlar ince bağırsaktan gelen sindirilmiş besinlerin parçalanıp dışkılaşması için saklandığı alandır. Bu iki organın işlevi dışkılamadır. Dolayısıyla vücuttaki zararlı besinlerin dışarı atılmasını sağlar.

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi işlemi, uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilir. Kolonoskopi sırasında bir iğne vasıtasıyla damar yolu açılarak vücuda sedasyon uygulaması yapılır. Sedasyon sayesinde hasta işlem sırasında rahatlar ve konforlu bir deneyim yaşar. Kolonoskopinin amacı kalın bağırsak ve rektumda mevcut olabilecek anormallikleri tespit etmektir. Bu anormallikler biyopsi alınarak laboratuvar ortamında incelenebilir.

Kolonoskopi Neden Yapılır?

Kolonoskopi, kolorektal kanser riski taşıyan bireylerde erken tanı konulabilmesi adına rutin olarak uygulanabilir. Ayrıca kolorektal kanser dışında iritabl bağırsak sendromu gibi çeşitli bağırsak rahatsızlıklarının tanısını koymak amacıyla da kolonoskopiden faydalanılır.

Kolonoskopi işlemi kolon kanseri tanısı koyabilmek için de kullanılabilir. Bu test sırasında kolon kanserine özgü herhangi bir bulguya rastlanırsa biyopsi alınarak laboratuvar ortamında incelenebilir.

Kolonoskopik incelemede rektumda bulunan dışkı, şişkinlik ve kanamanın neden olduğu anormallikler tespit edilebilir. Ancak kolonoskopik inceleme yöntemi yalnızca tanı koymak amacıyla kullanılır.

Kolonoskopi Sonrası Beslenme

Kolonoskopi işleminin ardından sindirim sisteminin yeniden eski düzene kavuşabilmesi adına beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Kolonoskopi sonrasında beslenme tablosunda katı besinler yerine sıvı besinler tercih edilir. Bu sıvı besinler arasında su, meyve suyu, çorba ve soda yer alabilir.

Kolonoskopi sonrasında birkaç gün boyunca lifli gıdalar tüketiminden kaçınılması gerekir. Bu süreçte muz ve pirinç gibi lif oranı düşük besinler tercih edilebilir. Pirinç, mideyi yatıştıran etkisi bulunan hafif bir gıda maddesidir. Yatıştırıcı etkisi olan bir diğer gıda maddesi ise yulaf lapasıdır.

Kolonoskopi Sonrası Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Kolonoskopinin ardından sindirim sisteminin yeniden eski düzene kavuşabilmesi adına lifli gıdalardan kaçınılması gerekir. Bununla birlikte vücudun kaybettiği sıvıları telafi edebilmesi adına bol bol su içilmesi gerekir.

Pirinç ve muz gibi lif oranı düşük besinler tüketilebilir. Pirinç, mideyi yatıştıran etkisi bulunan hafif bir gıda maddesidir. Yatıştırıcı etkisi olan bir diğer gıda maddesi ise yulaf lapasıdır.

Kahvaltılık gevrekler, yoğurt, dil peyniri, çorba, patates püresi ve ıspanak gibi hafif besinler de tüketilebilir.

Kolonoskopi Sonrası Neler Yenmemeli?

Kolonoskopinin ardından sindirim sisteminin yeniden eski düzene kavuşabilmesi adına lifli gıdalar tüketiminden kaçınılması gerekir.

Bununla birlikte kolonoskopinin ardından tüketilmesi tavsiye edilmeyen diğer besinler ise:

  • Meyve ve sebzeler
  • Kuru yemişler
  • Süt ve süt ürünleri
  • Kafeinli içecekler
  • Mısır gibi gaz yapıcı besinler
  • Sakatat

Kolonoskopi Diyeti Nedir?

Kolonoskopi işlemi öncesinde bağırsakların net bir şekilde incelenebilmesi adına beslenme alışkanlıklarının değiştirilerek kolondaki dışkının tamamen temizlenmesine yardımcı olacak şekilde diyet hazırlanmasına kolonoskopi diyeti adı verilir.

Bu diyet sayesinde yapılan kolonoskopik incelemede bağırsakların net bir şekilde görüntülenmesine yardımcı olunur. Net görüntü sayesinde mevcut olabilecek anormallikler rahatlıkla tespit edilebilir.

Kolonoskopi Diyeti Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi işlemi öncesinde bağırsakların net bir şekilde incelenebilmesi adına beslenme alışkanlıklarının değiştirilerek kolondaki dışkının tamamen temizlenmesine yardımcı olacak şekilde diyet hazırlanır. İşte bu sürece kolonoskopi diyeti adı verilir.

Kolonoskopi diyetine geçmeden önce doktor tarafından hastaya özel diyet listesi hazırlanır. Bu listede hastanın sağlık durumu, mevcut hastalıkları, yaşadığı semptomlar ve kilo gibi faktörler dikkate alınarak diyet listesi oluşturulur.

Kolonoskopi Diyeti Kaç Gün Sürer?

Kullanılan ilaçlara göre değişiklik gösterse de kolonoskopi diyet süreci genellikle tek gün sürer.

Kolonoskopiden Önce Neler Yenmeli?

Kolonoskopiden önce yapılan hazırlık sürecinde doktor tarafından hastaya özel hazırlanmış diyet listesinde yer alan besinlerden tüketilmesi gerekir. Bu listeye doktor tarafından önerilmeyen hiçbir gıda maddesinin tüketilmemesi gerekir.

Kolonoskopiden Kaç Gün Önce Diyet Başlamalıdır?

Kullanılan ilaçlara göre değişiklik gösterse de kolonoskopi için diyet süreci genellikle tek gün sürer.

Kronik İrritabl Bağırsak Sendromu Olanlarda Kolonoskopik İnceleme

Kronik irritabl bağırsak sendromu olan bireylerde yapılan kolonoskopik incelemenin sonuçları bu hastalığın belirtileriyle karıştırılabilir. Dolayısıyla kolonoskopik incelemenin ardından hastalara özel tedavi yöntemleri ile birlikte diyet önerileri sunulabilir.

Kronik İrritabl Bağırsak Sendromu Olanlarda Diyet

Kronik irritabl bağırsak sendromu olan bireylerde yapılan kolonoskopik incelemenin ardından hastalara özel tedavi yöntemleri ile birlikte diyet önerileri sunulabilir.

Diyet önerileri hastanın yaşına, kilo ve boyuna göre değişiklik gösterir. Ancak temel olarak bu hastalarda özellikle lifli gıdaların tüketiminden kaçınılması tavsiye edilir. Ayrıca gaz yapıcı etkiye sahip besinlerin tüketiminden de kaçınılması gerekir.

Kronik İrritabl Bağırsak Sendromu Olanlarda Hangi Besinler Tüketilmeli?

Kronik irritabl bağırsak sendromu olan bireylerde yapılan kolonoskopik incelemenin ardından hastalara özel tedavi yöntemleri ile birlikte diyet önerileri sunulabilir.

Diyet önerileri hastanın yaşına, kilo ve boyuna göre değişiklik gösterir. Ancak temel olarak bu hastalarda özellikle lifli gıdaların tüketiminden kaçınılması tavsiye edilir. Ayrıca gaz yapıcı etkiye sahip besinlerin tüketiminden de kaçınılması gerekir.

Diyet Sonrası Beslenme

Diyet listesinin sona ermesinin ardından normal beslenme düzenine geçmeden önce uzman doktor tarafından hastaya uygun görülen diyet listesinde yer alan besinlerden tüketilmesi gerekir.

Diyet Listesi Örneği

Diyet listesi örneğinde sabah kahvaltısı için 1 dilim beyaz peynir ya da 1 su bardağı yoğurt, 1 dilim ekmek ya da 6 yemek kaşığı irmik veya pirinç lapası yer alabilir. Kahvaltılık gevrekler de tercih edilebilir.

Ayrıca öğle yemeğinde mevsim salatası ya da sebze püresi gibi hafif yiyeceklerin yanı sıra çorba da tüketilebilir. Akşam yemeğinde ise tekrar çorba veya mevsim salatası tercih edilebilir. İki öğün arasında ise ara öğün olarak mevsim meyveleri ya da komposto tüketilebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top