Otofaji diyeti, vücudun kendi kendini yenileme yeteneği olan otofajiyi teşvik etmek için tasarlanmış bir diyet türüdür. Otofaji, vücudun hücreleri onarması, hasar görmüş hücreleri geri dönüşüme uğratması ve toksinlerden arınması anlamına gelir. Bu diyette vücut açlık dönemlerinde beslenme ve oruçlama dönemlerinde ise beslenme biçimine göre otofajiyi daha iyi çalıştırır. Otofaji diyeti, metabolizmayı hızlandırır ve hücresel onarıma yardımcı olur.
Otofaji Diyeti Nedir?
Otofaji, hücresel hasarları onaran, zararlı toksinleri gideren ve yaşlanma belirtilerini geciktiren bir süreçtir. Otofaji, hücrelerin yenilenmesiyle vücuttaki tüm sistemlerin yeniden çalışmasını sağlar. Otofaji diyeti, oruçlu zaman dilimlerinde otofajiyi destekleyen besinler tüketerek vücudu açlık dönemlerinde beslenme, beslenme dönemlerinde ise düşük kalorili beslenme ile destekleyerek hücresel onarıma yardımcı olur.
Otofaji diyeti, beslenme düzenini değiştiren bazı öğeler ile birlikte uygulandığında hem kilo vermeyi hem de hücresel onarımı sağlar. Aynı zamanda hücresel yaşlanmanın önüne geçerek, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Otofaji Diyeti Nasıl Yapılır?
Otofaji diyeti, oruçlu zaman dilimleri ile beslenme zaman dilimlerinin değişimi ile yapılır. Oruçlu zaman diliminde vücut aç kalırken, beslenme zamanında ise düşük kalorili ve sağlıklı gıdalar tüketilir.
Klasik Otofaji Diyeti
Klasik otofaji diyetinde; 16 saat oruçlu kalınır, 8 saat beslenilir. İnsülin seviyesinin düştüğü ve metabolizmanın hızlandığı bu diyette, oruç süresince su içilebilir ancak yemek yenilemez. Diyetisyen kontrolünde, kilo verme hedefleri olanlar ve aralıklı oruç uygulamalarına yeni başlayan kişiler için önerilen bir yöntemdir.
Gelişmiş Otofaji Diyeti
Gelişmiş otofaji diyetinde; 16 saat oruç tutulur ve 8 saat beslenilir. Ancak kilo verme hedefi olmayan kişiler için önerilir. Klasik otofaji diyetinin benzerlerini taşıyan gelişmiş otofaji diyetinde; protein miktarı azaltılır ve sağlıklı yağlar artırılır.
Otofaji Diyeti Faydaları Nelerdir?
Otofaji diyeti faydaları arasında; kilo verme, metabolizma hızlandırma, hücresel onarım, yaşlanma etkilerini geciktirme ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi yer alır. Aynı zamanda hücrelerin yenilenmesini sağlayarak, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
Otofaji Diyeti Kimler Uygulayabilir?
Otofaji diyeti; 16 saat oruç tutabilen, kilo verme hedefleri olan ve sağlıklı bireyler tarafından uygulanabilir. 16 saat boyunca aç kalamayan kişilerin uygulamaması önerilir. Yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalığı olan kişilerin ise diyetisyen kontrolünde başlaması gerekir.
Otofaji Diyeti Zararları Var Mı?
Otofaji diyetinin zararları; aç kalmakta zorluk çekme, baş ağrısı, sinirlilik hali, konsantrasyon kaybı ve mide bulantısıdır. Aynı zamanda açlık hissi de yaratabilir.
Otofaji Diyetinde Ne Yemeli?
Otofaji diyetinde sağlıklı yağlar tüketilmesi önerilir. Kırmızı et, deniz ürünleri ve kuruyemişler de protein kaynağı olarak tüketilebilir. Aynı zamanda kahve, yeşil çay, su ve şekersiz içecekler de içilebilir.
Günlük Otofaji Diyeti Listesi Örneği
Günlük otofaji diyet listesi; kahvaltıda 3 yumurta ile 1 dilim tam buğday ekmeği, ara öğünde kuruyemişler ve meyve, öğle yemeğinde sebze yemekleri ile yoğurt, ara öğünde protein barı, akşam yemeğinde tavuk göğsü ile sebze çorbası ve gece atıştırmalığı olarak da yarım avokado içerebilir.