Ülser, mide ve on iki parmak bağırsağında oluşan yaralara verilen isimdir. Bu yaralar mide asidi tarafından etkilenir ve zamanla büyür. İleri seviyelerde kanamaya neden olabilir. İyi huylu bir hastalık olsa da yaşam konforunu büyük oranda etkiler. Kronikleşebilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi önemlidir. Ülser tedavisinde ilaçların yanında diyet de önemli rol oynar. Diyet programı ile ülserin belirtileri azaltılabilir.
Ülser Diyeti Nedir?
Ülser diyeti, mide ve on iki parmak bağırsağındaki yaraların daha fazla büyümesini engellemek ve semptomları azaltmak amacıyla özel olarak hazırlanan bir beslenme programıdır. Bu diyette sindirimi kolay, asit üretimini artırmayan, irritasyon oluşturmayan ve mide koruyucu özelliğe sahip gıdalar tercih edilir.
Ülserin nedeni mide asidinin etkisiyle mukozanın zarar görmesidir. Bu yüzden ülser diyetinin amacı da mide asidinin etkisini en aza indirmektir.
Beslenme şekli, ülserin başlangıcında ya da alevlenmesi sırasında semptomların rahatlatılması veya tetiklenmesine neden olabilir. Bu yüzden ülser hastalarının diyetlerine dikkat etmesi gerekir.
Ülser hastaları diyetlerinde besinlerin asidik değerine dikkat etmelidir. Besinlerin pH değeri ve ülser üzerindeki etkisi farklı olabilir.
Örneğin; elma suyu pH değeri yüksek olduğu için yararlı bir içecektir ancak nar suyu pH değeri düşük olduğu için yararlı değildir.
Ülser Diyeti Listesi
Ülser diyetinde tahıllı ürünler, az yağlı süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler, az tuzlu etler, çorbalar gibi sindirimi kolay gıdalar tercih edilirken; sütlü, baharatlı, yağlı ve asitli yiyeceklerden uzak durulur.
Ülser diyetinde tüketilmesi gereken gıdalar:
- Tahıllı ekmekler
- Az yağlı süt ve süt ürünleri
- Meyve ve sebzeler
- Az tuzlu etler
- Çorbalar
- Pirinç
- Pasta
- Kumpir
- Peynir
- Muz
- Yoğurt
Ülser diyetinde tüketilmemesi gereken gıdalar:
- Sütlü, baharatlı, yağlı yiyecekler
- Acı biber ve baharatlar
- Süt
- Soda
- Kola
- Kahve
- Greyfurt ve portakal
- Sarımsak
Ülser Diyeti Örnek Menü
Ülser hastalarının diyet menüsü aşağıdaki gibi olabilir:
Kahvaltı:
- Tam tahıllı gevrek
- Yağsız süt
- Muz
Öğle:
- Tahıllı ekmek arası tavuk
- Ayran
- Meyve (şeftali veya armut)
Akşam:
- Pirinç pilavı
- Yoğurt
- Meyve (muz veya elma)
Ara öğünlerde ise tam tahıllı galeta veya kraker tüketilebilir.
Ülser Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ülser diyetinin başarılı olabilmesi için doktor tavsiyelerine uyulması gerekir. Aynı zamanda ülserin hangi türden olduğu bilinmeli ve ona göre tedavi planlanmalıdır. H.Pylori bakterisi varlığında diyet tedavisi yeterli olmayabilir. Bu yüzden kesin tanının konması gerekir.
Ülser diyetinde mutlaka düzenli öğün tüketilmelidir. Besinlerin çiğnenmesine dikkat edilmelidir. Hızlı yemek yenmemelidir. Öğün aralıkları sık sık olmalı ancak her öğünde çok fazla tüketilmemelidir. Aynı zamanda yemeklerin sıcaklığına da dikkat edilmelidir.