Yulaf, lif ve protein bakımından oldukça zengin bir tahıldır. Sindirimi kolaylaştıran, şeker oranını dengeleyen ve uzun süre tokluk hissi veren bir besindir. Aynı zamanda demir, magnezyum, fosfor ve çinko gibi minerallerin yanı sıra antioksidan özellikleri bulunan beta-glukan içerir.
Yulaflı kurabiye, yulaf ezmesi gibi sağlıklı malzemelerle yapılan lezzetli atıştırmalıklardır. İçerdiği lif ve protein sayesinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Yulaflı kurabiyeler, farklı tariflerle hazırlanabilir ve hem sağlıklı hem de pratik bir alternatif sunar.
Yulaflı diyet kurabiye tariflerimizi inceleyelim.
Yulaflı Diyet Kurabiye
Malzemeler:
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 1 adet yumurta
- 1 adet muz
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı bal
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 su bardağı çekirdek içi (fındık, ceviz, badem)
- 3 yemek kaşığı kuru üzüm veya kuru erik (veya kuru meyve)
- 1 yemek kaşığı kakao (isteğe bağlı)
Hazırlık Aşaması:
- Muzu bir çatal yardımıyla ezin.
- Derin bir kaba yumurtayı ve balı ekleyin.
- Muz püresini de ekleyin.
- Ardından yulaf ezmesini ilave edin ve karıştırın.
- Kuru meyveleri de ekleyip harmanlayın.
- Kıvam alan harcı yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirip şekil verin.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun!
Yulaflı Diyet Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 2 adet muzu (orta boy)
- 4 yemek kaşığı fıstık ezmesi (ya da badem ezmesi)
- 4 yemek kaşığı yaban mersini veya kuru üzüm (veya kuru meyve)
- 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı kakao (isteğe bağlı)
Hazırlık Aşaması:
- Muzu bir çatal yardımıyla ezin.
- Derin bir kaba yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, hindistan cevizi ve tarçın ekleyin.
- Elenmiş kakaolu unu da ekleyip karıştırın.
- Yaban mersini veya kuru üzümü ekleyin.
- Püre haline getirdiğiniz muzu da ekleyip harcı iyice yoğurun.
- Kıvam alan harcı yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirip şekil verin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Afiyet olsun!
Sıcak Suda Bekletilmiş Yulaflı Diyet Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yulaf ezmesi (sıcak suda bekletilmiş)
- 1 su bardağı tam buğday unu (veya yulaf unu)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ (ya da hindistan cevizi yağı)
- 4 yemek kaşığı yoğurt (veya süzme yoğurt)
- 2 yemek kaşığı bal (veya pekmez)
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilin (veya vanilya)
- 1 tatlı kaşığı tarçın (veya kakule)
- dilediğiniz kuruyemişler (badem, fındık, ceviz)
- dilediğiniz kuru meyveler (üzüm, hurma, kayısı, incir)
Hazırlık Aşaması:
- Sıcak suda beklettiğiniz yulaf ezmesini geniş bir kaba alın.
- Sıvı yağı, yoğurdu, balı ve yumurtayı de ekleyip karıştırın.
- Tam buğday ununu, kabartma tozunu, vanilini ve tarçını ekleyip tekrar karıştırın.
- Kuru meyveleri de ekleyip harmanlayın.
- Küçük toplar oluşturup yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun!
Kakaolu Yulaflı Diyet Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı yulaf ezmesi
- 2 adet muz (orta boy)
- 5 yemek kaşığı tahin (veya fıstık ezmesi)
- 4 yemek kaşığı bal (veya pekmez)
- 2 yemek kaşığı kakao (veya bitter çikolata)
- dilediğiniz kuruyemişler (badem, fındık, ceviz)
- dilediğiniz kuru meyveler (üzüm, hurma, kayısı, incir)
Hazırlık Aşaması:
- Muzu bir çatal yardımıyla ezin.
- Derin bir kaba yulaf ezmesi, tahin, bal ve kakaoyu ekleyin.
- Püre haline getirdiğiniz muzu de ekleyip karıştırın.
- Kuru meyveleri de ekleyip harmanlayın.
- Küçük toplar oluşturup yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
- Öncden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun!
Kakaolu Yulaflı Diyet Kurabiye Tarifi #2
Malzemeler:
- 1 su bardağı tam buğday unu (veya yulaf unu)
- 2 su bardağı yulaf ezmesi
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ (veya hindistan cevizi yağı)
- 1 su bardağı şekersiz elmalı püresi (veya muz püresi)
- 2 yemek kaşığı kakao (isteğe bağlı)
- dilediğiniz kuruyemişler (badem, fındık, ceviz)
- dilediğiniz kuru meyveler (üzüm, hurma, kayısı, incir)
Hazırlık Aşaması:
- Tüm malzemeleri derin bir kabın içerisine alın ve iyice yoğurun.
- Kıvam alan harcı yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirip şekil verin.
- Dilerseniz üstüne hindistan cevizi veya kakaolu hindistan cevizi de serpebilirsiniz.
- Daha sonra önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirin.
Afiyet olsun!