Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların en çok araştırdığı konuların başında sağlıklı ve dengeli bir diyeti bozmadan ne yenebileceği ve diyet iftar menüsü örnekleri geliyor. Aylardır koruduğunuz fit görünümünüzü ramazan ayı boyunca da korumak isterseniz diyetisyenlerle-hızlı-diyet-takvimlerinden size özel bir diyet listesi alabilirsiniz. Kişiye özel hazırlanan diyet programlarına buradan ulaşabilirsiniz. Ramazan ayı boyunca da formunuzu koruyarak sağlıklı ve fit kalmak istiyorsanız mutlaka iftar menüsü hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
İftar menülerinde nelere dikkat edilmeli?
İftar saatinde oruç açılacağı için vücutta uzun süreli açlık söz konusudur. Bu sebeple ilk yemek esnasında aşırıya kaçmadan doyurucu ve sağlıklı yemekler tüketmek oldukça önemlidir. Uzun süre aç kalındığı için vücudun su ve elektrolit dengesinin sağlanmesi gerekir. İftarda ilk olarak çorba, su ve meyve tüketilmesi uygun olacaktır. Bunlarla birlikte ana yemek bölümünde yağsız etler, tavuk ya da balık gibi protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca sebze yemekleri ve salata da iftar sofralarının vazgeçilmezidir. İftarda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise porsiyon kontrolüdür. Sadece ana yemek değil yanında pilav, makarna ya da patates gibi ekmek alternatiflerinin de bulunduğu porsiyonlar hazırlamak iştahı kabartabilir. Bu yüzden özellikle pilav, makarna, patates ve ekmek gibi karbonhidrat kaynaklarında porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi önemlidir. İftardan sonra tatlı krizine girmemek için tercih edilebilecek şerbetli tatlılar yerine sütlaç, muhallebi, dondurma ya da meyve tercih edilmelidir. İftardan sonra 2-3 saat sonra ara öğün yapılabilir. Bu ara öğünlerde de meyve, yoğurt ve kuru yemiş tercih edilebilir.
Diyetisyen İdil Sönmez Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmek isteyenler için diyet iftar menüsü örneklerini şöyle sıralıyor:
1) Diyet iftar menüsü
- Çorba: Tavuklu brokoli çorbası
Salata: Domates salatası
Ana yemek: Sebzeli zeytinyağlı karnıbahar
Ara sıcak: Yoğurt soslu biber dolması
İkramlıklar: Zeytin, hurma
Tatlı: Şekersiz dondurma
İçecek: Maden suyu
2) Diyet iftar menüsü
- Çorba: Domates çorbası
Ara sıcak: Fırında karnabahar
Ana yemek: Fırında limonlu somon balığı
Salata: Roka salatası
Tatlı: İrmik helvası
İçecek: Taze naneli su
3) Diyet iftar menüsü
- Ana yemek: Tavuk tandır
Ara sıcak: Tarator
Tatlı: Şekersiz muhallebi
Salata: Mevsim salatası
4) Diyet iftar menüsü
- Tatlı: Şekersiz sütlaç
Ana yemek: Zeytinyağlı enginar
Ara sıcak: Fırında kısır köftesi (nohut unu, bulgur ile yapılan köfte)
Salata: Mor lahana salatası
5) Diyet iftar menüsü
- Ana yemek: Tavuk sote
Tatlı: Meyveli yoğurt
6) Diyet iftar menüsü
- Tatlı: Şekersiz güllaç (2 dilim)
Ana yemek: Etli nohut yemeği
Ara sıcak: Yoğurtlu havuç taratoru
Salata: Çoban salatası
7) Diyet iftar menüsü
- Ana yemek: Kuzu tandır
Ara sıcak: Patates püresi
Tatlı: Karamelli muhallebi
8) Diyet iftar menüsü
- Tatlı: Şekersiz sütlaç
Ana yemek: Et haşlama
Ara sıcak: Yoğurtlu nohut salatası
9) Diyet iftar menüsü
- Ana yemek: Et sote sebzeli
Ara sıcak: Yoğurtlu kabak salatası
Tatlı: Kuru kayısı ve hurma tatlısı
10) Diyet iftar menüsü
- Tatlı: Şekersiz muhallebi (kakao soslu)
Ana yemek: Tavuk kebap (domates soslu)
Ara sıcak: Beyaz peynirli enginar dolması (zeytinyağlı)
Dessert:Bitter çikolatalı kinoa tatlısı
Kramon Kainat Çetin / ÖZEL HABER / Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların en çok araştırdığı konuların başında sağlıklı ve dengeli bir diyeti bozmadan ne yenebileceği ve diyet iftar menüsü örnekleri geliyor. Aylardır koruduğunuz fit görünümünüzü ramazan ayı boyunca da korumak isterseniz diyetisyenlerle-hızlı-diyet-takvimleri‘nden size özel bir diyet listesi alabilirsiniz. Kişiye özel hazırlanan diyet programlarına buradan ulaşabilirsiniz. Ramazan ayı boyunca da formunuzu koruyarak sağlıklı ve fit kalmak istiyorsanız mutlaka iftar menüsü hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Diyetisyen İdil Sönmez Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmek isteyenler için diyet iftar menüsü örneklerini şöyle sıralıyor: