Diyet yaparken tatlılardan tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz. Diyetinizde yenecek tatlılar bulundurarak ara öğünlerinizi daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Sağlıklı beslenme ile birlikte hayatınıza sağlıklı tatlılar da dahil olduğunda tatlı krizlerinizi kontrol altına alabilir ve diyetinizi daha sürdürülebilir bir hale getirebilirsiniz.
Sağlıklı beslenme ile birlikte hayatınıza sağlıklı tatlılar da dahil olduğunda tatlı krizlerinizi kontrol altına alabilir ve diyetinizi daha sürdürülebilir bir hale getirebilirsiniz. Çoğu zaman, diyet programlarında tatlılara yer verilmez. Ancak, diyet sürecinde de tatlı tüketmek istiyorsanız, sağlıklı alternatifler tercih etmeniz önemlidir. Peki, diyet yapanlar ne tür tatlılar tüketebilir? İşte, diyet yapanlar için birbirinden pratik ve lezzetli sağlıklı tatlı tarifleri!
Diyette Yenecek Tatlılar
1. Yoğurtlu Çilek Tart
Malzemeler:
- 2 adet tam buğday veya yulaf ezmesi tart tabanı
- 1 su bardağı light yoğurt
- 1 su bardağı çilek
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
- Yarım çay bardağı su
- 2 gram toz agar agar (veya 1 gram jelatin)
- Çilek (süslemek için)
Yapılışı:
- Öncelikle tart tabanını hazırlamak için, tam buğday ununu su ile yoğurun ve tart kalıbının tabanına yayın.
- Tart tabanını önceden 180 derecede 15 dakika pişirin.
- Çilekleri, light yoğurt, bal, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve toz agar agar ile karıştırarak kremanızı hazırlayın.
- Tartın tabanı soğuduktan sonra kremayı üzerine dökün ve buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
- İyice soğuduktan sonra çilek ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
2. Muzlu Yulaf Topları
Malzemeler:
- 2 adet olgun muz
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 3 yemek kaşığı fıstık ezmesi
- 1 yemek kaşığı bal
- Çeyrek su bardağı kuru üzüm
- Çeyrek su bardağı ceviz veya fındık kırıntısı
- Yarım çay bardağı çikolata sosu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Bir kabın içinde muzları ezip yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, bal, kuru üzüm ve ceviz içlerini ekleyin ve iyice karıştırın.
- Karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın.
- İsteğe bağlı olarak topların dışını çikolata sosu ile kaplayabilirsiniz.
- Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.
3. Hurmalı Browni
Malzemeler:
- 1 su bardağı hurma (çekirdekleri çıkarılmış)
- 2 yemek kaşığı badem yağı
- 2 yemek kaşığı kakao tozu
- 1 yemek kaşığı esmer şeker
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Açık kahverengi çikolata (süslemek için)
Yapılışı:
- Hurmaları bir kabın içine alın ve üzerine sıcak su ekerek yumuşamasını bekleyin.
- Hurmalar yumuşadıktan sonra, hurma, badem yağı, kakao tozu, esmer şeker, vanilya özütü ve kabartma tozunu blenderdan geçirin.
- Elde ettiğiniz karışımı yağlı kağıt serili kek kalıbının içine dökün ve üzerini düzleştirin.
- Pasta dilimleri şeklinde kesip üzerini açık kahverengi çikolata ile süsleyebilirsiniz.
4. Karpuzlu Dondurma
Malzemeler:
- Çeyrek adet karpuz
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı bal
- Çeyrek su bardağı limon suyu
- Limon kabuğu rendesi
Yapılışı:
- Karpuzunuzu dilimleyip çekirdeklerinden ayırın.
- Karpuz, yoğurt, bal, limon suyu ve limon kabuğu rendesini bir blendera alın ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar blend edin.
- Elde ettiğiniz karışımı dondurma kabına dökün ve dondurucuya kaldırın.
- Yaklaşık 2-3 saatte bir dondurmayı alıp karıştırarak donmasını sağlayın.
- Dondurmanız tam kıvama geldikten sonra servis yapabilirsiniz.
5. İncir Tatlısı
Malzemeler:
- 10 adet kuru incir
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı tarçın
- Açık kahverengi çikolata (süslemek için)
Yapılışı:
- Kuru incirlerinizi sıcak suda yumuşatın.
- Sütü ve balı bir kabın içinde iyice karıştırın.
- Tatlılarınızın üzerine tarçını serperek açık kahverengi çikolata ile süsleyebilirsiniz.
6. Chia Tohumlu Puding
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı chia tohumu
- 1 su bardağı badem sütü (veya normal süt)
- 1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu (veya bal)
- Ilık su
Yapılışı:
- Badem sütü ile akçaağaç şurubunu bir kabın içinde karıştırın.
- Chia tohumlarını ekleyip iyice karıştırın ve buzdolabına kaldırın.
- Yaklaşık 2 saat sonra iyice kıvam alan pudinginizi bardaklara paylaştırın.
- Ilık su ile seyreltip istediğiniz meyve ile süsleyebilirsiniz.
7. Kakaolu İkiz Elma Dilimleri
Malzemeler:
- 2 adet elma (herhangi bir cins)
- 4 yemek kaşığı kakao tozu (veya çikolata)
- 4 yemek kaşığı fıstık ezmesi (veya badem ezmesi)
- Ilık su
Yapılışı:
- Elmaları yuvarlak dilimler halinde kesin.
- Kakao tozunu (veya çikolatayı) ve fıstık ezmesini ayrı kaplarda seyreltin.
- Ilık su ile seyrelen fıstık ezmesini elma dilimlerinin aralarına sürün.
- Kakao tozunu (veya çikolatayı) elmaların her iki yüzeyine de elma dilimlerinin üzerine serpin.
- Tüm işlemleri tamamladıktan sonra elmaları buzdolabına kaldırarak soğutabilirsiniz.
8. Tavuk Göğsü Tatlısı
Malzemeler:
- 250 gram tavuk göğsü (haşlanmış)
- Açık renk puding (veya un)
- Açık kahverengi çikolata sosu (veya vanilya sosu)
- Koyu renk puding (veya çikolata)
- Kuru meyve ve fındık (süslemek için)
n
Yapılışı:
9. Sütlü Nuriye
Diyet Tatlı Tariflerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Sizde sağlıklı beslenmenize tat katmak ve diyetinizi daha eğlenceli bir hale getirmek için sağlıklı tatlılar deneyebilirsiniz.