Hurma Diyette Yenilir Mi? Kaç Adet, Kaç Kalori?

Sağlıksız beslenme ve kaçamaklardan dolayı fazla kilolarımızdan kurtulmak istiyorsak, bir an önce sağlıklı beslenmeye ve hareketli bir yaşamaya başlamamız gerekiyor. Peki, sağlıklı beslenirken tüketilmesi sakıncalı olan gıdalar var mıdır? Elbette vardır. Bunlar; şeker, un, yağ ve tuz gibi metabolizmamızı yavaşlatan ve bize ekstra kaloriler kazandıran gıdalardır. Sağlıklı beslenirken tüketebileceğimiz gıdalar arasında meyveler de yer alır. Peki, hurma meyvesi diyette yenir mi? Diyette hurma yenir mi? Diyet programlarında hurma tüketimi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Hurma meyvesi, insan sağlığına olan faydaları ile bilinen bir meyvedir. Sindirim sistemini düzenleyen, bağışıklığı güçlendiren, enerji seviyesini arttıran ve antioksidan özelliği bulunan hurma meyvesi; potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri karşılamamıza yardımcı olur. Kendisi oldukça sağlıklı bir meyve olduğu için diyette hurma yenir mi sorusunun cevabı elbette ki “evet”tir. Peki, hurma meyvesi diyette nasıl tüketilir?

Diyette Hurma Nasıl Tüketilir?

Hurma meyvesi, lif içeriğinin yüksek olması sebebiyle sindirim sistemini düzenler ve bağırsaklara iyi gelir. Hurma tüketiminin sindirim sistemine olan bu etkisi kilo kontrolü sağlamada yardımcı olur. Çünkü sağlıklı bir sindirim sistemi vücudun besinleri daha iyi emmesini ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu da gereksiz kalori alımının önüne geçmeye yardımcı olur.

Hurma diyette yenir mi sorusunun cevabı “evet”tir ancak dikkatli tüketilmesi gerekir. Çünkü hurma meyvesi şeker içeriği yüksek olan bir meyvedir. Bu sebeple hurmayı diyette kullanırken porsiyon kontrolü yapılması gerekir. Porsiyon kontrolü yapılmazsa ve hurma aşırı tüketilirse bu kilo kaybını engelleyebilir ve hatta kilo alımına sebep olabilir.

Hurmada bulunan şekerler fruktoz adı verilen doğal şekerlerdir ve sindirim sistemi tarafından kolaylıkla emilir. Hurmada bulunan lifler sayesinde emilim hızı yavaşlar ancak diyabet hastaları ve insülin direnci olan kişiler fruktoz tüketirken dikkatli olmalıdır.

Diyette Hurma Kaç Adet Yenmeli?

Hurma meyvesi potasyum, demir ve magnezyum gibi mineral bakımından zengindir. Enerji veren ve vücudu güçlendiren bu meyve aynı zamanda antioksidan özelliği de taşır. Hurma meyvesinin bu kadar faydalı olabilmesi için doğru miktarda tüketilmesi gerekir. Aksi halde aşırı tüketimi vücuda yarar sağlamaz, aksine zarar verebilir.

Hurma meyvesi diyette kaç adet yenir merak konusu olurken, doğru sayıda hurma tüketimi kilo verme sürecine destek olabilir. Peki, hurma kaç adet yenmeli?

Kilo verme sürecinde olan bireylerin 1 gün içerisinde tüketeceği hurma sayısı 3-5 adet olmalıdır. 3-5 adet hurma tüketimi gün içerisinde tokluk hissiyatının artmasına ve canlanmaya yardımcı olurken aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sağlar.

Yüksek kan şekeri seviyesine sahip bireyler yani diyabet hastaları veya insülin direnci olan kişiler; 1 gün içerisinde tüketecekleri hurma sayısını bir uzmana danışarak öğrenmelidir. Çünkü her bireyin metabolizmasına ve harcadığı enerjiye göre hurma tüketim miktarı değişiklik gösterebilir.

Diyette Hurma Çeşitleri

Peki, hurma çeşitleri nelerdir? Diyette hurma çeşitleri kullanılır mı?

Hurma çeşitleri; Medjool hurması, Mabroom hurması, Safavi hurması, Sukkari hurması, Khadrawy hurması ve Ajwa hurması olarak karşımıza çıkar.

Hurma çeşitlerinin her birinin kendine has özellikleri ve faydaları bulunur. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere hurma çeşitleri farklı bölgelerde yetişir. Farklı iklim şartlarında yetişen hurma çeşitlerinin besin değerlerinde de farklılıklar olabilir.

Genel olarak tüm hurma çeşitleri yüksek oranda şeker içerdiği için diyette kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Özellikle insülin direnci olan veya diyabet hastası bireylerin tüketeceği hurma çeşidini ve miktarını bir uzmandan onay alarak belirlemesi önerilir.

Diyette Hurma Yenir Mi? (Kısaca)

Hurma meyvesi potasyum, demir ve magnezyum gibi mineral bakımından zengindir. Sindirim sistemini düzenleyen, bağışıklığı güçlendiren, enerji seviyesini arttıran ve hurmanın diğer faydaları kilo verme sürecine destek olabilir. Hurma diyette yenir mi sorusunun cevabı “evet”tir ancak dikkatli tüketilmesi gerekir.

Hurma Diyet Listesi Örneği

Özellikle Ramazan döneminde bolca tüketeceğimiz hurmalar, tatlı krizlerini sağlıklı bir şekilde bastırmak isteyenler için de ideal bir seçenek sunar. İşte hurmanın sağlığımıza sunduğu katkılar:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Enerji seviyesini arttırır
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olur
  • Kalp sağlığını destekler
  • Alzheimer hastalığının etkilerini azaltır

Kilo verme veya almak isteyen bireylere için ideal bir diyet listesi şu şekildedir:

  • Kahvaltı: 1 adet yayla çorbası, 1 dilim az tuzlu peynir, 3 adet ceviz, 1 dilim tahıllı ekmek
  • Ara Öğün: 3 adet hurma, 1 kase az yağlı yoğurt
  • Öğle Yemeği: 1 porsiyon sebze yemeği (zeytinyağlı), 1 kase yoğurtlu semizotu salatası, 1 adet maden suyu
  • Akşam Yemeği: 1 porsiyon sebze yemeği (zeytinyağlı), 1 kase yoğurtlu kabak salatası, 1 dilim tahıllı ekmek
  • Gece Ara Öğün: 1 bardak süt, 3 adet hurma

Bu diyet listesinin bireye özel hazırlanmış bir liste olduğunu unutmamak gerekir. Bireyin metabolizmasına, harcadığı enerjiye ve sağlık durumuna göre diyet listesi değişiklik gösterebilir.

Diyette Hurma Kaç Kalori?

Diyette hurma kaç kalori sorusunun cevabı verilen hurma sayısına göre değişiklik gösterir. 1 adet hurmanın ortalama kalori değeri 23-30 kaloridir.

Dolayısıyla 3 adet hurmanın toplam kalori değeri 69-90 kalori olur. Hurmanın diyetlerde kullanımı sınırlı sayıda ve dikkatli tüketilmesi gerekir çünkü fazla tüketimi diyetin amacına hizmet etmeyebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top