Protein Diyeti; düşük karbonhidrat ve yüksek protein alımını esas alan bir beslenme planıdır. Bu beslenme planında sebzeler ve sağlıklı yağlar eşliğinde kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi protein açısından zengin gıdalar tüketilir. Protein diyetinin faydaları arasında yağ yakımının hızlanması, kas kütlesinin korunması ve daha uzun süre tok kalınması gibi etkiler yer alır.
Protein Diyeti Nedir?
Protein diyeti, bir beslenme programı olup amacı; protein açısından zengin gıdaların tüketilerek protein alımının artırılması ve buna karşın karbonhidrat alımının azaltılarak kilo vermenin hedeflenmesidir. Özetle bu diyet türü, yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı besinler içeren bir diyettir. Bu diyet sayesinde yağ yakımı hızlandırılır ve kas kütlesi korunur. Aynı zamanda proteinin uzun süreli tokluk hissi yaratması sayesinde daha az yemek yenir.
Protein diyeti yapanların tüketmesi gereken gıdalar arasında; tavuk, kırmızı et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri ile beyaz peynir ve yoğurt yer alır. Sebze grubu da diyet listesinde önemli bir yere sahiptir ve protein diyeti sebzeleri arasında ise brokoli, karnabahar, ıspanak, domates ve biber gibi sebzeler yer alır. Protein diyeti yanında sağlıklı yağlar da diyet listesinde yer alır.
Sonuç olarak protein diyeti; sebzeler ve sağlıklı yağlar eşliğinde kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi protein açısından zengin gıdalar ile karbonhidrat alımının sınırlandırıldığı bir beslenme planıdır. Protein diyetinin sağladığı faydalar arasında vücudun yağ yakmasına yardımcı olması, kas kütlesini koruması, metabolizmayı hızlandırması, daha uzun süre tok kalınmasını sağlaması ve sağlıklı yağlar tüketilmesi sayesinde organlara destek olması sayılabilir.
Protein Diyeti Nasıl Yapılır?
Protein diyeti; kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere günde 3 öğünden oluşan bir beslenme programıdır. Protein diyeti yapanlar kahvaltıda yumurta, öğle yemeğinde balık veya tavuk, akşam yemeğinde de kırmızı et veya peynir gibi protein içeren gıdalar tüketir. Protein diyetinde sınırsız sebze tüketimi yapılabilirken meyve sınırlı miktarda tüketilmelidir.
Bir protein diyetinin nasıl yapılacağına dair örnek bir gün için şu şekilde bir liste oluşturulabilir;
- Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta
- Ara Öğün: 1 kase yoğurt
- Öğle Yemeği: 1 porsiyon tavuk salatası
- Ara Öğün: 1 adet elma
- Akşam Yemeği: 1 porsiyon biftek
Örnek liste üzerinden gidilecek olursa; sabah kahvaltısında yumurta tüketimi vardır. Yoğurt ara öğün olarak tercih edilmiştir. Öğle yemeği tavuk salatasından oluşmaktadır. Elma ise ikinci ara öğündür. Akşam yemeği ise biftek olarak belirlenmiştir.
Bunların yanı sıra; protein diyeti yapanlar gün içinde bol su tüketimi yapar ve düzenli olarak egzersiz yaparlar. Böylece vücuttaki toksinlerden arınmaya yardımcı olan su tüketimi ile birlikte egzersiz de diyetin etkisini artırır.
Protein Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Diyetin vücudun ne kadar kalori yakabildiği üzerinde doğrudan etkisi vardır. Yapılan araştırmalara göre; protein alımının artırılmasıyla birlikte vücudun kalori yakma oranı artış gösterir. Dolayısıyla protein diyetinin faydalarından ilki; diyetin kalori yakma oranını artırarak vücudun daha fazla kalori yakmasını sağlamasıdır.
Günlük hayatta daha fazla kalori yakılmasıyla birlikte egzersiz yapılması durumunda bu oran daha da artış gösterir. Aynı zamanda protein alımının artırılmasıyla birlikte; yağ oranı azalırken kas kütlesi de korunmuş olur. Bu özellik; yapılan araştırmalara göre sadece kas kütlesini korumakla kalmayıp aynı zamanda kas kütlesini artıran diyettir.
Bunun yanı sıra yapılan araştırmalara göre; protein diyeti yapan kişiler doygunluk hissi yaşarlar ve daha az acıkırlar. Dolayısıyla bu durum; daha az yemek yenmesini sağlayarak kan şekerinin dengeye girmesine yardımcı olur. Sonuç olarak vücutta insülin seviyesinde de düşüş gözlemlenir.
Bunlarla birlikte karbonhidrat içermeyen sağlıklı yağların da tüketilmesiyle birlikte organların fonksiyonlarında iyileşme sağlanmış olur. Özetle protein diyetinin faydaları; yağ yakımının hızlandırılması, kas kütlesinin korunması, metabolizmanın hızlandırılması, daha uzun süre tok kalınmasını sağlaması ve sağlıklı yağlar tüketilmesi sayesinde organlara destek olmasıdır.
Protein Diyeti Zararları Nelerdir?
Kişiye özel uzman kontrolünde yapılmayan her türlü diyet türü zararlıdır. Özellikle beyin ve böbrek hastalığı olan bireyler için protein diyetinin zararlı yanları olabilir. Aynı zamanda tiroid sorunu olanlarda da bu diyetin zararları görülebilir.
Ayrıca gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için de bu diyet önerilmez. Çocuklarda ise büyüme sürecinde olduğu için protein diyetinin zararları görülebilir. Protein diyetinin böbrekleri zorlamasından ötürü böbrek hastalığı olan kişilerde zararları ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra kemiklerde de zararlı etkilere yol açabilir.
Tüm bunların yanı sıra uzman kontrolünde yapılmayan ve ani bir şekilde başlanan bir protein diyetinin de zararı ortaya çıkabilir. Ani şekilde yapılan her türlü diyet vücudun dengesini bozar ve çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Dolayısıyla uzman kontrolünde ve kişiye özel hazırlanan bir listeyle birlikte başlanan bir protein diyetinin vücuda zarar vermesi oldukça düşüktür.
Kimler Protein Diyeti Yapabilir?
Kişiye özel liste hazırlanarak başlanan her türlü diyetin insan vücuduna zarar verme olasılığı oldukça düşüktür. Dolayısıyla uzman kontrolünde yapılan bir protein diyetinin de vücuda zarar verme olasılığı düşüktür. Ancak gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için önerilmezken çocuklara da büyüme evresinden dolayı önerilmez.
Ayrıca tiroid hastalığı olanlar ile böbrek hastalığı bulunan kişiler için de uzman kontrolünde olmadıkça bu diyet önerilmez.
Protein Diyetinde Tüketilecek Sebzeler
Protein diyetinde sınırsız sebze tüketimi yapılabilirken dikkat edilmesi gereken nokta nişasta içeren sebzelerin az tüketimidir.
- Sınırsız Tüketim Yapılabilen Sebzeler:
- Biber
- Karnabahar
- Brokoli
- Ispanak
- Lahana
- Pırasa
- Sogan
- Sarımsak
- Roka
- Kuşkonmaz
- Domates
- Kereviz
- Mantar
- Salatalık
- Sınırlı Tüketim Yapılacak Nişastalı Sebzeler:
- Patates
- Tatlı Patates
- Mısır