Şeker diyeti, vücutta insülin seviyesini arttıran şeker ve şekerli gıdaların tüketilmediği; tam tersi insülin seviyesini dengeleyen protein ve lif açısından zengin gıdaların tüketildiği bir diyet türüdür. Bu diyetin temel amacı vücuttaki insülin seviyesini dengeleyerek kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Şeker diyeti, aynı zamanda kan şekeri seviyesini kontrol altında tutarak tip 2 diyabetin yönetimine de yardımcı olabilir.
Şeker Diyeti Nedir?
Şeker diyeti nedir sorusu, son dönemlerin en popüler diyet listeleri arasında yer alan bu beslenme programına yönelik araştırmaları arttırmıştır. Şeker diyeti, vücuttaki insülin seviyesini dengelemeye ve kilo vermeye yardımcı olmak amacıyla şeker ve şekerli gıdaların tüketilmediği; protein ve lif açısından zengin gıdaların tercih edildiği bir diyettir. Bu diyetin temel amacı, şekerin vücuttaki zararlı etkilerini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir.
Şeker diyeti, şekerin vücudumuzdaki zararlı etkilerini azaltmaya yönelik bir beslenme programıdır. Diyette şeker içeren tüm gıdalar yasaklanır, bunun yerine protein ağırlıklı gıdalar tüketilir. Böylece vücudun insülin seviyesi dengelenir ve kilo kaybı yaşanır.
Şeker diyeti nasıl yapılır sorusunun cevabı olarak, diyetin ilk birkaç gününde şekerli gıdaların tüketimi aniden bırakılır, ardından şeker içeren tüm gıdalar diyet listesinden çıkarılır. Şeker diyeti menüsü, protein ağırlıklı besinlerden oluşur. Diyette en fazla 2 hafta kalınması önerilir.
Şeker Diyeti Nasıl Yapılır?
Şeker diyeti nasıl yapılır sorusu bu beslenme programına yeni başlayacaklar tarafından araştırılmaktadır. Şeker diyeti ilk olarak, şekerli gıdaların tüketimi aniden bırakılarak başlanır. Bu aşamada sindirim sisteminin şekerden uzaklaşması için bol su içilmesi önerilir. Ardından, şeker içeren tüm gıdalar diyet listesinden çıkarılır.
Diyet boyunca protein ağırlıklı besinler tüketilir. Bu sayede vücuttaki insülin seviyesi dengelenir. Şeker diyetinde 3 ana öğün ile 2 ara öğün tüketilir. Ara öğünlerde mutlaka protein alımı yapılır. Şeker diyetinde en fazla 2 hafta kalınması önerilir.
Şeker diyeti süresince şeker içeren yiyeceklerin yanı sıra ekmek, pirinç, makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerden de uzak durulması gerekir. Bu gıdalar da insülin seviyesini arttırır. Şeker diyetinde bolca su içilmesi önerilir. Diyet boyunca yeşil çay, bitki çayları ve şekersiz kahve gibi içecekler de tüketilebilir.
Şeker Diyeti Listesi
Şeker diyeti listesi, şeker içermeyen besinlerden oluşur. Diyet boyunca mutlaka protein alımı yapılır. Diyetisyen onayı ile oluşturulan listeye göre, her öğünde yağsız protein kaynakları tüketilir. Şeker diyetinde ana öğünler şu şekilde sıralanabilir:
- Diyetisyen onayı ile oluşturulan listeye göre, her öğünde yağsız protein kaynakları tüketilir.
- Diyette her gün yumurta mutlaka tüketilir.
- Diyet menüsünde yer alan sebzeler çiğ olarak yenilebilir ya da buharda pişirilerek tüketilebilir.
- Öğle ve akşam yemekleri arasında mutlaka ara öğün yapılması gerekir.
- Şekerli içecekler ile meyve suyu kesinlikle içilmez.
Şeker Diyeti 1 Günlük Menü
- Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 kase yağsız yoğurt, 1 adet domates, 1 adet salatalık
- Ara Öğün: 1 adet elma
- Öğle: Izgara tavuk göğsü, bol limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata, 1 kase yağsız yoğurt
- Ara Öğün: Havuç ve salatalık çubukları, az tuzlu lor peyniri
- Akşam: Izgara somon balığı, haşlanmış brokoli ve karnabahar, yağsız yoğurt
Şeker Diyeti 2 Günlük Menü
- Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 kase yağsız yoğurt, 1 adet domates, 1 adet salatalık
- Ara Öğün: 1 adet elma
- Öğle: Izgara tavuk göğsü, bol limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata, 1 kase yağsız yoğurt
- Ara Öğün: Havuç ve salatalık çubukları, az tuzlu lor peyniri
- Akşam: Izgara somon balığı, haşlanmış brokoli ve karnabahar, yağsız yoğurt
Şeker Diyeti 3 Günlük Menü
- Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 kase yağsız yoğurt, 1 adet domates, 1 adet salatalık
- Ara Öğün: 1 adet elma
- Öğle: Izgara tavuk göğsü, bol limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata, 1 kase yağsız yoğurt
- Ara Öğün: Havuç ve salatalık çubukları, az tuzlu lor peyniri
- Akşam: Izgara somon balığı, haşlanmış brokoli ve karnabahar, yağsız yoğurt
Şeker Diyeti Yapanlar
Şeker diyeti yapanlar, diyetin faydaları hakkında bilgi verirler. Şeker diyeti ile kilo verildiği gibi ciltte de olumlu değişimler yaşanır. Vücuttaki toksinler temizlenir ve insülin seviyesinin dengelenmesiyle daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenir.
Şeker Diyeti Sonuçları
Diyabet veya pre-diyabet hastalarının mutlaka doktor kontrolünde başlaması gereken bu diyet sayesinde hızlı bir şekilde kilo vermek mümkündür. Şeker diyetinin sonuçları:
- Diyabet veya pre-diyabet hastalarının mutlaka doktor kontrolünde başlaması gereken bu diyet sayesinde hızlı bir şekilde kilo vermek mümkündür.
- Cilde parlaklık kazandırdığı gibi sivilce oluşumunu da engeller.
- Diyabet hastalarının kan şekeri seviyesini kontrol altına almasını sağlar.
- Tiroit sorununu çözmeye yardımcı olur.
Şeker Diyeti Yasaklı Şeyler
Şeker diyeti yasaklı şeyler, şeker içeren tüm gıdalardır. Şeker içeren gıdaların yanı sıra ekmek, pirinç ve makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler de yasaktır. Bu gıdalar insülin seviyesini arttırdığı için şeker diyetinde kullanılmaz.
Diyet boyunca kesinlikle yasak olan yiyecekler şunlardır:
- Tüm tatlılar ve şekerlemeler (çikolata dahil)
- Tüm şuruplar (bal dahil)
- Meyve suları (taze sıkılmış bile olsa) ve şeker içeren gazlı içecekler (kola gibi)
- Soda gibi gazlı içecekler ve enerji içecekleri
- Tüm alkol çeşitleri
Tüm bunların yanı sıra ekmek, pirinç, makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler de şeker diyetinde yasaktır.
Şeker Diyeti Sıkça Sorulan Sorular
Şeker Diyeti Hangileri?
Şeker diyeti hangileri?, son dönemlerin en popüler diyetleri arasında yer alan bu beslenme programına yönelik araştırmaları arttırmıştır. Şeker diyeti; paleo diyeti, düşük karbonhidrat diyeti gibi beslenme programlarını içerir.
Paleo diyeti ile şeker diyeti benzerlik gösterir çünkü her iki diyette de işlenmiş gıdalara yer verilmez. Düşük karbonhidrat diyetinde ise karbonhidrat alımı sınırlıdır.
Şeker Diyeti Protein Aşırı Olur mu?
Şeker diyeti protein aşırı olur mu?, özellikle böbrek hastalığı bulunan kişiler tarafından merak edilmektedir. Diyetisyen onayı ile oluşturulan bir menüde protein alımı böbreklere zarar vermez. Ancak aşırı miktarda et yenmesi böbreklere zarar verebilir.
Şeker Diyeti Bir Haftada Kaç Kilo Verilir?
Şeker diyeti bir haftada kaç kilo verilir?, merak edilen konular arasında yer alır çünkü bu beslenme programına yeni başlayanlar hızlı sonuç almak isterler. Şeker diyetinde bir haftada ortalama olarak 2-5 kilo verilir ancak bu kilo kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Kişinin metabolizma hızı verilen kilonun en önemli belirleyicisidir çünkü metabolizma hızı yüksek olan kişiler daha fazla kalori yakar ve daha fazla kilo verir.
Şeker Diyeti Sadece Yoğurt Yenir mi?
Diyetisyen onayı ile oluşturulan bir listeye göre şeker diyeti sadece yoğurt yenir mi?, sorusunun cevabı hayırdır çünkü diyet listesi sadece yoğurttan oluşmaz.
Diyet boyunca yoğurt tüketimi yapılır ancak bunun yanı sıra sebze yemekleri ve et çeşitleri de tüketilir. Diyetisyen onayı ile oluşturulan listeye göre her gün mutlaka yumurta tüketilir.
Şeker Diyeti Hazır Yoğurt Yenir mi?
Şeker diyeti hazır yoğurt yenir mi?, sorusu diyet listesinde yer alan yoğurdun türünü merak eden kişiler tarafından araştırılmaktadır. Şeker diyeti listesinde mutlaka yoğurt tüketimi yapılması gerekir ancak bu yoğurdun doğal olması gerekir.
Diyet süresince doğal probiyotik yoğurt tüketimi yapılması önerilir çünkü doğal probiyotik yoğurtlar bağırsak florasını düzenler ve sindirime yardımcı olur.