Hangi Sınav Kaç Puan Getirir? 2023 ÖSYM Sınav Puanları

Ülkemizde sınavlar ile elde edilen puanlar genellikle katsayılar ile belirlenir. ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu sınavlar ile elde edilen puanlar da genellikle KPSS, ALES, YDS puanları olarak geçmektedir. Bu puanlardan KPSS puan türleri, ALES puan türleri ve YDS puan türleri bulunmaktadır. Bu puan türlerine göre hesaplama yapılmaktadır.

Ayrıca ÖSYM’nin yaptığı sınavların kendine has puanlama sistemi bulunmaktadır. Bu sistemler ÖSYM’nin internet sayfasında detaylı bir şekilde yer almaktadır. Bu sayfalardan merak ettiğiniz puan türleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Örneğin YKS sınavında TYT, AYT, YDT puan türleri bulunmaktadır. KPSS sınavında ise KPSS P3, KPSS P10, KPSS P121 gibi puan türleri bulunmaktadır.

2023 ÖSYM Sınav Puanları

Aşağıdaki listede 2023 ÖSYM tarafından yapılan sınavlar ve bu sınavların kaç puanla geçildiği hakkında bilgiler yer alacaktır:

2023 DGS Puanları

DGS puanı hesaplama yapılırken şu formül kullanılır:

DGS Puanı= (Aldığınız netler/ Soruların toplam net ortalaması) * 100

DGS’de en yüksek puan 1000’dir. DGS puanı hesaplama yapılırken DGS sınavında yer alan soruların toplam net ortalaması alınır. Bu ortalama alınırken DGS sınavında yapılan doğru ve yanlış sorular dikkate alınarak hesaplama yapılır. Doğru cevap sayısı yanlış cevap sayısının 4’te biri kadar çıkarılır ve kalan net üzerinden ortalama hesaplanır.

DGS puanı hesaplama ile elde edilen puan ile tercih işlemlerinizde kullanabilirsiniz.

2023 KPSS Puanları

KPSS puanı hesaplama yapılırken şu formül kullanılır:

KPSS Puanı= (Aldığınız netler/ Soruların toplam net ortalaması) * 100

KPSS sınavında yer alan soruların toplam net ortalaması alınarak ve elde ettiğiniz netler bu ortalama ile bölünerek KPSS puanı hesaplama yapılır. KPSS sınavında da en yüksek puan 1000’dir.

KPSS B grubu sınavlarına giren adayların kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmesi için KPSS B grubu puanlarının belirli bir barajın üzerinde olması gerekmektedir.

KPSS P3, KPSS P10, KPSS P121 gibi pek çok KPSS puan türü bulunmaktadır. Bu puan türlerinin neye göre hesaplandığı ise ÖSYM’nin sayfasında detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

2023 ALES Puanları

ALES sınavından en yüksek 1000’lik dilimde sonuç almak mümkündür. ALES puanı hesaplama yapılırken şu formül kullanılır:

ALES Puanı= (Aldığınız netler/ Soruların toplam net ortalaması) * 100

ALES sınavındaki standart sapma ve z skorlaması kullanılarak ALES puanı hesaplama yapılmaktadır.

ALES sınavından daha önceki yıllarda alınmış olan puanlar ile daha önceki yıllarda alınmış olan KPSS veya YDS sonuçları ile katsayılar çarpılarak yeni bir sonuç elde edilebilir. Bu sonuçlar ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan kılavuzlarda detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

2023 YDS Puanları

YDS puanı hesaplama yapılırken şu formül kullanılır:

YDS Puanı= (Aldığınız netler/ Soruların toplam net ortalaması) * 100

YDS sınavında da en yüksek alınacak puan 1000’dir. YDS sınavında doğru cevap sayınızdan yanlış cevap sayınızın 4’te birini çıkararak netlerinizi bulabilirsiniz. YDS puanı hesaplama ile elde ettiğiniz sonuç ile tercih işlemlerinizde kullanabilirsiniz.

2023 YKS Puanları

YKS’de TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç ayrı oturum bulunmaktadır. YKS’deki TYT puanı hesaplama şu şekilde olmaktadır:

TYT Puanı= (Aldığınız netler/ Soruların toplam net ortalaması) * 100

AYT ve YDT için de aynı formül geçerlidir. TYT, AYT ve YDT’de de en yüksek alınacak puan 1000’dir. Ayrıca TYT oturumunda Türkçe, sosyal bilimler, matematik, fen bilimleri; AYT oturumunda Türkçe, sosyal bilimler, matematik, fen bilimleri, yabancı dil; YDT oturumunda yabancı dil olarak farklı konularda sorular yer almaktadır.

Hangi Sınav Kaç Puan Getirir?

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere tüm ÖSYM sınavlarında en yüksek puan 1000’dir. Tüm sınavlarda kendi aralarında standart sapmalar ve z skorlamaları farklılık göstermektedir.

Tüm ÖSYM sınavlarında hangi sınavdan kaç puan alabileceğinizi öğrenmek için öncelikle hangi sınavdan kaç doğru ve kaç yanlış yaptığınıza dair net bilginiz olması gerekmektedir. Bu bilgiye sahip olduktan sonra ilgili sınavın sayfasından soruların toplam net ortalamasını öğrenerek yukarıda verdiğimiz formülü kullanarak hangi sınavdan ne kadar puan alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Örneğin KPSS lisans sınavına girdiyseniz ve 70 net yaptığınızı varsayalım. KPSS lisans alan bilgisi testi 43 sorudan oluşmaktadır. Siz 70 net yaptığınıza göre bu da demektir ki 70 / 43 = 1.62 yani KPSS lisans alan bilgisi testinde ortalama her soru 1.62 net değerindedir. Şimdi siz KPSS lisans genel kültür ve genel yetenek testinden de aynı şekilde bir net yaptığınızı varsayın ve bu testin de KPSS lisans genel kültür ve genel yetenek testindeki toplam soru sayısı ile çarpın ve sonuca 100 ile çarpın.

Bu şekilde tüm ÖSYM sınavlarından aldığınız netlere göre hangi sınavdan ne kadar puan alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top