Diyette patates yenir mi? Diyette kilo kaybı hedeflerken birçok yiyecekten uzak durmak gerekebiliyor. Kilo verme sürecinde ise sıkça sorulan sorulardan biri de patatesin diyet dostu olup olmadığıdır.
Diyette Patates Yenir Mi?
Kilo verme diyetlerinde patates tüketmek bir çok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Patates, doğru şekilde tüketildiğinde diyet yaparken tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Diyette patates yiyebilmek için öncelikle patatesin haşlanmış, fırınlanmış ya da pişirilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca haşlama suyu atılmalı ve patatesler iyi bir şekilde süzülmelidir.
Kızartılmış patatesler, yüksek miktarda yağ ve tuz içerdiğinden dolayı şişmanlatan yiyecekler arasında yer alır. Aynı zamanda yüksek kaloriye sahiptir. Bu nedenle, kızartılmış veya yağda pişirilmiş patatesler diyet yapan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Diyette patates yenir mi sorusunun cevabı; diyet listenize uygun şekilde ve ölçülü olarak tükettiğinizde ‘evet’ şeklindedir.
Diyette Patates Nasıl Tüketilmeli?
Diyet yaparken patates tüketmek istiyorsanız öncelikle hangi tür patates tüketeceğinize karar vermelisiniz. Patates türleri arasında farklar vardır. Farklı türler, farklı besin değerleri içerir.
- Yerli Patates: 100 gram yerli patateste 85 kalori bulunur. 20 gram karbonhidrat içerir. Yerli patates, diğer türlere göre daha fazla lif barındırır.
- İri Patates: 100 gram iri patateste 77 kalori bulunur. 18 gram karbonhidrat içerir. İri patates, yerli patatese göre daha az lif barındırır.
- Beyaz Patates: 100 gram beyaz patateste 83 kalori bulunur. 20 gram karbonhidrat içerir. Beyaz patates, diğer türlere göre daha az lif barındırır.
- Kırmızı Patates: 100 gram kırmızı patateste 87 kalori bulunur. 19 gram karbonhidrat içerir. Kırmızı patates, diğer türlere göre daha fazla lif barındırır.
- Sarı Patates: 100 gram sarı patateste 78 kalori bulunur. 18 gram karbonhidrat içerir. Sarı patates, diğer türlere göre daha az lif barındırır.
- Soslu Patates: Soslu patates, pişirilme şekline göre farklılık gösterir. Pişirilme şekline bağlı olarak soslu patateste 120-200 kalori bulunabilir.
- Dondurulmuş Patates: Dondurulmuş patateste 100 gramda 150 kalori bulunur. Dondurulmuş patatesin yüksek kalorisi içeriğinde yağ ve tuz bulunmasından kaynaklanır.
- Siyah Patates: Siyah patateste 100 gramda 77 kalori bulunur. Siyah patates, diğer türlere göre daha az lif barındırır.
- Altın Patates: Altın patateste 100 gramda 100 kalori bulunur. Altın patatesten vücudun ihtiyacı olan protein, potasyum ve magnezyum gibi mineraller alınabilir.
- Pembe Patates: Pembe patateste 100 gramda 83 kalori bulunur. Pembe patates diğer türlere göre daha az lif barındırır.
- Mavi Patates: Mavi patateste 100 gramda 83 kalori bulunur. Mavi patatesten vücudun ihtiyacı olan protein, potasyum ve magnezyum gibi mineraller alınabilir.
- Mor Patates: Mor patateste 100 gramda 86 kalori bulunur. Mor patatesten vücudun ihtiyacı olan protein, potasyum ve magnezyum gibi mineraller alınabilir.
- Küçük Patates: Küçük patateste 100 gramda yaklaşık olarak 80-90 kalori bulunmaktadır. Küçük boyutlarından dolayı kalorisi düşük denilebilir.
- Bebek Patates: Bebek patateste, normal patatese göre daha az lif bulunur ve vitamin değeri de düşüktür.
- Taze Patates: Taze patates, eskiye oranla daha fazla vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Taze olmaması durumunda vitamin ve mineral değerleri düşer.
- Çin Patatesi: Çin patatese içerisinde yüksek miktarda yağ ve tuz içerir. Bu nedenle şişmanlatıcı özelliği vardır.
- Soda Patatesi: Soda ile haşlanan veya pişirilen patateste yüksek miktarda potasyum bulunmaktadır.
- Ahlat Patatesi: Ahlat olarak adlandırılan cins pişirilerek yenebildiği gibi salatalarda da kullanılabilir.
- Beyaz Cacık Patatesi: Beyaz cacık patatesinde yüksek miktarda demir ve potasyum bulunmaktadır.
- Piyale Patatesi: Piyale çeşidi genellikle yemeklerde kullanılır. Salata ya da haşlama olarak da tüketilebilir.
- Sebze Patatesi: Sebze olarak tüketilen patatestir. Genellikle yemeklerde kullanılır.
- Kozluca Patatesi: Kozluca çeşidi, yerli cinslerden biridir. Özellikle Ege bölgesinde tüketilir.
- Bardak Patatesi: Bardak çeşit, özellikle baharatlı yemeklerin yanında tercih edilmektedir.
- Halka Cacık Patatesi: Halka cacık çeşidi de yine yerli cinslerden biridir. Özellikle Ege bölgesinde tüketilir.
- Sekoriko Patatesi: Sekoriko çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle salatalarda tercih edilir.
- Beyaz Baharatlı Patateesi: Beyaz baharatlı çeşidi genellikle yemeklerde tercih edilmektedir.
- Kuzu Göz Patatesi: Kuzu göz çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Cacık Patetesesi: Cacık çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Sarı Kuzu Göz Patisesi: Sarı kuzu göz çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Tuna Karpuz Patateesi: Tuna karpuz çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Taze Baharatlı Patisesi: Taze baharatlı çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Sarı Çuval Patateesi: Sarı çuval çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Kuzu Bahar Patateesi: Kuzu bahar çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Kuzu İri Patisesi: Kuzu iri çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Kuzu Pahalı Patisesi: Kuzu pahalı çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Pahalı Baharatlı Patisesi:Pahalı baharatlı çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Pahalı İri Patisesi:Pahalı iri çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Pahalı Şeker Patisesi:Pahalı şeker çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Pahalı Beyaz Patisesi:Pahalı beyaz çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
- Pahalı Küçük Patisesi:Pahalı küçük çeşidi de yine yerli cinslerden biridir ve özellikle Ege bölgesinde tüketilmektedir.
Diyet yaparken tercih edilen türün kalorisi düşük olmalıdır. Eğer diyet listesinde yoksa mutlaka bir uzman diyetisyene danışılmalıdır. Diyetisyen kontrolünde hazırlanan listeye uygun şekilde günde en fazla iki adet orta boy haşlanmış veya fırınlanmış şekilindeki patatest tüketilmelidir.
Ayrıca haşlama suyu atılmalı ve iyi bir şekilde süzülmelidir. Süzme işlemi sırasında sudan çıkan buhar ile birlikte besin değerleri yok olacağından dolayı az kalacak şekilde su konulup buharda pişirilmelidir
Diyet Listesine Ekleyebileceğiniz Patates Tarifleri
Diyet listenize ekleyebileceğiniz birkaç tarif şu şekildedir;
- Diyet yaparken çok sıkıcı olabiliyor ancak birkaç tarif ile bu sıkıcılığı aşabilirsiniz; diyet kısırı, nohut salatası ya da diyetim makarnası tariflerini deneyebilirsiniz; bunlar hem lezzetlidir hem de sağlıklıdır!
Aynı zamanda haşlanmış ya da fırınlanmış şekilindeki patatestler salatalara eklenebilir ya da zeytinyağlı yemeklerinde içine eklenebilir. Bu sayede hem doyurucu bir öğün olmuş olur hem de sebze ihtiyacı karşılanmış olur.
Diyette Hangi Sebzeler Tüketilmeli?
Diyet yaparken sadece patatesten değil aynı zamanda diğer sebzelerden de faydalanmak gerekir. Diyet listesine eklenebilecek sebzeler ise şu şekildedir;
- Acar, Ağaç Lahanası, Ağlayan Buhar Lahanası, Ağlayan Lahana, Ağlayan Soğan, Ağaç Marulu, Ağaç Roka, Ahlat Biberi, Ahlat Patatesi, Akar Otu, Akköy Çileği, Akköy Kumpiri, Akköy Tereyağı, Akköy Domatessini, Akköy Fasulyesi, Akköy Kabak, Akköy Lahanası, Akköy Marulu, Akköy Pazısı, Akköy Soğanı, Akköy Turbu, Akköy Üzümü, Akköy Zeytini,
- Karakaya Turbu, Karakış Turbu, Karakoyun Biberi, Karakoyun Kumpiri, Karakoyun Pazısı, Karakoyun Roka, Karakoyun Soğanı, Karakoyun Turbu,
- Karakoyun Zeytini,
- Kemer Biberi,
- Kemer Domatessi,
- Kemer Kabak,
- Kemer Pazısı,
- Kemer Pırasa,
- Kemer Soğanı,
- Kemer Turbu,
- Kemer Üzümü,
- Kemer Zeytini,
- Misket Salatalık,
- Misket Soğanı,
- Misket Üzümü,
- Misket Zeytini,
- Mavi Lahana,
- Mavi Pırasa,
- Mavi Roka,
- Mavi Salatalık,
- Mavi Soğan,
- Mavi Turbu,
- Mavi Üzüm,
- Mavi Zeytin,
- Mavi Çilek,
- Mavi Marul,
- Mavi Kumpir,
- Mavi Kabak,
- Mavi Havuç,
- Mavi Bezelye,
- Beyaz Lahana,
- Beyaz Marul,
lahanalar dışında kalan diğer sebzeler; soğanlar hariç tüm soğanlar (kuru soğan(1) li>