Diyette Hangi Ekmek Yenir? Diyette Ekmek Tüketimi

Diyet deyince akla hemen bazı yiyeceklerden uzak durmak gelir. Bunlar arasında ekmek de bulunur. Ancak ekmekten tamamen uzak durmak yerine diyette hangi ekmek yenir sorusunun yanıtını aramak daha iyi bir yaklaşım olacaktır. Ekmek tüketmeden sağlıklı bir şekilde diyet yapmak mümkün değil. Bu nedenle diyet listenizde ekmeğe yer vermelisiniz. Ancak bu tüketim miktarı ve türüne göre değişiklik gösterir. Yazımızda hem ekmeğin faydalarına hem de diyet sırasında tüketilmesi gereken ekmek türlerine yer verdik.

Ekmek Nedir?

Ekmek; un, su ve tuz gibi malzemelerin yoğrularak hamur haline getirilip fermente edilmesi ve ardından pişirilmesiyle elde edilen bir gıda ürünüdür. Genellikle buğday unundan yapılsa da mısır, çavdar, arpa ve pirinç unundan da ekmek yapılabilir. Ekmek besin değeri yüksek bir gıda ürünü olduğu için birçok diyet listesinde yer alır.

Ekmek, sadece ana öğünlerde değil, ara öğünlerde de tüketilir. Sabah kahvaltılarında zeytin, peynir ve domates ile birlikte, öğle yemeklerinde salata ve çorbaya eşlik etmesi için, akşam yemeklerinde ise ana yemeklerin yanında tüketilir. Akşam saatlerinde, özellikle de bir şeyler atıştırmak istendiğinde de ekmek, peynir veya mevsim meyveleri ile birlikte ara öğün olarak tercih edilir.

Ekmek Türleri Nelerdir?

Un, su ve tuz karışımıyla hamur haline getirilen ekmek, çeşitli şekillerde hazırlanır. Ekmek türleri, kullanıldığı unun cinsine, pişirme tekniğine ve üzerindeki malzemelere göre farklılık gösterir. İşte yaygın ekmek türleri:

  • Sandviç Ekmeği: İki dilim arasında malzeme koyup tüketmek için kullanılan ekmektir. Ekmek üzerinde yağ, mayonez ya da salça sürülerek tüketilmesi de oldukça yaygındır.
  • Baget Ekmeği: İçi yumuşak dışı ise sert olan uzun ve ince ekmek türüdür. Genellikle sandviç yapımında kullanılır.
  • Hamburger Ekmeği: Hamburger yapımında kullanılan yuvarlak ekmeklerdir. Hamurunun içinde yumurta ve süt bulunur.
  • Pide: İçerisine kıymalı harç koyarak pişirilmiş hamurun adıdır. Genellikle kahvaltılarda tercih edilen pide, özel günlerde de iftar sofralarını süsler.
  • Tortilla: Meksika mutfağına ait olan bu ekmek türü, makarna hamuruna benzer bir hamurun pişirilmesiyle elde edilir. Tortillanın iç harcı, tavuk etinden sebzelere kadar çeşitlilik gösterir.
  • Pita Ekmeği: Orta Doğu mutfağından gelen pita, içerisine koyulan malzeme ile birlikte servis edilen yuvarlak ekmektir.
  • Simit: Türkiye’nin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu ekmek türü; un, su, mayanın yanı sıra pekmez ve susam ile hazırlanır.
  • Focaccia: İtalyan kökenli düz ve yassı ekmektir. İçerisine zeytinyağı ve tuz eklenerek hazırlanır.
  • Kavala Kurabiyesi: Kurabiye türüdür. Kavala kurabiyesinin içinde badem bulunur.
  • Ciabatta: İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İç kısmı yumuşak olan ciabatta ekmeğinin dış kısmı ise serttir.
  • Challah: Yahudi kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Şekerli olan bu ekmek türü; yumurta ve un ile hazırlanır.
  • Ekmek Kızartması: Genellikle kahvaltılarda tercih edilen yiyecektir. Ekmek kızartması; tavada tereyağı ya da sıvı yağ ile hazırlanan bir atıştırmalıktır.
  • Tahinli Ekmek Çöreği: Kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Tahin, şeker ve ceviz ile hazırlanan hamurun mayalanmasıyla yapılır.
  • Peynirli Poğaça: İç harcı peynirden yapılan Türk atıştırmalığıdır. Peynirli poğaça; mayalı hamurun içerisine koyulan beyaz peynir harcıyla hazırlanır.
  • Kumpir: Fırınlanan patatesin iç kısmının oyulup, tereyağı ve kaşar peyniriyle karıştırılmasıyla hazırlanan yiyecektir.
  • Pide Ekmeği: İçerisine kıymalı harç koyarak pişirilmiş hamurun adıdır. Genellikle kahvaltılarda tercih edilen pide, özel günlerde de iftar sofralarını süsler.

Diyette Hangi Ekmek Yenir?

Diyette olan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de diyet yapanların hangi ekmekleri tüketebileceğidir. Diyette hangi ekmek yenir sorusu sanılanın aksine kolay bir yanıt içermez. Çünkü bu soru kişinin hedeflediği kiloya bağlı olarak değişiklik gösterir.

Diyette olan kişilerin; glisemik indeksi düşük, lif oranı yüksek olan ekmekleri tercih etmesi gerekir. Ayrıca tuzu az olan ekmekler de diyet listesinin vazgeçilmezleri arasında yer alır.

Diyette Hangi Ekmeği Yemeliyim?

Diyet yaparken tüm besinler dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Bu da sadece öğünlerde değil aynı zamanda ara öğünlerde de geçerlidir. Ara öğünlerde besin değeri yüksek olan kepekli ya da tam buğday ekmeği tercih edilebilir.

Diyette Ekmek Yer Mi?

Diyet yaparken vücudun ihtiyaç duyduğu karbonhidrat miktarı göz önünde bulundurulmalıdır. Vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat miktarı ise kişiye özel olarak değişir.

Diyette olan kişiler; tahıl grubu besinler içerisinde bulgur, pilav ya da makarna yerine bu besinlerin karbonhidrat değerine denk gelen miktarda ekmek tüketebilir.

Diyette En İyi Ekmek Hangisidir?

Diyet yaparken tüketeceğiniz ekmek; sizin diyet hedeflerinize bağlıdır. Diyet listenizde tüketeceğiniz ekmeklerde dikkat etmeniz gereken unsurlar;

  • Lif oranının yüksek olması
  • Kalsiyum oranının yüksek olması
  • Sodyum oranının düşük olması
  • İşlenmiş şeker içermemesi

Diyet hedeflerinize uygun ekmeğinizi seçerken bu unsurlara dikkat etmeniz şart.

Diyette Tam Buğday Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Diyetisyen onayı olmadan tam buğday ekmeği tüketmeye başlamayın. Diyetisyeniniz tam buğday ekmeğini nasıl ve ne miktarda tüketeceğinizi söyleyecektir.

Diyette Yulaf Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Diyet yaparken yulaf ekmeğini; sabah kahvaltılarında peynir ya da zeytinle birlikte tüketebilirsiniz.

Diyette Çavdar Ekmeği Nasıl Tüketilir?

Diyet yaparken çavdar ekmeğini; sabah kahvaltılarında peynir ya da zeytinle birlikte tüketebilirsiniz.

Ekmek Neden Zararlıdır?

Ekmek; içeriğinde bulundurduğu yüksek karbonhidrat miktarıyla bilinir. Beyaz un ile hazırlanan ekmekler; lif oranının az olması nedeniyle sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerden yeterince yararlanamaması nedeniyle de sağlık sorunlarına yol açabilir.

Beyaz un ile hazırlanan ekmekler; kan şekerini hızla yükseltip, hızla düşürdüğü için vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamayabilir. Bu da vücutta yorgunluk hissedilmesine yol açabilir. Alerjik bünyelerde; buğday ve gluten alerjisi nedeniyle sorunlara yol açabilir.

Ekmek Tüketmenin Zararları Nelerdir?

Ekmek; içeriğinde bulundurduğu yüksek karbonhidrat miktarıyla bilinir. Beyaz un ile hazırlanan ekmekler; lif oranının az olması nedeniyle sindirim sisteminde sorunlara yol açabilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerden yeterince yararlanamaması nedeniyle de sağlık sorunlarına yol açabilir.

Beyaz un ile hazırlanan ekmekler; kan şekerini hızla yükseltip, hızla düşürdüğü için vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamayabilir. Bu da vücutta yorgunluk hissedilmesine yol açabilir. Alerjik bünyelerde; buğday ve gluten alerjisi nedeniyle sorunlara yol açabilir.

Ekmek Tüketimi Ne Zaman Olmalıdır?

Ekmek; sabah kahvaltılarında zeytin, peynir ve domates ile birlikte, öğle yemeklerinde salata ve çorbaya eşlik etmesi için, akşam yemeklerinde ise ana yemeklerin yanında tüketilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top