Düzenli ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, gıda tüketimi kadar porsiyon kontrolü de önemlidir. Bunun yanı sıra, vücut kitle indeksi (VKİ) değerine göre de diyet programı hazırlamak gerekir. Vücut kitle indeksi, bir kişinin boy ve kilosunun oranıdır. Bu oranlar, kişiye özel diyet listelerinin hazırlanmasında da yardımcı olur. Peki, doğru oran nedir? Nasıl hesaplanır? Merak edilen tüm detaylarıyla birlikte hem kilo hem de boy oranı hakkında bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Vücut Kitle İndeksi Nedir?
Vücut kitle indeksi, kişinin kilosunun boy uzunluğuna orantılı olarak hesaplandığı bir değerdir. Vücut kitle indeksi (VKİ), ağırlığın (kg) boyun karesine (m²) bölünmesi ile hesaplanır. Vücut kitle indeksi, kişinin ideal kilosunu belirlemenin yanı sıra hangi kiloda olduğuna ve bu kilonun sağlığa etkisini belirlemede de kullanılır. Vücut kitle indeksi doğru bir şekilde hesaplandığında kişi için en ideal kilo da belirlenebilir.
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Vücut kitle indeksinin nasıl hesaplandığını bilmek, diyet programlarının kişiye özel hazırlanmasında büyük fayda sağlar. Vücut kitle indeksinin hesaplanmasında kilonuzun boyunuzun karesine bölünmesi gerekir.
Vücut Kitle İndeksi Formülü
- VKİ = Kilo (kg) / (Boy (m) x Boy (m))
Örneğin:
- Kilo: 70 kg
- Boy: 1,75 cm
VKİ= Kilo (kg)/ (Boy (m)xBoy (m))
VKİ= 70 / (1,75 x 1,75)
VKİ= 70 / 3,0625
VKİ= 22,86
Sonuç olarak, kişinin vücut kitle indeksi 22,86 olarak hesaplanır.
BMI Değerleri ve Açıklamaları
Vücut kitle indeksi ile birlikte kişinin BMI değeri de hesaplanır. BMI değeri ile birlikte verilen aralıklardaki kiloların sağlık açısından anlamları da belirlenir. Bu aralıklar şu şekildedir:
- 18.5 ve altı: Zayıf
- 18.5-24.9: Normal
- 25-29.9: Kilolu
- 30-34.9: Şişmanlık (Obez) – Sınıf I
- 35-39.9: Şiddetli obezlik – Sınıf II
- 40 ve üstü: Çok şiddetli obezlik (morbid obezlik)
BMI değerleri ve açıklamaları bu şekilde belirtilmiştir. Ancak BMI değerlerinin kişiye özel diyet programları ile birlikte anlam kazanması gerekir.
BMI Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?
BMI değerinin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için şu yöntemler kullanılır:
- Boy ve kilo oranı hesaplama: Boy ve kilo oranı hesaplayarak kişinin BMI değeri belirlenir. Bu oran kilo değerinin boyun karesine bölünmesi ile hesaplanır.
- BMI ölçüm tablosu kullanma: Kilolu olup olmadığınızdan emin değil misiniz? BMI ölçüm tablosu kullanarak kilonuzun boyunuza göre ne düzeyde olduğunu öğrenebilirsiniz.
- BMI ölçüm cetveli kullanma: BMI ölçüm cetvelini kullanarak BMI değerinizi belirleyebilirsiniz.
BMI Hesaplama Çizelgesi Nedir?
BMI değerlerinin kolayca belirlenebilmesi için çizelgeler hazırlanmıştır. Bu çizelgelerde boyunuzu ve kilonuzu bulduktan sonra karşınıza çıkan değer, BMI değerini gösterir. BMI hesaplama çizelgesi sayesinde vücut kitle indeksinizi kolayca öğrenebilirsiniz.
Boy-Kilo Oranı İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Boy-Kilo Oranı Neden Önemlidir?
Boy-kilo oranı, kişinin sağlıklı bir yaşam sürüp sürmediğini gösterir. Boy-kilo oranının normalden yüksek olması obeziteyi gösterir. Obezite ise yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi hastalıklara neden olabilir. Boy-kilo oranının normal seviyelerde olması ise sağlıklı bir yaşam sürdüğünüzü gösterir.
Kilo Oranımı Öğrenmek İçin Nereye Bakmalıyım?
Kilo oranınızı öğrenmek için kilonuzun boyunuza bölünüp sonucun karesine çarpulması gerekir. Hesaplanan sonucun karşısına çıkan değer ise kilo oranınızdır.
Kilo Oranımı Öğrenmek için Hangi Uygulama Kullanılır?
Kilo oranınızı öğrenmek için birçok uygulama vardır. Bu uygulamalar, kilo verip veremeyeceğinizi de tahmin eder. Ayrıca bu uygulamalarda hangi diyeti yapmanız gerektiği ile ilgili de bilgiler alabilirsiniz.
Beden Kitle İndeksi Hesaplama Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Beden kitle indeksi her yaşta hesaplanabilir ancak değerinin anlam kazanması için belli bir yaşa gelmiş olmak gerekir. Beden kitle indeksinin normal seviyelerde olması ise kişinin sağlıklı olup olmadığını gösterir.
Beden Kitle İndeksi Hesaplamada Doğru Sonuç İçin Hangi Ölçüm Birimleri Kullanılmalıdır?
Beden kitle indeksinin doğru bir şekilde hesaplanması için ölçüm birimlerinin doğru kullanılması gerekir. Ağırlık ölçümü için kilogram, boy ölçümü için ise metre cinsinden ölçülmelidir.