Gebelik Şekeri Diyeti Nedir? Gebelik Şekeri Diyeti Listesi

Gebelik şekeri, gebelik döneminde oluşan ve doğum sonrasında ortadan kalkan şeker hastalığıdır.

Gebelik şekeri (gestasyonel diabetes mellitus -GDM), gebelik döneminde ortaya çıkan ve doğumdan sonra kaybolan şeker hastalığıdır. Gebelik şekeri genellikle bebeklerin büyük olması ya da kilo olarak normal sınırlarda olsa dahi birtakım sağlık sorunlarına yol açması sebebiyle dikkat çeker. Gebelik şekeri diyeti, bu sorunun çözümünde en önemli unsurlardan birisidir. Eğer anne adayı bu diyete uyum sağlayamaz ve kan şekeri seviyelerini kontrol altına alamazsa, bebekte birtakım sorunlar meydana gelebilir.

Bu yazıda, gebelik şekeri diyeti nedir, nasıl yapılır, ne yenir, ne yenmez, listesi ve örneği hakkında bilgi vereceğiz.

Gebelik Şekeri Diyeti Nedir?

Gebelik şekeri diyeti, gebelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı olan gebelik şekeri için uygulanan beslenme planıdır.

Gebelik şekeri diyeti, gebelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı olan gebelik şekeri için uygulanan beslenme planıdır. Bu diyetin amacı, anne adayının kan şekerini kontrol altına almasıdır. Özellikle son üç ayda bebek büyümesi nedeniyle şeker metabolizmasında değişiklikler yaşanır. Bebekler için yeterli ve sağlıklı büyüme sağlarken, aşırı kilo alımı ve diğer sağlık sorunlarını önlemek için bu diyet şarttır.

Gebelik Şekeri Diyeti Nasıl Yapılır?

Gebelik şekeri diyetinin etkili olabilmesi için düzenli olarak yapılması gerekir.

Gebelik şekeri diyeti, kan şekerinin dengelenmesini sağlamak için düzenli yapılmalıdır. Bu diyetin düzenli yapılması için öncelikle bir diyetisyene danışılmalıdır. Gebelik şekeri diyetinin listesi de doktor tarafından hazırlanır. Eğer gebelik şekeri diyeti düzenli yapılmazsa kan şekeri seviyesi kontrol altına alınamaz ve bu da bebekte birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir.

Gebelik Şekeri Diyetinde Hangi Gıda Grupları Kullanılır?

Bu diyet sırasında meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar tüketilmelidir.

Gebelik şekeri diyetinde meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar tüketilmelidir. Bu gıda gruplarının haricinde sağlıklı yağlar içeren gıdalar da tüketilebilir. Diyette kullanılan gıda grupları sayesinde kan şekeri dengelenir.

Gebelik Şekeri Diyetinde Ne Zaman Ne Yenmeli?

Kahvaltıdan 3 saat sonra ara öğün yapılmalı ve öğle yemeğinden 3 saat sonra akşam yemeği yenmelidir.

Diyette ne zaman ne yenmeli sorusu sıkça sorulur. Diyetisyenler tarafından belirlenen programda beslenme sıklığına yer verilir. Diyete göre sabah kahvaltısından 3 saat sonra ara öğün yapılmalıdır. Öğle yemeğinden 3 saat sonra ise akşam yemeği yenmelidir. Akşam yemeğinden yaklaşık 3-4 saat sonra da yatmadan önce hafif bir ara öğün yapılabilir.

Gebelik Şekeri Diyetinde Ne Tüketilmemeli?

Gazlı içecekler, çikolata ve paketli meyve suları tüketilmemelidir.

Diyette tüketilmemesi gereken yiyecekler de vardır. Örneğin; gazlı içecekler, çikolata ve paketli meyve suları diyette kesinlikle tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra hamur işi gıdalar da diyetten çıkarılmalıdır. Yüksek kalorili gıdalar yerine düşük kalorili ama besleyici gıdalar tercih edilmelidir.

Gebelik Şekeri Diyeti Listesi Örneği

Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim az tuzlu peynir, 1 dilim tam buğday ekmeği, 4 adet ceviz içi

İşte örnek bir gebelik şekeri diyeti listesi:

  • Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim az tuzlu peynir, 1 dilim tam buğday ekmeği, 4 adet ceviz içi
  • Ara Öğün: 6 adet badem ya da fındık ve 1 adet meyve
  • Öğle Yemeği: Domates soslu nohut ya da mercimek yemeği ve ayran
  • Ara Öğün: Yoğurt ve 1 dilim tam buğday ekmeği ya da galeta
  • Akşam Yemeği: Izgara tavuk ya da balık ve bol yeşillik salata
  • Ara Öğün: 1 dilim tam buğday ekmeği üzerine az tuzlu beyaz peynir ya da lor peyniri

Not: Yukarıda verilen örnek diyet listesi sadece bilgilendirme amaçlıdır. Diyetisyen kontrolünde hazırlanmış bir diyet listesi olmadan beslenme programı oluşturulmamalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

GDM Diyeti İle Kilo Verilir Mi?

Diyete uyulursa kilo verme ihtimali vardır ancak bebek büyütmek için yeterli miktarda beslenme de şarttır.

Diyete uyulursa kilo verme ihtimali vardır ancak bebek büyütmek için yeterli miktarda beslenme de şarttır. Eğer anne adayı yeterli miktarda beslenirse kilo kaybı yaşanmaz ancak çok fazla kilo alımı da yaşanmaz. Kısacası, diyet sayesinde kilo verme ihtimali vardır ama kilo kaybı hemen gerçekleşmez.

GDM Diyeti İle Ne Kadar Kilo Verilir?

Diyet ile ayda ortalama olarak 4-5 kilo verilmesi mümkündür.

Diyette verilen kiloların miktarı kişiden kişiye değişir. Ancak yapılan araştırmalara göre diyet sayesinde ayda ortalama olarak 4-5 kilo verilmesi mümkündür.

GDM Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

Diyetisyen kontrolünde hazırlanan listenin içeriği zengin besin değerine sahip gıdalardan oluşmalıdır.

Diyet listesi zengin besin değerine sahip gıdalardan oluşmalıdır. Bu gıda gruplarının içerisinde karbonhidratlar da yer alır ancak diyetteki karbonhidrat miktarı diyetisyen tarafından belirlenir.

GDM Diyetinde Ne Yenir?

Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller ve sebzeler tüketilmelidir.

Diyette tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller ve sebzeler tüketilmelidir. Diyette bu gıda gruplarının haricindeki diğer gıda gruplarına da yer verilebilir ancak miktarları doktora danışılmalıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top