EN GÜZEL DİYET TARİFLERİ: 10 FARKLI DİYET TARİFİ
Bu yazımızda sizler için farklı diyet tariflerini bir araya getirerek, sağlıklı beslenme yolculuğunuzda lezzetli seçenekler sunmayı amaçladık. Diyet yaparken yemeklerin lezzetsiz olduğunu düşünenler için bu tarifler tam size göre. Diyetin sıkıcı geçmesini istemiyorsanız, beslenmenizi renklendirmek ve keyifli hale getirmek için bu tarifleri deneyebilirsiniz.
Sizler için 10 nefis diyet tarifini derledik. Tariflerin kalori değerleri de mevcut, böylece diyet programınıza uygun porsiyonları belirleyebilirsiniz. Bu tariflerle hem sağlıklı beslenebilir hem de damak zevkinizi tatmin edebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım!
1. Mercimek Çorbası
Malzemeler:
- 1 su bardağı mercimek
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 adet defne yaprağı
- Tuz
- 1,5 litre su
Yapılışı:
- Mercimekleri haşlayıp süzelim.
- Soğanı ve havucu küçük küpler halinde doğrayalım.
- Sarımsakları ince ince doğrayalım.
- Zeytinyağını tencereye alıp soğanları kavuralım.
- Havuç ve sarımsakları ekleyip soteleyelim.
- Mercimekleri ve defne yaprağını ekleyelim, kavuralım.
- Tuzu, baharatları ve suyu ekleyip kaynatalım.
- Çorbayı blenderdan geçirip sıcak servis yapalım.
Kalori: Porsiyonda yaklaşık 300 kcal
2. Kısır Salatası
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet limon suyu
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- Tuz
- 8 dal taze soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 demet nane
- 2 adet salatalık
- 1 adet domates
Yapılışı:
- Bulguru bir kaseye alıp üzerine sıcak su ekleyelim, kapağını kapatıp şişmesini bekleyelim.
- Taze soğanları ince ince doğrayalım, maydanozu ve naneyi ayıklayıp ince kıralım.
- Domates ve salatalığı da küp küp doğrayalım.
- Bulgur şiştikten sonra üzerine zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu ekleyelim.
- Tüm malzemeleri bulgura ekleyip karıştıralım.
- Sıcak servis yapalım.
Kalori: Porsiyonda yaklaşık 250 kcal
3. Ispanak Yemeği
Malzemeler:
- 750 gram taze ıspanak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- Tuz
- Sıcak su
Yapılışı:
- Ispanakları yıkayıp ayıklayalım. Kuru soğanı yemeklik doğrayalım.
- Havucu küp küp doğrayalım. Zeytinyağını tencereye alıp soğanları kavuralım.
- Havuçları ekleyip soteleyelim, üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyip kaynalım.
- Ispanakları ekleyip tuzunu ayarlayalım, kapağını kapatıp kısık ateşte pişirelim.
Kalori: Porsiyonda yaklaşık 200 kcal
4. Yoğurtlu Kabak Salatası
Malzemeler:
- 4 adet kabak
- 2 adet havuç
- Tuz
- Pul biber
- Sarımsak yoğurt (5 yemek kaşığı yoğurt + 2 diş sarımsak)
Yapılışı:
- Kabakları ve havuçları rendeleyelim, tavaya alıp tuz ekleyip soteleyelim.
- Sotelenen sebzeleri bir kaseye alıp pul biberi ekleyelim.
- Sarımsaklı yoğurdu ekleyip karıştıralım, sıcak servis yapalım.
Kalori: Porsiyonda yaklaşık 150 kcal
5. Kumpir Salatası
Malzemeler:
- 2 adet patates (orta boy)
- Tuz
- Sıcak su (haşlamak için)
- Zeytinyağ (sızma) (2 yemek kaşığı)
- Sirke (balsamik) (1 yemek kaşığı)
- Taze soğan (2 dal)
- Pırasa (yarım dal)
- Mısır konservesi (yarım su bardağı)
- Siyah zeytin (6 adet)
- Sarımsak (1 diş)
Yapılışı:
- Pirinç pilavını haşlayalım. Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyup ezelim. Tuz ve zeytinyağını ekleyelim.
- Büyük bir kasenin içine mısırı, ince doğranmış siyah zeytini, pırasayı ve taze soğanı koyalım. Sarımsağı rendeleyip ekleyelim. Tuzlu limon suyu ve pul biberi ekleyip karıştıralım. Patates püresini de ekleyip karıştırdıktan sonra servis edelim.
Kalori: Porsiyonda yaklaşık 350 kcal
6. Karnabahar Salatası
Malzemeler:
- Karnabahar (yarım adet) (orta boy)
- Sarımsak (2 diş)
- Tuz (yarım çay kaşığı) (isteğe bağlı)
- Zeytinyağ (sızma) (3 yemek kaşığı)
- Limon suyu (yarım limon)
- Pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Karnabaharın yapraklarını ayıklayıp küçük parçalara ayırıp haşlayalım, süzelim. Bir kaseye alıp üzerine zeytinyağını, limon suyunu, tuzu ve sarımsağı rendeleyip ekleyelim. Karıştırdıktan sonra servis edelim.
Kalori: Porsiyonda yaklaşık 200 kcal
7. Karnabahar Pizza
Malzemeler:
- Karnabahar (orta boy) (bütün)
- Peynir (beyaz) (100 gram) (yağsız)
- Peynir (mozarella) (50 gram) (yağsız)
- Tulum peyniri (60 gram) (yağsız)
- Süzme yoğurt (3 yemek kaşığı) (yağsız)
- Taze soğan (2 dal) (ince doğranmış)
- Kuru nane (yarım çay kaşığı) (veya dereotu)
- Kuru fesleğen (yarım çay kaşığı) (veya kekik)
- Kırmızı pul biber (yarım çay kaşığı) (veya baharat)
- Tuz (isteğe bağlı)
- Karnabaharın yapraklarını ayıklayıp ortadan ikiye keselim. Karnabaharları buharda haşlayalım, fazla suyun süzelim. Karnabaharları robottan geçirip un kıvamına getirelim, fazla suyu süzelim.
- Peynirleri robottan geçirip yoğurtla karıştırıp baharatları ekleyelim. Karnabahar ununa da peynir karışımını ekleyip karıştırdıktan sonra yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dökelim.
- Daha önceden önceden 200 derece fırında pişirdiğimiz hamurun üzerine dilimlenmiş domatesi yerleştirip sosunu da sürelim. Önceden pişirdiğimiz hamurun üzerine domates sosunu sürüp dilimlenmiş domatesleri yerleştirelim.
- Pizzamızın üzerine taze soğanleri serpip beyaz peyniri de ekledikten sonra önceden pişirdiğimiz fırına karnabahar pizzamızı koyalım.
Kalori: Porsiyonda yaklaşık 250 kcal
8. Tavuk Sote
Malzemeler:
- 200 gram tavuk göğsü (haşlanmış veya kavrulmuş)
- Tuz (isteğe bağlı) ve baharatlar
- Tavuğu küçük küçük doğrayalım veya didikleyelim.
- Zeytinyağını tavaya alıp tavukları soteleyelim.
- Tavuğun üzerine tuzu ve baharatları ekleyip karıştırdıktan sonra servis edelim.
Kalori: Porsiyonda yaklaşık 300 kcal
9. Kumpir Patates Püresi
Malzemeler:
- Kumpirlik patates (4 adet büyük boy patates)
- Zeytinyağ (sızma)(2 yemek kaşığı)
- Limon suyu(2 yemek kaşığı)
- Dondurulmuş bezelye(1 su bardağı)
- Küçük sarmısak(4 diş)(isteğe bağlı)(yoğurt sos için)
- Süzme yoğurt(2 yemek kaşığı)(isteğe bağlı)(yoğurt sos için)
- Pirinç pilavını haşlayalım. Bezelyeleri haşlayalım.
- Kumpirlik patatesleri haşlayıp kabuklarını soyup ezelim.
- Ezen patatese limon suyu ve zeytinyağını ekleyelim.
- Püre haline getirdiğimiz patatesin içerisine bezelyeleri koyup karıştıralım.
Sos İçin:
- Süzme yoğurdun içerisine rendelenmiş sarımsak ve tuz ekleyip karıştıralım.
Kumpir patates püresini bir kaseye koyup üzerine yoğurtlu sosu ilave edip sıcak servis yapalım.
Kalori: Porsiyonda yaklaşık açık kalori değerini ekle
Kısır Salatası Tarifi