Reaktif Hipoglisemi Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Reaktif hipoglisemi nedir? Reaktif hipoglisemi, yemekten yaklaşık 2-5 saat sonra kan şekeri düşüklüğü, terleme, kalp çarpıntısı, sinirlilik, titreme ve baş dönmesi gibi semptomların ortaya çıkmasına neden olan bir durumdur. Reaktif hipogliseminin asıl nedeni yenilen besinlerin kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip ardından çok hızlı düşürmesidir. Yenilen besinler vücutta insülin salınımına neden olur. İnsülin de kan şekeri seviyesini düşürür. Bu mekanizmada fazla insülin salınımı reaktif hipoglisemiye neden olur.

Reaktif hipoglisemi diyeti nedir?

Reaktif hipoglisemi diyeti nedir? Reaktif hipoglisemi diyeti, bu rahatsızlığın semptomlarını azaltmaya yardımcı olan bir beslenme türüdür. Reaktif hipoglisemide önemli olan besin seçimidir. Reaktif hipoglisemide kan şekeri seviyesindeki dalgalanmaları kontrol etmek için diyet programının düzenli ve dengeli beslenmeyi içermesi gerekmektedir.

Reaktif hipoglisemi diyeti nasıl olmalıdır?

Reaktif hipoglisemi diyet listesi, kişiye özel olarak planlanır. Reaktif hipoglisemide yeme sıklığı ve miktarı da önemlidir. Beslenme programında 2-3 saatte bir az ve öz tüketim sağlanmalıdır. Böylece kan şekeri seviyesi dengeli şekilde yükselir ve düşmez.

Reaktif hipoglisemi diyeti nasıl olmalıdır sorusunun cevabı şunlardır:

  • Kahvaltı: 07:00
  • Ara öğün: 09:30
  • Öğle: 12:00
  • Ara öğün: 14:30
  • Akşam: 17:00
  • Ara öğün: 19:30

Reaktif hipoglisemi diyeti listesi, tam tahıllı ekmekler, kahverengi pirinç, kuru baklagiller ve sebzeler gibi lif açısından zengin besinleri içermelidir. Ayrıca reaktif hipoglisemide diyet listesinde protein içeren besinlere de yer verilmelidir. Protein, kan şekerinin yavaş düşmesini sağlar.

Reaktif hipoglisemi diyet listesi örneği

Reaktif hipoglisemi diyet listesi örneği verilecektir:

Kahvaltı (07:00): Yulaflı krep, domates, salatalık, peynir, haşlanmış yumurta, ceviz veya fındık, taze sıkılmış meyve suyu (şekersiz).

Ara öğün (09:30): 1 dilim tam tahıllı ekmek üzerine lor peyniri, 1 adet kuru kayısı.

Öğle (12:00): Domates salatası, zeytinyağlı enginar, çorba (nohut veya mercimek), yoğurt, ayran veya kefir.

Ara öğün (14:30): 2-3 tane zeytin, 1 dilim tam tahıllı ekmek (ya da yarım avokado).

Akşam (17:00): Yoğurtlu kabak salatası, mercimek köftesi, yarım avokado.

Ara öğün (19:30): Limonata ya da nane limon.

Reaktif hipoglisemi diyetinde neler yenmez?

Reaktif hipoglisemi diyetinde neler yenmez? Reaktif hipoglisemide diyet yapılırken şeker içeren besinler tüketilmemelidir. Şeker içeren besinler vücutta hızla parçalanarak insülin salgılar. Bu da kan şekerinin hızla düşmesine neden olur.

Bunun yanı sıra sofra tuzu ve basit karbonhidratlar da reaktif hipoglisemide tüketilmemelidir. Sofra tuzu tansiyonu yükseltir ve tuzlu yiyecekler susuz bırakır. Basit karbonhidratlar da hızlı sindirilip kana karışır ve insülin salgılar. Bu da kan şekerinin düşmesine neden olur.

Reaktif hipoglisemi diyeti nasıldır? Reaktif hipoglisemide diyet yapılırken glisemik indeksi yüksek olan besinlerden de uzak durulmalıdır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler vücutta hızla parçalanıp kana karışır ve kan şekeri seviyesini yükseltip ardından hızlıca düşürür. Böylece reaktif hipogliseminin semptomları tetiklenir.

Reaktif hipoglisemi diyetinde dikkat edilmesi gerekenler

Reaktif hipoglisemi diyetinde dikkat edilmesi gerekenler: Reaktif hipoglisemide diyet yaparken mutlaka doktor önerisi ile diyet programı oluşturulmalıdır. Ayrıca reaktif hipoglisemide yapılan diyet programı kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin semptomlarının şiddetine göre diyet programında değişiklik olabilir.

Diyetteki değişiklikler şu şekilde olabilir:

  • Diyetinizin karbonhidrat oranı %45-55’ten %40-45’e düşürülebilir
  • Diyetinizin protein oranı %15-20’den %20-25’e çıkarılabilir
  • Aynı zamanda tükettiğiniz toplam yağ oranı %30’dan %25’e düşürülebilir

Bazı hastalarda glisemik indeksi düşük olan besinlere tolerans gösterilmeyebilir. Bu nedenle diyet programındaki tahılların türleri değiştirilebilir.

Reaktif hipoglisemi diyetinde öneriler

Reaktif hipoglisemi diyetinde öneriler, şunlardır:

  • Kahvaltıda tüm tahıllı ekmekler tercih edilmelidir.
  • Tahılların yanı sıra kahvaltıda yumurta da tüketilmelidir.
  • Ayrıca kahvaltıda yoğurt veya süt de tüketilmelidir.

Ayrıca reaktif hipoglisemide diyet yaparken şu önerilere de uyulmalıdır:

  • Sebze ya da meyve ile tüketilen yoğurt veya süt, kahvaltıda tüketilen ekmekten en az iki saat sonra yenilmelidir.
  • Öğle yemeklerinde yağsız etler, tavuk veya balık tüketilmelidir.
  • Ayrıca öğle yemeklerinde nohut, mercimek veya kuru fasulye gibi baklagiller de tüketilmelidir.
  • Kahvaltıda tüketilen ekmekten üç saat sonra ara öğün yapılmalıdır. Ara öğün için ise kuruyemiş veya meyve tüketilmelidir.

Ayrıca akşam yemeğinde çorba ya da salata ile başlayan yemeklerde pirinç pilavı ya da makarna gibi karbonhidratlı yiyecekler tüketilebilir. Akşam yemeğinde et ya da tavuk pişirilirken kesinlikle zeytinyağı kullanılmalıdır. Salata için ise nar ekşisi ve limon kullanılmalıdır.

Reaktif hipoglisemi diyetinde uygun meyveler hangileridir?

Reaktif hipoglisemi diyetinde uygun meyveler hangileridir? Reaktif hipoglisemide diyet yaparken meyve seçimi de önemlidir. Reaktif hipoglisemide ağırlıklı olarak elma, armut ve nar gibi meyveler tüketilmelidir. Reaktif hipoglisemide diyet yaparken muz, üzüm ve incir gibi meyvelerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Diyette tuz kullanımı nasıl olmalıdır?

Diyette tuz kullanımı nasıl olmalıdır? Reaktif hipoglisemide diyet yapılırken mutlaka tuz kullanımına dikkat edilmelidir. Sofra tuzu yerine iyotlu tuz kullanılmalıdır. Sofra tuzu tansiyonu yükseltirken iyotlu tuz vücudun ihtiyacı olan iyotu karşılar. Ayrıca iyotlu tuzun vücudun ihtiyacına göre kullanılması gerekir.

Reaktif hipoglisemi tedavi edilebilir mi?

Reaktif hipoglisemi tedavi edilebilir mi? Reaktif hipogliseminin tedavisinde kan şekerini dengeleyen sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek gerekir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top