Mantı Türk mutfağının vazgeçilmez ve en sevilen lezzetlerinden biri. Özellikle kış aylarında sofraları süsleyen bu harika yemek, özellikle ev yapımı olduğu takdirde oldukça sağlıklı bir besin kaynağı da olabiliyor. Peki ama evde yapılan mantıyı diyet yapanlar tüketebilir mi? Mantı diyette yenir mi? Diyetisyen Zeynep Avcı, mantının diyetlerimizde yer alabileceğini ve dikkat etmemiz gereken noktaları paylaştı.
Diyetisyen Zeynep Avcı, konuyla ilgili şunları söyledi:
Mantının besin değerleri nedir? Mantının temel malzemesi hamur işidir. Hamur işleri genellikle karbonhidrat bakımından zengin ve yağ içeriği de oldukça fazla olan gıda gruplarından birisidir. Bu sebeple mantının besin değerleri genel olarak yüksek karbonhidrat ve yağ içeriğine sahiptir. 100 gram mantıda yaklaşık 185 kcal vardır ve protein, yağ ve karbonhidrat içeriği sırasıyla 7,2 gram, 7,5 gram ve 25 gramdır.
Diyet yapanlar mantı tüketebilir mi? Karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Bunun yanında protein içeriği de vücudun daha uzun süre tok hissetmesine yardımcı olur. Ayrıca mantının iç harcında kıyma bulunması protein içeriğinin yükselmesini sağlar. Diyet programında ekmek, pide veya makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinler varsa mantı gibi başka bir karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketilmemesi önerilir. Fakat mantının yanında salata veya yoğurt gibi sebze veya protein içerikli besinler tüketilirse mantı diyet listesinde yer alabilir.
Mantı hangi öğünlerde yenir? Evde yapılan mantı genellikle öğle öğününde tüketilir. Dışarıda yenecek olan mantılar ise çoğunlukla akşam yemeklerinde tercih edilir. Çok fazla yağlı ve soslu olarak yapılan mantılar akşam yemeğinde tercih edilirse sindirim sorunlarına yol açabilir.
Mantının sosu diyet yaparken yendikten sonra ne zaman yenir? Mantının sosu içerisindeki domates ve yoğurt sosları besin değerleri açısından oldukça zengindir. Ancak kullanılan yağ miktarı fazla olduğu takdirde sosun kalorisi de o kadar yüksek olacaktır. Mantının sosu fazla yağlıysa ya da çok miktarda yenilmişse hafif bir akşam yemeği tercih edilebilir ya da ertesi gün kahvaltısında yenebilir.
Mantıyı diyet yaparken tüketmenin püf noktaları nelerdir? Diyet yaparken mantı tüketmenin püf noktası doğru tarif ile yapılan ve sağlıklı malzemelerin kullanıldığı mantıdır. Evde yapılan mantıda un yerine tam buğday unu, kıyma yerine de yağsız kıyma kullanılabilir. Ayrıca mantının yanında tercih edilecek soslar da diyet açısından oldukça önemlidir. Tercih edilecek yoğurtlu sosun mayonezli değil de sade yoğurt ile hazırlanması önerilir.
Mantıyı diyet yaparken hangi malzemelerle hazırlamalıyız? Evde yapılan mantının iç harcı kıymalı olması durumunda mutlaka yağsız kıyma kullanılmalıdır. Un yerine tam buğday unu tercih edilmelidir. Ayrıca baharat olarak karabiber ve pul biber kullanılabilir.
Mantıyı diyet yaparken hangi yöntemle pişirmeliyiz? Diyet yaparken mantıyı haşlama yöntemi ile pişirmek gerekir. Kızartılarak yapılan mantılar besin değeri açısından oldukça düşük ve yağ oranı yüksek olacaktır. Sosu çok miktarda kullanılmamalıdır. Ayrıca yoğurt tercihi de mayonezli değil de sade yoğurt olmalıdır.
Mantıyı diyet yaparken nasıl tüketmeliyiz? Diyet yapanlar mantıyı tabağa koyduktan sonra üzerine bolca yoğurt sosu ekleyip karıştırmamalıdır. Sos karıştırıldığı takdirde yemeğin kalorisi de artar. Mantının yanında bol yeşilliklerden oluşan salata tüketilebilir.
Soslu mantıyı diyet yaparken nasıl tüketmeliyiz? Soslu mantı tüketilirken fazla miktarda sos eklenmemelidir. Sosunu fazla kullanmak hem mantının kalorisi artırır hem de sağlıksız bir besin tüketmiş olursunuz.