Akşam yemeği, gün içinde vücudun ihtiyacı olan besin maddelerinin tamamlanması açısından oldukça önemlidir. Ancak gün içinde geçirilen yoğun iş temposu ya da antrenmanlardan sonra yemek hazırlamak çoğu zaman zorlaşabilir. Bu nedenle pratik ve diyet yemek tariflerine ihtiyaç duyulabilir. İşte, hem lezzetli hem de diyet dostu akşam yemek tarifleri!
1. Zeytinyağlı Enginar Tarifi
MALZEMELER
- 6 adet enginar
- 4 dal taze soğan
- 1 adet havuç
- 3 dal dereotu
- 5 dal maydanoz
- 1 adet limon suyu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet küp şeker
- 2 adet defne yaprağı
- 2 adet havuç
HAZIRLANIŞI
- Enginarları limonlu suda haşlayın.
- Soğanı yemeklik doğrayın.
- Taze soğanı ince doğrayın.
- Dereotunu ve maydanozu ince doğrayın.
- Havuçları halka halka doğrayın.
- Haşlanmış enginarların içine soğan, havuç, pirinç, şeker, dereotu ve maydanozu karıştırıp ekleyin.
- Üzerine enginarları kapatacak kadar sıcak su koyup pişirin.
- Servis etmeden önce üzerlerine limon suyu ve zeytinyağını gezdirin.
2. Izgara Somon Tarifi
MALZEMELER
- 4 dilim somon fileto
- 1 tatlı kaşığı taze kekik
- 1 tatlı kaşığı taze nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
- Somon filetoları geniş bir kaseye alın.
- Zeytinyağını, baharatları ve sarımsağı ekleyip iyice harmanlayın.
- Somon filetoların üzerine karışımı döküp marine olmaları için en az yarım saat bekletin.
- Ilımlı ateşte bir tavayı ısıtıp somonları yerleştirin.
- Somonlarınız istediğiniz kıvama gelene kadar çevirerek pişirin.
3. Karnabahar Graten Tarifi
MALZEMELER
- 1 adet karnabahar (küçük)
- 2 yemek kaşığı un (yulaf)
- 1/2 su bardağı süt (yağsız)
- 4 dilim kaşar peynir (light)
- 1/2 paket krema (yağsız)
- 1/4 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı lor peyniri (yağsız)
- 3 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
HAZIRLANIŞI
- Karnabaharları suda haşlayıp su süzün.
- Karnabaharlarınızı fırın tepsisine dizin.
- Ayrı bir kapta un, süt ve kremayı karıştırıp kaynatın.
- Kaynayan karışımın içine lor ve parmesan peynirini ekleyin.
- Karnabaharların üzerine beyaz sosu döküp rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin.
4. Fırında Tavuk Bacak Tarifi
MALZEMELER
- 4 adet tavuk budu (derisiz)
- 3 yemek kaşığı yoğurt (yağsız)
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
- Tavukları bir kaseye alın ve üzerine yoğurt ve baharatları ekleyip iyice harmanlayın.
- Tavukları buzdolabında en az yarım saat dinlendirin.
- Tavukları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış fırında pişirin.
5. Kumpir Tarifi
MALZEMELER
- 4 adet patates (orta boy)
- 4 yemek kaşığı yoğurt (light)
- 4 dilim yağsız beyaz peynir (veya lor peyniri)
- 1 adet turşu (biber)
- 5 adet zeytin (siyah)
- 4 dal maydanoz
HAZIRLANIŞI
- Pişirmek istediğiniz patateslerin kabuklarını iyice yıkayın. Önceden fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Patatesleri alüminyum folyoya sarıp fırına verin.
Piştikten sonra soğumaya bırakın ve ortasından kesip içini çıkarın. Yoğurt, peynir, turşu, zeytin ve maydanozu bir kapta karıştırıp patateslerin içine doldurun.
6. Zeytinyağlı Semizotu Tarifi
MALZEMELER
- 500 gram semizotu (taze)
- 6 dal taze soğan
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 4 dal dereotu
- 4 dal maydanoz
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet küp şeker
- 2 adet defne yaprağı
- 2 adet limon suyu
- (isteğe bağlı) tuz, karabiber, pul biber
HAZIRLANIŞI
- Taze soğanı ince kıyın ve semizotlarını ayıklayıp yıkayın. Havuçları halka halka doğrayın ve pirinci yıkayın.
Zeytinyağını derin bir tencereye alın ve soğanları pembeleşene kadar kavurun. İçerisine havuç, pirinç ve semizotunu ekleyip soteleyin. Şeker, defne yaprağı ve baharatları ekleyip pişirin.
7. Fırında Kumpir Tarifi
MALZEMELER
- 4 adet patates (orta boy)
- (İsteğe bağlı) yoğurt (light), beyaz peynir, mısır, bezelye, biber turşusu, kornişon turşu, haşlanmış yumurta, zeytin
HAZIRLANIŞI
- Pişirmek istediğiniz patateslerin kabuklarını iyice yıkayın. Önceden fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Patatesleri alüminyum folyoya sarıp fırına verin.
Piştikten sonra soğumaya bırakın ve ortasından kesip içini çıkarın. Yoğurt, peynir, mısır, bezelye, biber turşusu ve zeytinleri bir kapta karıştırıp patateslerin içine doldurun.
8. Fırında Kuzu İncik Tarifi
MALZEMELER
- 6 parça kuzu incik
- (İsteğe bağlı) mantar, soğan, sarımsak, havuç, patates, domates, biber
- (İsteğe bağlı) tuz, karabiber, pul biber, kekik, defne yaprağı, nane, zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
- Kuzu incikleri geniş bir kabın içine alıp üzerine soğan, sarımsak ve baharatları ekleyip marine olmaları için en az yarım saat bekletin.
Zeytinyağını derin bir tavaya alın ve etleri her iki tarafı da iyice kızarana kadar mühürleyin. Marine olmuş etleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirip üzerine sebzeleri dizin.