Diyetteyken Tatlı Yenilir Mi?

Çoğumuz diyet yaparken bu sürecin ne kadar sıkıcı olabileceğini biliyoruz. Sürekli sağlıklı yiyecekler yemek ve tatlılardan uzak durmak diyetin en zor kısımlarından biri. Özellikle ağır geçen bir günün ardından yenen tatlı, stresi azaltmanın en güzel yolu. Bu yüzden tatlı tariflerinin diyet listelerinde yeri oldukça önemli. Diyetisyen Gökçe Kaan, diyet yaparken tatlı yenilip yenilmeyeceğini ve tatlı ihtiyacının nasıl karşılanması gerektiğini anlattı.

Tatlı İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Şekerli besinler, vücudumuzun enerji ihtiyacını hızla karşılayabildiği için geçici bir rahatlama sağlar ancak bunun yanında kan şekerini hızlıca yükseltip düşürerek yeniden açlık hissi yaratır ve bu döngü tekrar tekrar yaşanır. Diyet yaparken sıkça başvurulan yöntemlerden biri olan şeker ihtiyacını meyve ile karşılamak; elma, armut, muz, çilek, kivi gibi meyveler hem vitamin ve mineral ihtiyacını karşılarken hem de tatlı ihtiyacının giderilmesine yardımcı olur.

Mevsim meyvelerinin dışında dondurulmuş meyveler de tatlı isteğinin bastırılmasına yardımcı olabilir. Dondurulmuş meyveler aynı zamanda yaz aylarında serinlemenin de etkili yollarından biridir. Fakat dondurulmuş meyvelerin herhangi bir katkı maddesi içermediğine dikkat etmek gerekir.

Diyette Tatlı Yenir Mi?

Diyet yaparken tatlı tüketimi kilo verme sürecini etkilemez fakat diyette doğru beslenmenin yanı sıra tatlı ihtiyacının da doğru şekilde karşılanması gerekir. Diyette yeterli ve dengeli bir şekilde beslenip hareket edildiğinde tüketilen her besin kilo alımına neden olmaz. Bu yüzden diyet yaparken tatlı yemek de mümkündür. Önemli olan, günlük şeker ihtiyacının doğru şekilde karşılanmasıdır.

Diyette Hangi Tatlılar Tüketilmelidir?

Tatlı tüketimi kadar hangi tatlilerin yenildiği de önemlidir. Diyetisyen Gökçe Kaan, besinlerin içindeki maddelerin vücutta farklı etkiler yarattığını belirterek şu şekilde konuştu: “Diyetteyken şekerli gıdalar yemek kan şekerimizi yükselttiği gibi aynı zamanda insülin salgılar. Bunun sonucunda vücudumuz yağ yakmak yerine yağ depolamaya başlar. Eğer tatlı isteğimiz varsa bunu sağlıklı bir şekilde bastırmalıyız.”

Bu nedenle diyet yaparken özellikle işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Şeker oranı düşük olan doğal besinler tercih edilmelidir. Örneğin, bitter çikolata içindeki kakao oranına göre daha az şeker içerir ve bu yüzden sütlü çikolataya göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Aynı şekilde pekmez de doğal şeker kaynaklarından biridir ve tahin ile karıştırıldığında oldukça faydalı bir besin olabilir. Diyetisyen Gökçe Kaan bu konuda şu şekilde önerilerde bulundu:

  • Pekmez ve tahini birlikte tüketebiliriz
  • Kuru meyve ile yoğurdu karıştırabiliriz
  • Taze meyve ile çırpılmış yoğurt ve kuruyemiş tüketebiliriz
  • Pirinç unu ve süt ile hazırlanmış muhallebi alternatifini deneyebiliriz
  • Süt veya yoğurt ile yapılan fit tatlıları tercih edebiliriz
  • Evde yapılan kuru meyveli karbonhidrat içeren barlar yiyebiliriz
  • Sütlü kahve yanında kahve çekirdeği çikolata yiyebiliriz

Bu öneriler dışında dondurulmuş yoğurt da sağlıklı bir alternatiftir. İçerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığını destekleyen yoğurdun içerisine dondurulmuş meyveler konularak yapılır.

Tatlı İsteği Nasıl Bastırılır?

Tatlı isteğinin bastırılması için doğal şeker kaynaklarının yanı sıra düzenli beslenme alışkanlığı kazanmak da önemlidir. Günlük 3 ana ve 3 ara öğün yeterli aralıklarla tüketildiğinde kan şekeri dengede kalır ve tatlı isteği azalır.

Ayrıca su tüketimi de vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin karşılanmasında önemli rol oynar. Su ihtiyacının karşılanmadığı durumlarda vücut enerjiyi besinlerden değil su yoluyla karşılar. Bu yüzden su içmeyen kişilerde tatlı isteği daha fazla yaşanabilir.

Bunun yanı sıra hareketli olmak da tatlı isteğini azaltabilir. Egzersiz sırasında salınan serotonin hormonu mutluluk hissi yaratır ve stres seviyesini azaltır. Duygusal açlık olarak bilinen stresle gelen aşermeler de serotonin hormonu sayesinde azalır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top