Diyette Üzüm Yenir Mi? Diyetisyen Onaylı Üzümün Faydaları

Üzüm, faydaları ve lezzeti ile yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri. Özellikle de sıcak yaz günlerinde soğuk birer şişe üzüm suyu ve dondurulmuş üzüm taneleri, serinletici etkisi ile vazgeçilmezdir. Ancak birçok kişi diyetlerinde üzüm yenip yenmeyeceğinden emin olamıyor. Bu konuda merak edilenleri beslenme ve diyet uzmanından öğreniyoruz.

Üzümün Besin Değeri Nedir?

Meyve kategorisinde yer alan üzüm, vitamin ve mineral içeriği bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda yüksek miktarda su da içerir. 100 gram üzüm, 69 kalori, 0.72 gram protein, 0.16 gram yağ, 18.1 gram karbonhidrat ve 0.9 gram lif içerir. Ayrıca üzüm A, B, C ve K vitaminleri ile magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller içerir. Şekerli ve tatlı bir meyve olduğu için şeker hastalığı olanların dikkatli tüketmesi gerekir.

Üzümün besin değerinin yanı sıra içerdiği vitamin ve mineraller de oldukça önemlidir. Üzüm; A vitamini, B vitamini, C vitamini ve K vitamini yönünden zengindir. Ayrıca potasyum, manganez, bakır, selenyum, demir ve magnezyum gibi mineraller içerir.

Üzüm; içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve vücudu zararlı bakterilere karşı korur. K vitamini; kemik sağlığı için önemli olan kalsiyumun vücutta tutulmasına yardımcı olur. B vitaminleri ise vücudun enerji üretmesine yardımcı olur.

Üzüm; bakır, demir ve potasyum mineralleri sayesinde kalp sağlığını korur. Bakır; kalp kaslarını besleyerek kalp sağlığını iyileştirir. Demir; kan dolaşımını düzenlerken potasyum ise kalp atışlarını normalleştirir.

Üzüm; manganez minerali sayesinde şekerin kana hızlı karışmasını engelleyerek kan şekerinin dengede kalmasını sağlar.

Diyette Üzüm Yenir mi?

Üzüm yüksek şeker oranı ile bilinen bir meyvedir. Ancak sağladığı sağlık yararları da bir o kadar fazladır. Diyet yapanlar bu nedenle üzümü çok sık tüketemiyor. Ancak diyet programlarında belirli ölçülerde yer verilebilir.

Üzüme karşı intoleransı olan ya da diyabeti olan kişiler dışında diyet yapanların hemen hemen hepsi üzümü tüketebilir. Ancak tüketim miktarı önemlidir.

Üzüm; fruktoz ve glikoz gibi doğal şekerler içerdiği için kilo verme sürecinde aşırıya kaçmadan tüketilebilir. Düşük kalorisi sayesinde kilo verme sürecine katkı sağlar.

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Üzüm; bol su içeriği ile vücudun sıvı ihtiyacını karşılar ve bu sayede sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Ayrıca içerdiği lif sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık problemini ortadan kaldırır.

Üzüm; vücutta bulunan serbest radikalleri temizleyerek hücrelerin hasar görmesini engeller.

Göz sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Gözlerde oluşan yaşa bağlı olarak ortaya çıkan sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatır.

Ayrıca gözde oluşan bulanıklığı giderir ve göz kuruluğu gibi sorunları ortadan kaldırır.

Üzüm; içerdiği antioksidanlar sayesinde kanser riskini azaltır. Özellikle meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

Ayrıca kanser hücrelerinin büyümesini engelleyerek kanser tedavisine de yardımcı olur.

Üzüm; kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Potasyum içeriği sayesinde de tansiyonun dengede kalmasını sağlar.

Kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Üzüm; kalpte plak oluşumunu engelleyerek kalp hastalıkları riskini azaltır.

Ayrıca kan dolaşımını düzenleyerek kalbin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Üzüm Nasıl Tüketilmelidir?

Diyetisyenler; üzümü genellikle çiğ olarak tüketilmesini öneriyor. Bunun nedeni ise üzümün içeriğindeki tüm besin değerlerinin korunmasıdır.

Pişirme işlemi sırasında üzümün içindeki vitamin ve mineraller kaybolabilir.

Pekmez olarak yapılması da önerilen yöntemler arasında yer alır. Ayrıca dondurulmuş üzüm taneleri de yaz aylarında serinletici bir atıştırmalık olarak tüketilebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top