Diyet kelimesinin kökeni ‘yemek, beslenme’ anlamına gelen ‘dieta’ kelimesine dayanır. Yani diyet kelimesinin anlamı sadece kilo vermek değildir. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesiyle birlikte sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak ya da önlemek adına verilen diyet listeleri de diyet olarak tanımlanabilir. Özellikle son yıllarda sıkça tercih edilen sıvı diyetleri ise kilo vermek ve vücudu detoksifiye etmek için yapılır.
Sıvı diyetlerinin tek başına kilo vermek için uygulanması önerilmez. Sıvı diyetinin bir uzman kontrolünde yapılması ve beraberinde egzersiz, sağlıklı beslenme alışkanlığı ve yeterli su tüketimi gibi faktörlerin de eksiksiz şekilde hayata geçirilmesi gerekir.
Sıvı Diyeti Nedir?
Sıvı diyeti, vücudu detoksifiye etmek için katı gıda tüketimi yerine sıvı gıda tüketimi yapılan bir beslenme şeklidir. Taze sebze ve meyve sularından oluşan sıvı gıda tüketimi ile vücuttaki toksinlerin atılması amaçlanır.
Sıvı diyetinde kullanılan sıvılar genellikle katı besinler ile aynı besin öğelerini içerir. Böylece sıvı gıda tüketimi sayesinde katı besinlerin vücuda sağladığı faydalar elde edilir.
Sıvı diyetinin kilo verme dışında sindirim sistemini dinlendirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, toksinleri vücuttan atma ve hücrelerin onarılmasına yardımcı olma gibi faydaları da vardır.
Sıvı Diyeti Ne İşe Yarar?
Sıvı diyeti, vücudun dinlenmesini ve sindirim sisteminin onarılmasını sağlar. Ayrıca sıvı diyetinde yapılan sık beslenme sayesinde metabolizma hızlanır.
Fakat sıvı diyeti mutlaka bir uzman kontrolünde yapılmalıdır. Aksi takdirde sıvı diyetinin yararları göz ardı edilebilir ve vücutta kalıcı hasarlar oluşabilir.
Sıvı Diyeti Nasıl Yapılır?
Sıvı diyeti, bir uzman kontrolünde ve mutlaka bir liste ile yapılmalıdır. Ayrıca sıvı diyetine geçmeden önce mutlaka vücudun sıvısız kalmaması için yeterli miktarda su tüketilmiş olmalıdır.
Ayrıca sıvı diyeti yapılacak gün öncesinde kabızlık gibi sindirim problemleri varsa giderilmeli ve karaciğerin toksinleri daha iyi temizlemesi için meyve ve sebze tüketimine geçilmelidir.
Sıvı diyetinde yeterli miktarda su tüketimi de son derece önemlidir. Sadece sıvı gıda tüketimiyle yeterli besin değerinin alınması mümkün olmayabilir. Bu sebeple sıvı diyeti sırasında tüketilen sıvılarla birlikte yeterli miktarda su da içilmelidir.
Hazırlık Süreci
Birçok diyet programında olduğu gibi sıvı diyetinde de bir hazırlık süreci bulunur. Sıvı diyetine başlamadan önce kişinin vücut yapısına uygun bir liste hazırlanmalıdır.
Ayrıca diyet sürecinin başarılı şekilde geçebilmesi için kişinin motivasyonu yüksek olmalı ve başlama günü öncesinde karar verip çevreden gelen tüm ikna edici işaretleri bertaraf etmelidir. Eğer kişinin motivasyonu yüksek değilse sıvı diyeti kişiye fayda sağlamaz.
Hazırlık sürecinde ayrıca şu detaylara da dikkat edilmelidir:
- Açık havada yürüyüş yaparak güne başlamak
- Aç karnına 1 bardak su içmek
- Detoks suyu hazırlamak
- Detoks suyunun içerisine yeşil elma, zencefil, limon, nane gibi malzemeler eklemek
- İlk öğün olan kahvaltıda detoks suyunu tüketmek
Diyet Süreci
Diyet sürecinde de mutlaka uzman kontrolü altında olunmalı ve hazırlanan listenin dışına çıkılmamalıdır. Ayrıca diyet sürecinde şu detaylara da dikkat edilmelidir:
- Detoks suyunun gün içinde mutlaka 1 bardak içilmesi
- Sabah aç karnına 1 bardak su içilmesi
- Öğle ve akşam öğünlerinde tüketilen meyve veya sebze sularının mutlaka taze sıkılmış olması
- İşlenmiş gıda içeren meyve veya sebze sularının tüketilmemesi
- Açlık hissedilmesi durumunda detoks suyunun yeniden içilmesi
- Akşam öğününde mutlaka 1 kase çorba içilmesi
- Diyet sürecinde tüketilen çorbaların içerisine yağ eklenmemesi
- Diyet sürecinde bol bol su içilmesi
Egzersiz Programı
Sadece sıvı gıda tüketimi ile kilo vermek mümkün olmayabilir. Sadece sıvıyla beslenme mideyi küçültür ve açlık hissini bastırabilir. Fakat kilo verme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için mutlaka egzersiz yapılması gerekir.
Özellikle kardiyovasküler egzersizler kilo vermeye yardımcı olabilir. Bu yüzden haftada en az 3 gün, 30 dakikalık kardiyovasküler egzersizler yapmak son derece önemlidir.
Su Tüketimi
Su, vücudun tüm sistemlerinin düzgün çalışması için son derece önemlidir. Kişinin kilosuna göre günlük su ihtiyacı değişebilir fakat ortalama bir yetişkinin günlük su ihtiyacı 8-10 bardak kadar olmalıdır. Bununla birlikte şu detaylara da dikkat edilmelidir:
- Sebze veya meyve suyu gibi sıvılar suyun yerini tutmaz
- Su içilirken şekerli ve hazır meyve sularından uzak durulmalı
- Çay, soda, kahve gibi içeceklerin tüketimi de suyun yerini tutmaz
Sıvı Diyet Listesi Örneği
Sıvı diyeti listesi kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve hedeflediği kiloya göre hazırlanır. Bu yüzden farklı kişilerin sıvı diyeti listeleri de birbirinden farklıdır.
Bazal metabolizma hızının hesaplanması ile kişi için uygun olan kalori miktarı belirlenir. Örneğin erkekler için ortalama kalori ihtiyacı 2500 kaloriyken kadınlar için bu oran 2000 kaloridir.
Kilo vermek isteyen kişilerin diyet listesinde besin alımının azaltılması gerekir. Fakat bu oran kişinin metabolizma hızına göre değişebilir. Örneğin metabolizma hızı yüksek olan kişilerde besin alımı %20 oranında azaltılırken metabolizma hızı düşük olan kişilerde bu oran %40’a kadar çıkabilir.
Ayrıca kilonun korunması için gereken kalori miktarı belirlenir. Bu miktar hesaplanan enerji miktarına eşit olur. Fakat kilo vermek isteyen kişilere uygulanan sıvı diyetinde bu miktardan %20-25 oranında azalma yapılır.
Örnek bir sıvı diyeti listesi ise şu şekilde olabilir:
- Kahvaltı: 1 bardak limonata ve 1 adet elma
- Öğle: 1 bardak sebze suyu (suyun içerisinde sebze parçaları olmadan) ve 1 adet portakal
- Akşam: 1 kase çorba
Sıvı Diyetinin Yan Etkileri Nelerdir?
Sadece sıvı gıda tüketiminin vücutta kalıcı hasarlara yol açmaması için mutlaka uzman kontrolünde yapılması gerekir. Aksi takdirde sıvı diyetinin yan etkileri şu şekilde olabilir:
- Kansızlık (demir eksikliği)
- Kas kaybı (protein eksikliği)
- Yorgunluk (besin eksikliği)
- Saç dökülmesi (protein eksikliği)
- Kabızlık (lif eksikliği)
- Böbrek taşları (dehidrasyon)