Intermittent Fasting Nedir? Faydaları Nelerdir?

Farklı beslenme şekilleri son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Beslenme tarzlarındaki bu çeşitlilik çoğu insan için kafa karıştırıcı olabilir. Bu diyetler arasında en dikkat çekeni ise zaman sınırlı beslenme ya da diğer adıyla aralıklı oruç diyeti (intermittent fasting) olarak adlandırılan diyettir. Peki, nedir bu aralıklı oruç? Diyetisyen Olcay Barış, aralıklı oruç diyeti ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Aralıklı oruç (intermittent fasting) diyeti nedir?

Aralıklı oruç, belirli bir süre boyunca beslenip daha sonra 16-20 saat boyunca beslenmemek ya da en azından kalori içeren bir şeyler tüketmemek üzerine kurulu bir beslenme biçimidir. Aralıklı oruç diyeti, aslında kalori kısıtlaması ve öğün atlama değildir. Zira öğün atlama bir tür kalori kısıtlamasıdır. Aralıklı oruçta ise gün içinde belirli saat dilimleri vardır ve bu saat diliminde aç kalınır. Bu diyetin mantığı, gün içinde belirli saatlerde yemek yemek ve kalan zamanda besin tüketmemektir.

Aralıklı oruç (intermittent fasting) diyetinin faydaları neler?

Vücutta hücresel onarıma katkıda bulunur. Bu onarım 16 saat açlık sonrası başlar ve büyüme hormonu salınımını artırır. Hücresel onarımda gerçekleşen önemli olaylar ise; “otofaji” ve “DNA onarımı”dır. Otofaji, hücrelerin hasar gören organellerinden kurtulmasıdır. DNA onarımı ise DNA hasarlarının tamir edilmesidir. Aralıklı oruç, inflamasyonu azaltır ve metabolizma üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Aralıklı oruç (intermittent fasting) diyetinin zararları neler?

Diyetin zararı vücudun açlık sinyallerini algılayamadığı durumlarda kendini belli eder. Bu durumda açlığın seviyesi artar ve kişide baş dönmesi, baygınlık gibi belirtiler görülür. Gün içinde sıvı alımının azalması da diyetin zararları arasında yer alır.

Aralıklı oruç (intermittent fasting) diyetinde neler yenir?

Diyet sırasında açlık hissi bastıran ve su kaybını engelleyen bitki çayları, yeşil çay, siyah çay ya da sade kahve tüketilebilir. Bunların dışında aralıklı oruç diyetinde tüketeceğiniz besinler, yaptığınız beslenme planına göre değişkenlik gösterir. 5:2 yöntemiyle uyguluyorsanız; sebzeler, tahıllar ve süt ürünleri gibi sağlıklı besinler tüketebilirsiniz. 16:8 yöntemini uyguluyorsanız; 16 saatlik açlık sonrasında istediğiniz gibi besin tüketebilirsiniz ancak bu besinlerin de sağlıklı olması gerekir.

Aralıklı oruç (intermittent fasting) diyeti nasıl uygulanır?

Diyette 16-20 saat açlık süresi vardır. 5:2 ya da 16:8 yöntemleriyle uygulanabilir. 16:8 yönteminde 8 saatlik bir beslenme süresi bulunur. Bu süre içerisinde yemek yenilir ve kalan 16 saatte aç kalınır. Aralıklı oruç diyeti özellikle sabah kahvaltısını atlamayı sevenler için idealdir.

Aralıklı oruç (intermittent fasting) diyetinin en kolay yöntemi hangisidir?

Diyetin en kolay yöntemi 16:8 yöntemidir çünkü bu yöntemde açlık süresi daha kısadır.

Aralıklı oruç (intermittent fasting) diyeti kimler için uygun değildir?

Hamileler ve emziren anneler, yeme bozukluğu olan kişiler, diyabet hastaları ve düzenli şekilde ilaç kullanan kişiler diyet yapmamalıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top