Diyet Yaparken Yenmemesi Gerekenler

Diyet yaparken yemememiz gereken besinlerden bahsedeceğiz bu içerikte. Sizler için diyet programınızı bozabilecek besinleri derledik. Böylece hangi yiyecekleri tüketmemeniz gerektiğini ve neden tüketmemeniz gerektiğini öğrenmiş olacaksınız.

Kilo vermek istendiğinde yeme alışkanlığından çok ne yediğimiz önemlidir. Yani kilo vermek için yediğimiz besinlerin kalori, yağ, şeker, karbonhidrat ve lif oranlarına dikkat etmeliyiz. Kilonuzu korumak veya kilo vermek istiyorsanız yediğiniz besinlerin içeriklerini iyi analiz etmelisiniz.

Diyet programı oluştururken bu analizleri yapan diyetisyenler bize en uygun programı verirler. Ancak diyet yaparken dikkat etmemiz gereken besinler dışında bir de dikkat etmemiz gereken durumlar vardır. Özellikle sağlıklı beslenmeye geçiş döneminde dikkat edilmesi gerekenler çoktur.

Bu geçiş döneminde sağlıklı beslenmeyi hayatımıza tam olarak entegre edemezsek diyet programlarımızı uzun vadede sürdüremeyiz. Kısa vadede ise programımızı bozacak besinlerle sık sık karşılaşıyoruz. Peki bu besinler neler? Diyette yenmemesi gerekenler neler?

Diyet Yaparken Yememesi Gerekenler

1. Şeker

Diyette yenmemesi gerekenler arasında şeker ilk sırada yer alıyor. Özellikle kilo vermek isteyenlerin dikkat etmesi gereken besinlerden biri de şekerdir. Şekerin direkt kilo alımına sebep olduğu bilinir.

Şeker tüketimini minimuma indirgeyerek kan şekerimizi dengede tutabiliriz. Böylece aşırı acıkmanın önüne geçeriz. Şeker tüketimi vücutta yağa dönüşür. Bu nedenle şeker tüketimini azaltmak kilo vermek için atılacak ilk adımdır.

2. Tuz

Tuzun diyetle alakası pek kurulamasa da sağlıklı beslenirken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Tuzun fazla tüketilmesi vücutta su tutulmasına neden olur. Bu da kilo verme aşamasında bizi geriye götürebilir.

Ayrıca tuz kalp ve damar sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir besin tüketimi de kilo verme aşamasında bizi geriye götürür. Bu nedenle tuz tüketimini de minimuma indirmek gerekir.

3. Beyaz Eşya (Un, Pirinç, Makarna)

Beyaz eşya tüketimi kilo vermek isteyenlerin dikkat etmesi gereken unsurların başında gelir. Beyaz eşya tüketimi unlu mamuller, pirinç ve makarna gibi besinlerin tüketimiyle olur.

Bu besinlerin glisemik indeksi yüksektir. Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir ve daha sonra çabuk düşmesine neden olur. Bu da aşırı acıkmayı tetikler. Un, pirinç ve makarna gibi besinleri tam buğday veya esmer alternatifleriyle değiştirmek diyetinizi olumlu yönde etkiler.

4. Abur Cuburlar

Abur cuburlar diyet programlarının en büyük düşmanıdır. Çikolata, cips, kraker gibi abur cuburlar yüksek kalori ve düşük besin değerine sahiptir. Ayrıca yağ ve şeker oranları da oldukça fazladır.

Bu nedenle diyet programı yapanların abur cuburlara olan düşkünlüklerini minimuma indirmeleri gerekir. Abur cuburların yerine sağlıklı atıştırmalık alternatiflerini tercih etmek diyet programınızı bozmayacaktır.

5. Hazır Besinler

Hazır besinler diyet yapan kişilerin dikkat etmesi gereken besinler arasında yer alır. Özellikle hazır soslar, hazır yemekler, konserve ürünler, hazır salata sosları gibi besinler diyet programınızın dışına çıkmanıza neden olabilir.

Bu hazır besinler yüksek oranda tuz ve şeker içermektedir. Ayrıca içerdikleri katkı maddeleriyle de vücuda zarar verebilirler. Bu nedenle hazır besinlerden uzak durmak sağlıklı beslenme için atılacak en önemli adımlardandır.

6. Kızartmalar

Kızartma yöntemi besinlerin yağ emmesine neden olur. Bu da kızartılan besinin kalorisinin artması demektir. Kızartma yöntemi yerine haşlama, buharda pişirme veya fırında pişirme yöntemlerini tercih etmek daha sağlıklıdır.

Kızartma yöntemını tercih ettiyseniz bol yağlı olmayan bir tavada veya airfryer (hava fritözü) kullanarak daha az yağ ile kızartma işlemi yapabilirsiniz.

7. Alkollü İçecekler

Alkol tüketimi diyetle ilgili pek de düşünülmese de kilo verme aşamasında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Alkolün metabolizma üzerindeki olumsuz etkisi bilinir.

Alkolün içeriğine göre değişmekle birlikte alkollü içeceklerin 100 ml’sinde ortalama 7 gr şeker bulunmaktadır. Diyet yapanların alkollü içecek tercihlerinde diyet kolalar veya alkolsüz alternatifler tercih etmeleri daha doğru olacaktır.

8. Dondurma

Buzlu tatlılar yaz aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır. Ancak dondurmaların içeriği ağır yağlar ve yüksek şeker oranıyla kilo alımına neden olabilir.

Dondurma tüketmek isteyenler dondurmalarının içeriğini iyi analiz etmeli ve düşük yağlı, düşük şekerli olanları tercih etmelidir.

9. Süt Ürünleri

Peynir, süt, yoğurt gibi süt ürünleri protein kaynağı olarak tercih edilir ancak bazı süt ürünlerinin yağ oranı yüksek olabilir. Özellikle peynirin türevleri veya tam yağlı süt tercih edildiğinde yağ alımımız artacaktır.

Süt ürünleri tüketmek isteyenlerin az yağlı veya light olan ürünleri tercih etmeleri daha doğru olacaktır. Ayrıca gün içerisinde yeterli miktarda süt ürünü tüketmek diyetinizi olumsuz yönde etkileyecektir.

10. Kuruyemiş

Kuruyemiş sağlıklı yağlar içeren besinler arasında yer alır ancak kalori açısından oldukça yoğundur. Kuruyemişlerin her 100 gramında ciddi miktarda kalori bulunmaktadır.

Kuruyemiş tüketmek isteyenlerin ölçülü tüketmeleri gerekir. Aksi takdirde diyet programındaki kalori alımını kuruyemiş tek başına karşılayabilir.

Diyet Programı Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Diyet Listesinin Kişiye Özel Olması Gerektiği

Kilo vermek isteyen herkes için ortak bir diyet listesi yoktur. Kilo verme süreci kişisel özelliklere göre değişiklik gösterir. Kişinin yaşı, boyu, kilolu olduğu dönemdeki kilosu, metabolizma hızı, tiroid fonksiyonları, günlük harcadığı kalori, yemek alışkanlıkları, kronik hastalıkları ve kullandığı ilaçlar diyet listesi oluştururken dikkate alınması gereken unsurların başındadır.

Peki bu unsurları dikkate alarak diyet listesi kim yapar? İşte bu noktada profesyonel yardım almanız gerekiyor! Siz diyete başladığınızda vücudunuzun tüm parametrelerini bilen bir diyetisyen olmadığınız için sürekli gözden geçirmeniz gerekir.

Diyetisyeniniz ise tüm bu süreçleri sizin yerinize düşünerek ideal kilonuza ulaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca sağlıklı kilo vermek için en az 3 hafta diyete uyum sağlamanız gerekir. 3 hafta sonunda tatmin edici sonuçları görmeye başlarsınız.

2. Sağlıklı Beslenmeye Alışmanın Zaman Aldığı

Kilo vermek için sağlıklı beslenmeye alışkanlık edinmek zaman alır. Özellikle son yıllarda teknoloji sayesinde birçok şey kolay hale geldiği için sağlıklı beslenmeye geçiş alışkanlığını da hemen oturtmak istiyoruz.

Ancak maalesef bu hemen olacak bir şey değil. Özellikle sağlıklı beslenmeye geçiş yaparken dikkat etmemiz gereken unsurlar da vardır. Diyet yaparken yenmemesi gerekenler dışında dikkat edilmesi gerekenler de vardır.

Tüm bunları dikkate alarak profesyonel bir diyetisyenle kilo vermek istediğinizde sağlıklı beslenmeye alışmanız birkaç hafta alacaktır.

3. Öğün Atlama Alışkanlığından Uzak Durmak Gerektiği

Kilo vermek için öğün atlamayı tercih edenlerin sayısı oldukça fazladır ancak öğün atlama kilo vermeyi kolaylaştırmaz aksine metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur.

Öğün atlamak yerine düzenli ve dengeli beslenmek kilo verme sürecinizi olumlu yönde etkileyecektir.

4. Egzersizin Önemli Olduğu

Kilo vermek için egzersiz şart! Egzersiz yapmak hem yağ yakımını hızlandırır hem de kas kütlesinin artmasını sağlar. Kas kütlesi arttığında vücudun dinlenme halinde daha fazla kalori yakması anlamına gelir.

Vücudun daha fazla kalori yakması için egzersiz şart! Egzersiz yaparken herhangi bir kronik rahatsızlığın tetiklenmemesi veya egzersize yeni başlıyorsanız kas yaralanması yaşanmaması için profesyonel bir antrenör eşliğinde egzersiz yapmak daha doğru olacaktır.

Diyet Yaparken Sağlıklı Atıştırmalık Alternatifleri

  • Pirinç patlağı
  • Meyve kuruları
  • Cevizli kuru kayısı
  • Meyveli yoğurt
  • Peynirli kraker
  • Meyve
  • Sebze çubukları
  • Fındıklı muz kurusu
  • Peynir ve elma dilimleri
  • Biber çubukları

Diyet Yaparken Çay ve Kahve Tercihleri

  • Siyah çay
  • Açık Türk kahvesi
  • Bitki çayları
  • Yeşil çay
  • Siyah kahve

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top