Patlıcanlı tarifler, özellikle yaz aylarında sağlık için oldukça faydalı ve hafif yemekler arayanlar için ideal seçenekler sunar. Bu tarifler, diyet yapanlar veya hafif beslenmek isteyenler için mükemmel birer alternatiftir. Patlıcanın yemeğe kattığı lezzet ve düşük kalorili oluşu, bu yemekleri daha da cazip kılar. Ayrıca, yaz sebzeleri ile yapılan patlıcanlı tarifler, besleyici olmalarının yanı sıra ferahlatıcı özellikleriyle de dikkat çeker.
Patlıcanın Faydaları
Patlıcan, diyet yapanlar ve sağlıklı beslenme konusunda dikkatli olanlar için mükemmel bir sebzedir. Bu lezzetli sebze, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler, tokluk hissi sağlar ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Aynı zamanda antioksidan özellikleri ile bilinen patlıcan, kalp sağlığını korumaya ve hücresel hasarı önlemeye yardımcı olur. Patlıcanın mor kabuğunda bulunan nasunin adlı madde ise beyin sağlığını destekler ve yaşlanma etkilerini azaltır. Potasyum, folat ve C vitamini gibi besin maddeleri içeren patlıcan, vücudun genel sağlığını desteklerken düşük kalorili oluşuyla da diyet programlarının vazgeçilmezi haline gelir.
Patlıcan Yemekleri Nasıl Yapılır?
Patlıcan yemekleri yapmak oldukça kolay ve eğlencelidir. Öncelikle, patlıcanın kabukları isteğe bağlı olarak soyulabilir veya tamamen bırakılabilir. Patlıcanları küp küp doğrayarak tuzlu suya bekletmek, acılığını almasına yardımcı olur. Ardından, çeşitli yöntemlerle pişirilebilirler; buharda haşlama, fırınlama veya tavada az yağda soteleme gibi. Patlıcanın içine dolgu malzemeleri ekleyerek sebze dolması yapabilir veya zeytinyağlı versiyonlarını hazırlayarak hafif bir seçenek elde edebilirsiniz. Domates sosu veya yoğurtla servis yaparak lezzetini artırabilirsiniz. İsterseniz kıymalı patlıcan musakka gibi doyurucu tariflerle de çeşitlendirebilirsiniz.
Zeytinyağlı Patlıcan Yapranağı Tarifi
İşte zeytinyağlı patlıcan yemeğinin tarifi:
Malzemeler:
- 3 adet orta boy ince uzun patlıcan
- 1 adet soğan
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet yeşil biber
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet kesme şeker
- 2 adet defne yaprağı
Yapılışı:
- Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda yarım saat bekletin.
- Pirinçleri yıkayın ve süzün.
- Sebzeleri doğrayın.
- Tüm malzemeleri bir kaba alıp iyice karıştırın.
- Defne yapraklarını ekleyin.
- Patlıcanları yıkayıp kurulayın.
- Bir tencerede zeytinyağını kızdırıp patlıcanları 5 dakika soteleyin.
- Patlıcanların içini harçla doldurup tencereye dizin.
- Sebzeleri ekleyip tuzunu atın.
- Limon suyu, şeker ve 2 su bardağı sıcak su ekleyip pişirin.
Afiyet olsun!
Patlıcan Kızartma Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet orta boy patlıcan
- 3 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı mısır nişastası
- 3 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
- Patlıcanları alacalı soyup halka halka doğrayın ve tuzlu suda yarım saat bekletin.
- Ilık suda beklettikten sonra süzüp kurulayın.
- Tüm malzemeleri derin bir kapta çırpın.
- Sıvı yağı tavaya alıp kızdırın.
- Patlıcan dilimlerini una bulayıp yumurtalı karışıma sonra galetaya bulayın.
- Kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın.
Afiyet olsun!
Patlıcan Müslüka Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet patlıcan
- 250 gram kıyma
- 2 adet domates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet soğan
- 3 adet yeşil biber
- 1 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı un
- 1 paket krema (200 ml)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet yumurta sarısı (üstü için)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
- Sebzeleri de doğrayıp bir tavada yağ ile birlikte soteleyin.
- Kıymayı ekleyip kavurun.
- Tuz ve baharatları ekleyip bir süre daha kavurun ve ocaktan alın.
- Ayrı bir tavada un ve tereyağını kavurun.
- Süt ve kremayı ekleyip kıvam alana kadar pişirin.
- Yumurta sarısını ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
- Aynı tavada patlıcanları kızartın ve harcı üstüne yayın.
- Sosun yarısını üstüne dökün ve tekrar sosunuzu yayın.
Püf noktası:
- Kızartmadan önceki sosu çok koyu kıvamda olmamalıdır.
Saklama önerisi:
- Buzdolabında saklayabilirsiniz.
Tüyo:
- Dilerseniz sosun üstüne rendelenmiş peynir de ekleyebilirsiniz.
Süre:
- Pişirme Süresi:50 dakika
Patlıcan Musakka Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet patlıcan (orta boy)
- (orta boy)
- (orta boy)
- (orta boy)
- (orta boy)
n
-
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
-
n
n
n
n
-
n
n
n
n
-
n
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
n
-
n
Civciv Et Lokantası'ndan (Cevdet Ekşi)